Пране с аспирин за бяло пране

аспирин за измиванеНай-лесно се замърсяват белите дрехи и затова трябва да се перат много по-често от черните или цветните. Това може да доведе до тяхното избледняване и посивяване. Възниква въпросът как да ги перете правилно, така че винаги да остават бели. Има една тайна, за която ще ви разкажем в тази статия.

За какво се използва аспиринът?

Нашите баби не са имали такъв избор от прахове и перилни препарати, но техните бели дрехи винаги са били снежнобели и свежи. И всичко това, защото знаеха много тайни за измиване с помощта на импровизирани средства. Едно от тези лекарства е таблетките аспирин или ацетилсалицилова киселина, които са едно и също нещо. Можете да закупите това вещество в аптека под едно от следните имена:

 • Аспирин С;
 • Упсарин УПСА;
 • Ацетилсалицилова киселина;
 • Аспирин Кардио и др.

За ваша информация! Таблетките Аспирин С се разтварят във вода много по-добре от таблетките ацетилсалицилова киселина, въпреки сходния им състав. Дори в гореща вода "ацетилът" не се разтваря добре.

Ето защо за измиване е по-добре да използвате таблетки Аспирин С, предварително натрошени на прах. След като се разтвори добре във вода, той ще демонстрира по-добре своите избелващи свойства, премахвайки петна от пот и сиви нюанси. Този избелващ агент е относително по-евтин от специалните избелващи средства.

Инструкции за употреба

аспирин за измиванеЗа да изперете бели дрехи, трябва да приготвите разтвор на аспирин. За целта вземете 10 таблетки аспирин от по 325 мг и ги стрийте на прах, за да се разтвори по-добре и по-бързо във вода. След това аспиринът на прах се разтваря в 15 литра топла вода. Поставете нещата в тази вода и ги оставете за 8 часа или за една нощ.

След накисване прането се пере както обикновено в машината или на ръка. Ако нямате време да накиснете нещата, тогава 2-3 таблетки аспирин могат да бъдат смачкани и поставени директно в пералнята с дрехите и да стартирате необходимия режим на пране. Най-добър ефект обаче може да се постигне само с накисване.

Други методи за избелване

Има няколко други начина за избелване на нещата. Изборът на метод за избелване ще зависи от видовете тъкани, от които са направени продуктите. За да се отървете от петна от пот върху памучни тениски и ризи, можете да използвате сапун за пране. Напенете предметите и ги накиснете в студена вода за няколко часа. След това изплакнете и насапунисайте отново, като ги накиснете в гореща вода за още 1 час. След накисване изперете продукта по обичайния начин. Ако е необходимо повторете процедурата.

Можете да избелите нещата с разтвор на водороден прекис. За да направите това, разтворете 2 супени лъжици пероксид в 2 литра вода. След това разтворът се добавя към топла вода, в която прането се накисва за един час. След накисване прането се изпира и изплаква.

За ваша информация! Вместо пероксид можете да използвате таблетка хидроперит, която предварително се разтваря в един литър вода.

аспирин за измиванеНай-често бялото се използва за пране на бели дрехи. Само не забравяйте, че хлорната белина не трябва да се излива в пералнята, така че перете само с бели дрехи на ръка. Съвременните белина са подходящи за машинно пране. Начинът на употреба е посочен на опаковката.

Когато перете вълнени и копринени предмети, не използвайте хлорни белини. Най-добрият вариант би бил сапун за пране. Вторият метод включва използването на амоняк. Трябва да вземете:

 • 15 литра вода;
 • 12 супени лъжици сол;
 • 5 супени лъжици пероксид;
 • 5 супени лъжици амоняк;
 • прах за пране.

Всички вещества се разтварят добре във вода и копринените и вълнени изделия се накисват за 30 минути, след което се перат както обикновено.

важно! Преди избелване, копринените предмети първо трябва да се изперат в студена вода.

Не винаги е възможно нещата да се накисват и избелват на ръка. Когато имате пералня, искате да опростите тази процедура възможно най-много. Прането и избелването на нещата в машината има свои собствени тайни, писахме за тях в статията Как да избелите пране в пералня.

В заключение, преди да започнете да перете белите дрехи, прочетете информацията на етикета. Трябва да знаете точно на каква температура може да се пере вещта и дали може да се избелва. Надяваме се, че описаните по-горе рецепти ще ви помогнат при прането на бяло пране.

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Наталия Наталия:

  Не е ясно какъв е смисълът да се накисват и избелват дрехите, ако след това ги перете в машината. След него нещата пак посивяват.

  • Граватар Иван Иван:

   Накисването е необходимо, за да може разтворът да проникне дълбоко във влакната и е необходимо време за химическа реакция.

  • Граватар Леша Леша:

   Трябва да се грижите за машината и да перете всичко отделно. И правете от време на време т. нар. саниране – тоест почиствайте пералнята от натрупани мръсотия и химикали вътре!

 2. Граватар Тина Тина:

  Преди да изперете бели дрехи в машината, трябва да изплакнете машината, особено ако сте перели цветни дрехи.

 3. Граватар Анонимен Анонимен:

  Можете да го оставите за 15 часа

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня