Пералня Bosch не загрява вода - какво да правя

SM Bosch не загрява водаЗанаятчиите вдигат рамене в недоумение, без да разбират защо много потребители се стремят да сменят нагревателния елемент, когато пералнята спре да загрява водата. Липсата на отопление може да бъде резултат от различни повреди и днес ще се опитаме да ги опишем. Ако сте изправени пред факта, че вашата пералня Bosch не загрява водата, не бързайте да правите прибързани заключения. Първо трябва да проверите всичко внимателно, което ще направим сега.

Причини за неуспех

Няма отопление при пране? Обикновено собственикът забелязва такава повреда почти веднага след появата му. Първо, прането започва да се измива много по-зле, и второ, по време на пране на вратата на люка се появява конденз, което показва, че се измива отвътре със студена вода.

В повечето случаи машината продължава да работи нормално, въпреки липсата на топлина. Но понякога спира, давайки грешки F19 или F22. Трябва незабавно да решим проблема, но как да извършим ремонт без съответните знания и опит? Не се притеснявайте за това, нашите специалисти винаги са готови да помогнат. Нека първо подчертаем диапазона от възможни неизправности.

 1. Нагревателният елемент е изгорял или неговата верига е прекъсната.нагревателният елемент е изгорял
 2. Температурният сензор или неговата верига са повредени.
 3. Сензорът за ниво на водата е запушен или изгорял.
 4. Контролният модул е ​​повреден, фърмуерът се е сбил.

Дори за опитен техник е доста трудно да определи конкретна неизправност въз основа на външното поведение на пералня Bosch. Аматьор ще може да открие повреда само по време на класически тест. Сега ще ви кажем как се прави това.

Нагревателен елемент или неговата верига

Нагревателният елемент на пералнята Bosch е разположен отпред, така че за да стигнете до него, трябва да премахнете предната стена на кутията.Не можете просто да премахнете предната стена, първо трябва:

 • отстранете горния капак;
 • издърпайте контейнера за прах;
 • развийте контролния панел;
 • премахване на декоративния панел;
 • отстранете маншета на люка;
  анализ на SM Bosch_1

Не е необходимо да премахвате напълно маншета с люк; просто издърпайте скобата и пъхнете ластика в барабана.

 • развийте UBL.
  анализ на SM Bosch_2

За частично разглобяване на пералнята е достатъчно да вземете отвертка с четири и шестостенни накрайници, а за проверка се нуждаете от мултицет. Преди всичко проверяваме съпротивлението на самия нагревателен елемент, който е монтиран в специален гнездо в резервоара. След това проверяваме захранващото окабеляване.

анализ на SM Bosch_3

В бъдеще ще действаме въз основа на резултатите от проверката. Ако нагревателният елемент е дефектен, той трябва да бъде изваден и на негово място да се постави нова оригинална част. Ако се открие отворена верига, трябва да запоите проводника или да го смените, ако е повреден. Повече подробности за процеса смяна на нагревателния елемент в пералня Bosch описано в едноименната статия, така че умишлено пропускаме подробностите и продължаваме нататък.

проверка на съпротивлението на нагревателния елемент

температурен сензор

Температурният сензор не се поврежда много често, но си струва да го проверите. Причините за неизправността на температурния датчик се крият в прегряване на водата, в производствен дефект или в повреда на системата, но в крайна сметка причината не е толкова важна. Много по-важно е да откриете проблема навреме и да смените дефектната част.

Температурният сензор се монтира директно в уплътнението на нагревателния елемент, което означава, че както в предишния случай, ще трябва частично да разглобим пералнята Bosch, за да стигнем до тази част.

Преди да разглобите пералнята Bosch, трябва да я изключите от захранването и да изключите водата.

 1. Вземете отвертка с накрайник T-20 и развийте винтовете, които държат горния капак на тялото на машината. Преместете капака малко напред и след това го повдигнете.
 2. Издърпайте контейнера за прах докрай към себе си и след това, като натиснете езичето в областта на отделението за препарат за изплакване, издърпайте съда за прах.
 3. Под дозатора има винтове, които държат контролния панел, те трябва да се развият. Има още един винт отдясно в края на контролния панел на пералнята; това също трябва да се развие.
  анализ на SM Bosch_4
 4. Контролният панел сега „седи“ на ключалки. С известно усилие го откопчаваме и го премахваме. Внимавайте да не откъснете проводниците.
 5. Отворете напълно вратата на люка, огънете маншета в горната част с пръсти и след това използвайте отвертка, за да закачите пружината на скобата. Като издърпате пружинната скоба нагоре с отвертка, можете лесно да я демонтирате.
 6. Пъхаме маншета вътре в люка, така че да не пречи на отстраняването на предната стена на тялото на машината.
  анализ на SM Bosch_5
 7. Отдолу, под предната стена на машината, има тесен декоративен панел. Закрепва се с резета. Внимателно отстранете декоративния панел и след това развийте всички винтове, държащи предната стена на кутията.
 8. Развиваме винтовете близо до UBL, както и един винт, който се намира отгоре между предната стена на корпуса на машината и контролния панел.
 9. Внимателно отстранете предната стена, като същевременно изключите UBL захранващия кабел.
  анализ на SM Bosch_6

И така, сега имаме нагревателен елемент с температурен сензор „в пълен изглед“, какво да правим по-нататък? След това премахваме проводниците от температурния сензор и проверяваме съпротивлението му. Ако сензорът е повреден, развийте опъващата гайка, отстранете стария сензор и поставете нова част на негово място. Ако сензорът е непокътнат, трябва да проверите кабелите за прекъсване.
Сензор за температура Bosch SM

Сензор за ниво

Ако водата във вашата пералня Bosch не се загрява, вината може да е в сензора за ниво на водата. На пръв поглед няма пряка връзка между датчика, който определя нивото на водата в кутията на пералнята и загряването на водата, но това е само на пръв поглед.Всъщност превключвателят за налягане може да е виновникът за този проблем.

сензор за ниво SM BoschСензорът за нивото на водата се намира недалеч от нагревателния елемент, така че няма да повтаряме частичното разглобяване на пералнята. Като прочетете внимателно предишния параграф, можете да стигнете до тази подробност. На първо място, трябва да проверите дали тръбата на превключвателя за налягане е запушена.

 1. Изкачваме се с ръце между резервоара и страничната стена на тялото на пералнята Bosch.
 2. Напипваме тръбата, която отива към превключвателя за налягане и внимателно я изваждаме.
 3. Изваждаме тръбата и я проверяваме за запушвания и ако е необходимо, я обезвъздушаваме.

Ако няма запушване, трябва да проверите съпротивлението на бобината на превключвателя за налягане. Дефектната намотка не може да бъде ремонтирана; ще трябва да премахнете проводниците от сензора за ниво, да премахнете счупения превключвател за налягане и да инсталирате работеща част на негово място. Проверяваме окабеляването по стандартния начин за повреда.

Контролен модул

След като се уверите, че нагревателният елемент, температурният сензор и превключвателят за налягане на пералната машина Bosch са в изправност и окабеляването е непокътнато, трябва да помислите за проблеми с електрониката. Има голяма вероятност да възникне неизправност в контролния модул.

Трудно е да се каже какво е естеството на тази неизправност. Гумата може да е изгоряла или пистата да е повредена. Може би фърмуерът просто се е сринал и трябва да бъде нулиран. Има много опции и истинската причина може да бъде определена само чрез цялостно професионално тестване. Горещо препоръчваме да поверите тази работа на опитен техник, тъй като ако повредите контролния модул в резултат на импровизиран ремонт, разходите за неговата подмяна ще бъде огромно.

Сравнително евтин техник ще тества електронния блок на пералня Bosch и ще даде своята присъда: ремонт или подмяна. Най-често електронните блокове подлежат на ремонт, така че не се обезсърчавайте преди време.

Как да се измие без ремонт

В случай, че нямате време да ремонтирате машина Bosch, но трябва да изперете натрупаната планина от пране сега, ние предлагаме оригинален изход от ситуацията. Нека веднага да направим резервация, че е по-добре да не използвате дефектна машина дълго време и да я поправите при първа възможност. И така, как да перете дрехите ефективно, ако машината откаже да затопли водата?

 1. Първо решаваме на каква температура ще перем нещата. Задаваме зададената температура на домашния бойлер (например 600C) и изчакайте, докато водата се затопли.пране без ремонт
 2. Приближаваме се до пералнята и спираме подаването на студена вода към нея. Отваряме контейнера за прах, изсипваме прах в него и поставяме слушалката на душа в него.
 3. Поставяме мръсно пране в барабана на пералната машина, затваряме вратата на люка, включваме машината и задаваме програмата за пране.
 4. Веднага включваме горещата вода, която започва да тече през душ слушалката в резервоара за прах, измивайки праха в резервоара на пералнята.
 5. Изчакваме, докато водата се напълни и наблюдаваме поведението на пералнята. След като има достатъчно вода, машината ще започне да мие, в този момент трябва да изключим горещата вода, Извадете душ слушалката от коритото и натиснете контейнера за прах на място.
 6. Отваряме предварително затворения кран за студена вода и можете безопасно да напуснете банята. След това пералнята сама ще завърши прането, ще източи сапунената вода, ще изпомпва вода за изплакване, ще изплакне прането и след това ще го центрофугира. Всичко това ще стане без вашето участие.

Както вече забелязахте, този метод е подходящ не само за тези, които имат топла вода. Ако имате само студена вода в къщата си, можете да загреете две кофи с гореща вода и постепенно да излеете тази вода през приемника за прах в резервоара на пералната машина. Ефектът ще бъде абсолютно същият.

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Саша Саша:

  „Ако няма запушване, трябва да проверите съпротивлението на бобината на превключвателя за налягане.“
  Това е всичко? Къде е описанието на теста? Какво е съпротивлението на бобината?

  • Граватар Владимир Владимир:

   Как да проверите превключвателя за налягане, как влияе върху включването / изключването на нагревателния елемент?

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Пресостатът по принцип има само контакти! Да, има и електронни, но не можете просто да ги проверите.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня