Какво е аквасензор в съдомиялна машина?

аквасензор в съдомиялната машинаСъдомиялните машини от ново поколение са оборудвани не само със стандартен набор от програми, но и с допълнителни програми и функции. Един от тях е автоматичното миене на съдове, което се извършва с помощта на вградения в съдомиялната Aquasensor. Много хора се чудят какво е това и как работи? Ще отговорим на тези въпроси в рамките на тази история.

Принцип на действие и неговата необходимост

В превод от латински „Aqua Senor” буквално означава сензор за вода. В съдомиялна машина този сензор определя мътността на водата чрез наличието на малки частици мръсотия, остатъци от храна и др.. Това ви позволява да промените хода на програмата: нейната продължителност, консумация на вода, което помага за пестене на енергия.

Аква сензорът на съдомиялната е инфрачервен фотодиод и фототранзистор, които са разположени един срещу друг на обща платка. Платката е защитена от светлоустойчив корпус, който има извита „U“ форма. Инфрачервеният лъч, изпратен от фотодиода, преминава през водата и удря фототранзистора. Когато водата е чиста, се изпраща сигнал до контролния панел, настъпва промяна в програмата за измиване: чистата вода се използва повторно, не се добавя нова вода и допълнителното изплакване на съдовете се отменя.

аквасензор в съдомиялната машина

Ако водата е замърсена, тогава интензитетът на лъча не е достатъчен, за да работи фототранзисторът. В този случай микропроцесорът на сензорната система Aqua изпраща информация към контролния модул за липсата на сигнал от фототранзистора, което се възприема като мътност на водата. След всеки цикъл на изплакване сензорът се калибрира и се определя чистотата на водата. Този метод на автоматично измиване на съдове ви позволява да спестите до 4 литра вода на измиване, като същевременно качеството на измиване остава отлично.

важно! Чувствителността на фотоклетката на сензора за мътност на съдомиялната зависи и от образуването на котлен камък и остатъци от препарат във водата.

Сензорът за чистота на водата се намира в долната част на тялото на съдомиялната машина. Може да се види, ако свалите левия капак на корпуса на съдомиялната. Сензорът за вода се вкарва в конектора на циркулационната помпа и следователно подмяната му в случай на повреда няма да бъде трудна.

аквасензор в съдомиялната машина

Кои съдомиялни са оборудвани със сензор за вода?

Технологията за определяне на чистотата на водата за първи път е внедрена в техните машини от производителите Bosch и Siemens. Такъв сензор не се предлага в евтините съдомиялни машини, но го има в машините от среден и луксозен клас. Например в такива популярни модели:

  • Bosch SPV 53M00 - тесен модел за пълно вграждане;
  • Bosch SMV 50E10 – пълноразмерен модел за пълно вграждане;
  • Siemens SR 66T090 – тясна съдомиялна;
  • Bosch SPV 63M50 е тясна машина за пълно вграждане с разширена функционалност.

За ваша информация! Дори настолна компактна съдомиялна машина на Bosch или Siemens може да има вграден сензор, който определя чистотата на водата.

аквасензор в съдомиялната машинаМалко по-късно в скъпи съдомиялни машини от други производители се появи сензор за чистота на водата, името му е малко по-различно от това, което измислиха инженерите на Bosch. По този начин производителите на съдомиялни машини Miele нарече подобен сензор "Еко сензор", а производителите Гореща точка-Ariston го нарича сензорна система. Ето няколко примера за съдомиялни машини:

  • Electrolux ESL 98810 RA;
  • Miele G 4960 SCVi;
  • Kuppersbusch IG 4407.0 GE;
  • De Dietrich DVH 1120 J.

По този начин сензорът за чистота на водата в съдомиялната машина е пример за нова технология, която ви позволява да контролирате качеството на измиване на съдове. Благодарение на този сензор:

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня