Тайните на почистване на барабана на пералнята

почистване на барабана на пералняПри продължителна работа на пералнята барабанът й може да се замърси значително, което от своя страна се отразява не само на прането. От барабана може да се излъчва неприятна миризма, която се дължи на образуването на мухъл по стените му. Хората, изправени пред този проблем, имат въпрос: как да почистят барабана на пералната машина от мръсотия, без да навредят на самата машина? Нека поговорим за това подробно в рамките на тази статия.

Основните причини за попадане на мръсотия в пералнята

Мръсотия и чужди тела попадат в барабана и свързаните с него части на пералната машина по много начини. Най-често с мръсно пране или некачествена вода. Най-разрушителният ефект се причинява от мащаба; неговите отлагания могат да се появят с течение на времето по стените на барабана. Това е тревожен сигнал, тъй като не е трудно да премахнете котления камък от барабана, но трябва да имате предвид, че същият депозит ще бъде върху вътрешните стени на барабана и върху нагревателния елемент.

важно! Варовикът може да доведе до повреда на нагревателния елемент и разрушаване на движещите се части на пералната машина.

Основната причина за отлагането на котлен камък в машината е водата, съдържаща метални соли, така наречената „твърда вода“. Специални съединения, които се добавят заедно с праха преди всяко измиване (например Calgon или Alfagon), ще помогнат за омекотяване на нискокачествена вода; експертите обаче не препоръчват използването им, тъй като се оказа, че съдържащите се в състава им химикали вредят на някои части на машината. По-добре е да използвате специални филтри за потока, които ще подобрят състава на входящата вода.

Заедно с мръсното пране в барабана и резервоара на машината могат да попаднат пясък, други твърди частици, конци, мъх, както и чужди предмети от джобове (дребни, кламери, карфици и др.).Отлагания от мазнини и мръсотия могат да се утаят по стените на барабана, образувайки плодородна почва за растеж на бактерии и плесени. За да предотвратите попадането на такава мръсотия в по-голямата си част в барабана, са необходими резервоарът и филтрите на пералната машина.

 • Преди да поставите нещата в барабана на пералнята, извадете всичко от джобовете им.
 • Преди измиване изтръскайте големите парчета мръсотия и остатъци от предметите.
 • Перете нещата в специална торба (това предпазва машинните части, включително от конци и мъх).

Как да почистите барабана на автоматична машина?

Можете да почистите барабана на автоматична машина от котлен камък и мръсотия ръчно или можете да го направите автоматично, във всеки случай ще ни трябват химикали. За да направите това, изобщо не е необходимо да купувате скъпи професионални почистващи препарати, които не винаги са достатъчно ефективни. Първо, нека се опитаме да използваме народни средства. Сред тези средства:

 • лимонена киселина;
 • бяло;
 • Газирани напитки;
 • оцет.

почистващи препарати за барабани Лимонената киселина е най-известното и широко разпространено вещество, което се използва в домакинствата както за почистване на водопроводни инсталации, така и за почистване на перални машини. Ефектът на лимонената киселина, разтворена във вода, освобождава барабана и други части от котлен камък, мазни отлагания и мухъл. За едно почистване трябва да вземете 200 g суха лимонена киселина на прах. Основните предимства на този инструмент:

 1. ниска цена;
 2. Почиства автоматично, без физическо усилие;
 3. практически безвреден за машинните части.

Недостатъците включват ниската ефективност на продукта, ако барабанът не е бил почистван в продължение на много години и върху него и други части се е натрупал дебел слой от соли. В този случай трябва или да почистите с лимонена киселина няколко пъти подред, или да използвате друг продукт.

За да почистите барабана на машината от котлен камък и мръсотия, използвайте белина или други видове хлорна белина. За пълно почистване ще ви трябват 250 g от веществото. Основни предимства:

 • ниска цена;
 • много ефективно почистване на барабана и другите части на машината от котлен камък и мръсотия;
 • почиства без никакви човешки усилия.

Недостатъкът на белотата е, че тя, заедно с мръсотията, може да корозира и гумените части на шайбата, включително маншета и уплътненията. Ето защо по време на почистването не трябва да превишавате дозата на веществото и като цяло е по-добре да не почиствате повече от веднъж годишно. По време на почистване хлорната белина изпарява вредни вещества, които влияят негативно на човешкото здраве.

Содата за хляб също ще помогне за почистване на барабана на пералната машина от мръсотия, но ще се справи само с почистването на стените на барабана; резервоарът и нагревателният елемент не могат да бъдат почистени с негова помощ. За почистване на стените на барабана ви трябват около 150 g от веществото. Основни предимства:

 1. ниска цена;
 2. без увреждане на машинните части;
 3. ефективно почистване на барабана.

Недостатъците включват факта, че използването на сода изисква ръчно почистване на стените на барабана; освен това е необходимо време, докато веществото взаимодейства със замърсяването.

Концентрираната оцетна киселина се използва и за почистване на барабана и машинните части. Трябва да вземете 50 ml от веществото и да го разредете със 150 ml вода. Оцетната есенция не може да се използва неразредена. Предимства на веществото:

 • ниска цена;
 • много ефективно почистване на машинни части;
 • почиства без никакви човешки усилия.

Основният недостатък: оцетът вреди на гумените части на пералнята. Освен това е доста трудно да се измие от резервоара и барабана.

почистващ препарат за барабани

Сред професионалните почистващи препарати за барабани на перални се откроява Frisch activ. Много ефективен продукт, разработен от немски специалисти. С негова помощ можете да почиствате частите на вашата пералня от котлен камък и мръсотия поне всяка седмица. Основните предимства на продукта:

 1. много ефективно почиства барабана и другите части на машината от всякакви замърсители;
 2. не вреди на пералнята;
 3. оставя след себе си приятна миризма;
 4. Използва се пестеливо.

Недостатъкът е доста високата цена, около 15 USD. за контейнер от 250 мл.При условие, че бутилката е достатъчна за около 10 почиствания, въпреки че, разбира се, потребителят трябва да реши.

Как да почистите: подробни инструкции

Всеки от горните продукти трябва да се използва правилно, в противен случай ефективно и безопасно почистване от котлен камък и мръсотия е изключено. Разтворът на белината, лимонената киселина и оцета трябва да се излее директно в барабана на пералната машина, след което да се зададе програмата за пране (за 1 час или повече) при температура най-малко 60 0C. След приключване на програмата е необходимо да се извърши двойно изплакване, за да се отстрани останалото вещество от барабана и резервоара на машината. След тази процедура няма да остане следа от котлен камък и мръсотия.

почистване на барабана на пералня

Содата за хляб трябва да се използва по различен начин.

 • Изсипваме малко вещество директно върху кърпа и започваме да почистваме стените на барабана на ръка.
 • Почистваме, докато мръсотията започне да се отделя.
 • Прекъсваме почистването на барабана и изчакваме около 30 минути, докато веществото взаимодейства с мръсотията.
 • Продължаваме интензивно да търкаме стените на барабана с кърпа до пълното отстраняване на мръсотията.

 

Забележка! За да подобрите ефекта от почистването на барабана със сода, първо трябва леко да навлажнете стените му. Не го мокрете с излишна вода!

Препаратът за почистване на перални Frisch activ се използва както следва:

 1. изсипете ½ капачка от продукта в кюветата за прах;
 2. изсипете втората половина на капачката в барабана на пералната машина;
 3. пуснете едно измиване при висока температура (по-добре е да изберете възможно най-високата);
 4. пауза (така че старата скала да се накисва във вода с продукта);
 5. рестартирайте режима на изплакване.

Някои модели перални машини, обикновено от средната и високата ценова категория, имат специална програма за автоматично почистване на барабана. Например при пералните машини Samsung се нарича „Еко почистване на барабана“. В такива машини, за да извършите почистване, е достатъчно да активирате този режим и да изчакате програмата да завърши.

Трябва обаче да имате предвид, че този режим не почиства барабана, стените на резервоара и нагревателния елемент от котлен камък. Автоматичната почистваща програма може да премахне само мазни отлагания и мухъл по стените на барабана, въпреки че никой не ви забранява да я използвате заедно с химически почистващ препарат.

Какви други части на машината трябва да бъдат почистени?

Барабанът не е единствената част от пералнята, която трябва периодично да се почиства, за да се отстранят котлен камък и мръсотия. Да кажем повече - стените на барабана са един вид индикатор, чрез който можете приблизително да разберете степента на замърсяване на вътрешните части на машината. Казано по-просто, ако по стените на барабана има отлагания от котлен камък, тогава този депозит също присъства вътре в значителни количества. Кои части на пералнята, освен барабана, трябва да бъдат почистени?

 • Дренажен филтър.
 • Маншет с люк.
 • Вътрешната повърхност на резервоара.
 • ролка.
 • Нагревателен елемент.


Как да почистите филтъра на пералняДренажният филтър трябва да се почиства много често, буквално след всяко измиване.
Това се изисква от инструкцията за експлоатация на пералнята и това е абсолютно правилно. В края на краищата в дренажния филтър се натрупват всички твърди отпадъци, които се измиват от прането, но не се отстраняват заедно с мръсната вода през дренажния маркуч. Прочетете повече за това как да почистите филтъра на пералната машина в статията. Почистване на филтъра.

Също така трябва да отстраните влагата от гумения маншет на люка след всяко измиване; излишната влага е потенциална среда за размножаване на мухъл и микроби. Ако във вдлъбнатината на маншета вече се е образувала мухъл, нанесете малко количество разтвор на меден сулфат върху кърпа и старателно избършете зоните с мухъл с нея. Можете да излеете малко от това вещество във вдлъбнатината на маншета и да го оставите да престои няколко часа, след това изплакнете маншета с топла вода и избършете със суха кърпа.

Вътрешната повърхност на резервоара, макарата и нагревателния елемент могат да се почистват само физически демонтаж на пералня. В някои случаи мръсотията и котленият камък могат да бъдат отстранени с химикали (както е описано по-горе), но в най-напредналите случаи всеки химикал, с изключение на най-агресивния, е безсилен. И трябва да разглобите машината и да почистите частите й ръчно и, ако е необходимо, да ги смените.

За да обобщим, отбелязваме Почистването на барабана на автоматична пералня е задължителна процедура, която трябва да се извършва поне веднъж годишно, или още по-добре по-често. Само в този случай частите на пералната машина винаги ще блестят чисти и ще излъчват приятна миризма. За да извършите почистване, трябва да знаете някои тайни, за които говорихме в статията.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Онуфрий Онуфрий:

  Ръчно пране на реката

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня