Какво е биопране в пералня?

Какво е биопране в пералня?В рекламите или от специалистите на SM можете да чуете много странния термин „биомияне“. Ако средният потребител е запознат с това име, то е само от слухове. Някои твърдят, че биопрането в пералня е функция, други - режим. Нека да разберем какъв вид „звяр“ е това и за какво е необходимо.

Мистерията на биопрането

Напоследък набират популярност праховете за пране, на опаковката на които има надпис: „съдържа ензими“. Ензимите са активни вещества, които се добавят към перилния препарат и се активират по време на пране. Тяхната функция е да отмиват сериозни органични замърсители, обикновено от храна: чай, кафе, сок, зеленчуци, сосове, както и човешки отпадни продукти - пот или кръв. Този процес на активиране на ензимите се нарича "био-измиване". Очевидно този продукт може да се използва в автоматични перални машини, но необходимо ли е да изберете специална програма за това?

Производителите на конвенционални автоматични перални машини пускат на пазара и премиум модели, които са оборудвани с още по-широка гама от функции и програми. Сред тях можете да намерите специални за био-пране.

важно! Основните изисквания за режима на биопране са температурата на водата: тя не трябва да надвишава 40 градуса. В гореща вода ензимите губят своите активни свойства и са безполезни.

Програмите за био пране имат ли допълнителни функции? Режимът „Биопране“ се счита за етап на премахване на петна и е донякъде подобен на накисването, тоест като подготвителен етап от цикъла. След като биопрането приключи, машината, без да прекъсва работата, ще премине директно към основното пране и ще го продължи както обикновено. В този случай активното действие на ензимите приключва преди началото на основното пране.ензимен прах

Разбира се, когато се използват продукти с ензими, ефективността на измиване се увеличава няколко пъти. Въпреки това, когато активирате биопрането, машината консумира много повече вода и електричество, освен това самите специални прахове не са евтини, което означава, че семейството ще трябва да похарчи много за това начинание.

Качеството на изпраните артикули обаче е толкова високо, че според потребителите плаща всички разходи. Ензимите премахват петна и премахват неприятните миризми, след измиване прането е свежо и чисто, което е особено важно за семейства с деца, чиито вещи изискват особено внимателна грижа.

Програми, подобни на биопране

Всъщност не е нужно да купувате първокласни машини, за да използвате режима на биопране. Обикновените SM са пълни с програми, които го имитират или чиито характеристики са толкова сходни с него, че не можете да направите разлика. Само името е различно.

  • Накиснете. Най-очевидният заместител на биоизмиването. Очаквано всичко се случва преди основната сцена. Изплакнете прането във вода при температура не по-висока от 30 градуса, за да не се засегнат активните свойства на ензимите.
  • Памук на 40 градуса. Разбира се, в този случай ензимите ще трябва да действат върху прането директно по време на основното пране, а не преди него, но това не е голяма работа. Няма оплаквания относно температурния режим, а циклите на памук винаги са доста дълги, така че продуктът ще има време да докаже своята стойност.Памук на 60 градуса
  • Коприна. Копринените тъкани могат да се перат при температура 30-40 градуса за един час.Тази програма е подобна по параметри на биоизмиването и може да действа като негова алтернатива.
  • Предварителен. Също така идеален вариант за заместване на биомиене. Двучасовият цикъл се състои от 2 етапа. Първо прането се държи във вода с температура 30 градуса, след което се пере по зададен цикъл при висока температура. По време на „накисването“ ензимите ще имат време да се справят със задачата си.

По този начин, ако искате да използвате прахове с ензими, не е необходимо да купувате скъпи единици. Можете да намерите добра алтернатива във всяка обикновена пералня. Във всеки случай прахът трябва да бъде снабден с инструкции за употреба, където ще намерите необходимите параметри за употребата му в CM. Въз основа на тях можете да изберете подходящата програма.

   

1 читателски коментар

  1. Граватар Наталия Наталия:

    Прахът пере, а не машината. Това е цялата тайна.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня