Може ли чугунен тиган да се мие в съдомиялна?

Възможно ли е да се измие чугун?Преди безнадеждно да съсипете скъпите си съдове, помислете внимателно и измислете как да ги измиете правилно. Първо, можете да прочетете инструкциите, които може да се доставят с тигана, и второ, подобна информация може да се съдържа в ръководството за експлоатация на самата съдомиялна машина. И накрая, трето, намерете информация в интернет, което вече сте направили. Ние ще отговорим на въпроса ви: може ли чугунен тиган да се мие в съдомиялна машина?

Трябва ли да миете чугун в съдомиялна?

Много домакини имат тежки чугунени тигани; те могат да издържат десетилетия с подходяща грижа. Но с появата на оборудването за миене на съдове, някои се чудеха дали такива тигани могат да се мият в съдомиялна машина? Всъщност чугунът е доста крехка стомана, която има специални свойства, които няма да описваме. Основното, което трябва да знаете е, че чугунените тигани не могат да се мият в съдомиялна машина.

Повърхността на чугунен тиган е неравна, поради което някои хора наричат ​​този материал порест. Всъщност структурата на този метал е доста плътна и непореста; ако това не беше така, той би абсорбирал водата като гъба. Разбира се, чугунът не абсорбира вода, но маслото абсорбира. По-точно създава впечатлението, че попива. Маслото запълва само невидими вдлъбнатини и неравности; когато взаимодейства с кислорода, то полимеризира, образувайки повърхностен филм, като по този начин прави тигана по-равномерен и гладък.

Новите чугунени тигани са с лаково покритие, което ги прави лъскави и с времето се захабява и отмива.

Ако този филм се измие с химикали, тиганът ще стане грапав и храната, приготвена върху него, ще залепне толкова силно, че не може да се изстърже. В допълнение, активните процеси на ръжда на метала ще започнат с активен контакт с въздуха, който съдържа азот, кислород и въглерод. По принцип филмът върху повърхността на чугунен тиган го предпазва от влиянието на околната среда.

Как да миете чугунени съдове правилно?ръждив чугун

Ако тиганът не може да се измие в съдомиялна машина, тогава трябва да го направите ръчно, но само правилно. Дори измиването на ръцете може да развали чугуна. Много хора погрешно смятат, че този метал „не е капризен“, но чугунът изисква не по-малко грижи от тефлона.

Чугуненият тиган трябва да се измие с гореща вода. В този случай не можете:

 • използвайте почистващи прахове;
 • почистващи препарати с високо алкално съдържание;
 • метални четки.

важно! Когато готвите в чугунен тиган, не забравяйте да добавите масло.

Ако храната все още е изгоряла, тогава можете да отмиете въглеродните отлагания по следния начин. Трябва да излеете вода в тиган, да добавите шепа сол и сода за хляб и след това да ври 30 минути. Всички въглеродни отлагания ще изчезнат. Ако саждите не са силни, просто напълнете тигана с вода и оставете за една нощ. След това можете да го изперете с мек почистващ препарат.

След измиване винаги избърсвайте чугунените предмети със суха кърпа и леко натрийте с масло, за да възстановите защитния филм. Освен това трябва да разтриете не само вътрешната, но и външната повърхност.

Можете да спасите чугунен тиган след съдомиялна машина, върху който сте видели първите признаци на ръжда, като го калцинирате със сол, за това:сол за нагряване в чугун

 1. Измийте продукта в топла вода, за да премахнете ръждата.
 2. Избършете тигана на сухо.
 3. Втрийте маслото върху вътрешната повърхност.
 4. Добавете готварска сол.
 5. Загрейте до леко ухание.
 6. Оставете солта да изстине.
 7. Посолява се.
 8. Избършете с кърпа, напоена с масло.

Кои тигани могат да се перат в пералня?

Така чугунените и тефлоновите тигани не могат да се мият в съдомиялна машина. Възниква въпросът кои са възможни? Най-общо тези, които не се страхуват от високи температури на водата и химикали. Тези тигани включват:

 • облицованите с камък са много издръжливи и лесни за поддръжка;
 • изработени от неръждаема стомана;
 • с устойчив емайл и керамично покритие;
 • с титаниево покритие;
 • алуминий тигани със скъпо покритие против потъмняване.

Ако производителят на съдомиялна машина ви позволява да миете продуктите в машина, тогава вие от своя страна не забравяйте правилата за машинно измиване:

 1. добавете препарат според дозировката, в противен случай излишъкът ще попадне в храната;
 2. поставете тигана в кошницата, така че работната повърхност да е обърната надолу;
 3. Скъпите тигани не трябва да се мият често в съдомиялната машина, като правило храната не изгаря върху тях и миенето им на ръка не е трудно.

Това е всичко, надяваме се, че сега разбирате кои тигани могат да се мият в съдомиялна машина. По-добре е да миете чугунени съдове на ръка и можете да закупите отделен комплект за съдомиялна машина. Късмет!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Ирина Ирина:

  Чугунът не е стомана. Съветниците са неграмотни.
  Не можете ли да измиете тигана си в съдомиялната машина заради високата температура? Забавен.В съдомиялна максималната температура е 70 градуса, а в тиган при пържене е над 200.

 2. Граватар Наталия Наталия:

  Да, направих такава глупост, измих го. След измиване цялата тава стана ръждясала. Сега просто го изхвърлете. Жалко.

 3. Граватар Александър Александър:

  Чугунът е високовъглеродна стомана

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня