Какво можете да добавите към вашата пералня за избелване?

Какво можете да добавите към вашата пералня за избелване?Модерната автоматична машина се превърна в незаменим помощник в ежедневието. Тя може не само да пере, но и да центрофугира, изплаква, накисва неща и може да вари или избелва прането, ако е необходимо. Някои модели дори могат да сушат дрехи - всичко, което трябва да направите, е да изпразните барабана и да приберете всичко в гардероба.

Някои домакини се страхуват да използват белина при автоматично пране. Но напразно, защото те не вредят на оборудването, дори ако съдържат хлор. Нека да разберем какво можете да добавите към пералнята за избелване на леки тъкани.

Кислородни избелващи съединения

Продуктите на базата на натриев карбонат пероксихидрат са много популярни. Кислородните избелители са най-безопасни, не разрушават влакната на тъканите, не обезцветяват боите и премахват най-трудните петна. Те също така съдържат сода, която омекотява водата, което означава, че помага за по-ефективното почистване на материала и намалява риска от образуване на котлен камък върху машинните части.

Нека представим рейтинг на най-добрите избелващи продукти с активен кислород.

 1. Кислородна белина-пречистител на петна ECO-Way OXYGEN. Прахът е подходящ за бели и цветни дрехи, може да се използва както при накисване, така и като добавка към основния препарат при пране. Лесно се справя с мазни петна, следи от трева, козметика, вино, кръв. Не съдържа фосфати. Подходящ за всякакви тъкани, включително деликатни. Цената на опаковка от 600 грама е около 320 рубли.
 2. Lion Clean Plus е корейска кислородна белина, предназначена за премахване на трудни петна.Той се справя добре със следи от плодове, сок, ръжда, трева и помага за премахване на сиви и жълтеникави нюанси от бели дрехи. Съставът съдържа ензими - естествени ензими, които могат да разграждат молекулите на различни замърсители. Хипоалергичен, може да се използва за пране на детски дрехи. Еднакво ефективен както за светли, така и за цветни тъкани. Не съдържа хлор. Средната цена на кутия прах е 700 рубли.най-добрите кислородни избелители
 3. Еко-белина Elibest с активен кислород на базата на натриев перкарбонат. Продуктът внимателно почиства тъканта, без да нарушава структурата на влакната, има дезинфекционен ефект, напълно се изплаква от материала и се бори с различни замърсители. Икономичен е в разхода - при машинно пране е необходимо само да добавите лъжица избелващи гранули към праха за пране. Бутилка от 1,2 кг струва около $3.
 4. Mitsuei белина за цветно пране. Основната характеристика на японския продукт е, че премахва сложни петна, без да уврежда пигмента. Работи ефективно дори в студена вода, температури под 30°C. Освен почистващ ефект, неутрализира неприятните миризми и има антибактериални свойства. Цената на литрова бутилка е около 3 долара.
 5. Евтина кислородна белина Persol Extra от руски производител не съдържа хлор и е подходяща за пране на всички тъкани, с изключение на коприна. Лесно премахва петна от горски плодове, кафе, кръв, вино и козметика. Използва се като добавка към основния перилен препарат. Трябва само да добавите 1 с.л. лъжица гранули в отделението заедно с праха за пране и стартирайте цикъла. Изключително за бели неща. Цената на опаковка от 200 грама е приблизително 120 рубли.

Избелващите агенти с активен кислород не съдържат хлор, безопасни са за нещата и човешкото здраве и лесно се изплакват от влакната на тъканите.

Използвайки кислородни избелители у дома, можете да перете силно замърсени деликатни тъкани и да освежите нещата. Домакините са много доволни от ефекта от използването на продукти на основата на натриев перкарбонат.

Оптични избелители

Принципът на действие на този продукт е прост – частиците му проникват и остават във влакната на тъканта, като впоследствие отразяват светлинните лъчи. Това създава илюзията за снежна белота, когато светлината удари нещата. След накисване или пране с оптичен избелител, прането изглежда с няколко нюанса по-бяло.

Основният недостатък е, че съставът не може да се изплакне от материала, така че може да предизвика алергична реакция. Оптичните избелители не трябва да се използват за пране на детски дрехи, не е препоръчително да се използват върху спално бельо.

Сред продуктите с оптични компоненти са:

 • Bleach Dr. Бекман "Ослепителна белота". Помага за освежаване на бели вещи, които са станали сиви или жълти поради често пране или дълго съхранение в килера. Оптичните компоненти, включени в състава, са способни да отразяват светлина в диапазона от 300-400 мм, поради което дрехите визуално стават снежнобяли. Подходящ за пране на всякакви тъкани, включително деликатни. Цената на опаковка с тегло 80 грама е приблизително $1.продукти за оптичен избелител
 • Митът за пудрата „Мразовита свежест“. Подходящ както за машинно, така и за ръчно пране. Ефективно премахва петна, като същевременно запазва яркостта на тъканта. Ензимите, включени в състава, помагат бързо да се справят със сложни петна - следи от червило, кафе, шоколад, горски плодове.Изпраното бельо придобива деликатен, ненатрапчив аромат. Благодарение на оптичните избелители се постига визуалният ефект на искрящо бяло облекло. Цената на опаковка от 6 кг е приблизително 550 рубли.
 • Tide “Алпийска свежест” е прах за пране с оптични избелители. Подходящ за памучни и синтетични тъкани от всякакъв нюанс. Премахва различни петна, осигурявайки на нещата безупречна чистота. Съдържа ензими, което повишава ефективността на продукта в борбата с упоритите петна. Цената на опаковка от 6 кг е около 670 рубли.

Така оптичните избелители осигуряват само визуален ефект – на слънчева светлина нещата изглеждат снежнобели. Трябва да се помни, че частиците от веществото остават във влакната на тъканта и постоянно са в контакт с кожата. Това може да предизвика алергична реакция.

Хлорни избелители

Използването на продукти, съдържащи хлор, е широко разпространено. Такива състави имат много предимства, включително ниска цена, дълъг срок на годност, ефективност дори в студена вода и скорост на действие. Сред недостатъците са специфична неприятна миризма и необходимостта да се внимава при избелване.

Сред избелващите, съдържащи хлор, бих искал да подчертая няколко.

 • Mitsuei е течна хлорна белина за памук и синтетичен лен. Може да се използва само за бели предмети. Премахва упорити петна и помага за премахване на жълтеникави петна по тъкани. Средната цена на бутилка от 720 ml е 220 рубли.хлорни избелители
 • Белината Santex връща на нещата първоначалната им белота. Благодарение на активната формула с хлор бързо премахва упоритите петна. Подходящ за накисване, ръчно и машинно пране. Цената на опаковка от 1 литър е само 65 рубли.
 • Белотата е лек, познат на всички. Течността е предназначена за премахване на петна и възстановяване на цвета на бели памучни и ленени тъкани. Бързо разтваря и премахва мръсотията, изплаква напълно влакната. Подходящ само за ръчно пране. Цената на литрова бутилка е около $0,7.

Хлорните белина могат да се използват само върху бели предмети.

Хлорсъдържащите съединения не са по-ниски по ефективност от скъпите антисептици, осигурявайки подобен дезинфекциращ ефект. Продължителната употреба на такива избелващи средства обаче може да влоши здравината на тъканта.

В кое отделение на тавата да налея белина?

Домакините, които решат да премахнат стари петна или да избелят нещата вкъщи в автоматична пералня, обикновено се чудят къде да излеят или добавят помощния продукт. Кюветата на модерна перална машина се състои от три отделения. Важно е да изберете правилната секция, от това ще зависи качеството на измиването.

Най-малкото отделение на дозатора е предназначено за балсам или антистатик. Машината използва тези продукти в края на измиването - на етапа на изплакване. Производителите маркират секцията по различен начин. При някои модели в него се поставя син контейнер, при други секторът е маркиран със символ на снежинка или цвете, при трети отделението е обозначено с надпис „Омекотител“.

Отделението за средна вместимост е обозначено със символа „A” или „I”. Трябва да попълните този раздел, ако планирате да накисвате неща или да стартирате цикъл на предварително пране.

Най-голямото отделение е за перилни препарати, използвани при основното пране. В клетката на контейнера за прах, маркирана със символа "B" или "II" и се добавя белина. Ето защо трябва да запомните, че най-обемната част на кюветата е предназначена както за обикновен прах за пране, така и за избелващи съединения.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня