Защо ви е необходим превключвател за налягане в пералня?

Защо ви е необходим превключвател за налягане в пералня?Водата влиза и се отстранява от пералнята с помощта на помпа и клапан за пълнене. Всички операции по пране се управляват от „мозъка“ под формата на модул, който получава данни и издава адекватни команди. Въпреки това, без превключвател за налягане, всички усилия на машината са напразни.

За какво е тази част?

Превключвателят за налягане в пералната машина е необходим за контролиране на обема на течността в барабана. Устройството определя количеството вода въз основа на силата на натиска си. Без правилната му работа контролният модул не пуска водата, а ако го направи, я изпомпва - за всеки случай. Следователно, без сензор за ниво на водата, „пералнята“ е безсилна.

Това реле с кръгла или (по-рядко) правоъгълна форма е оборудвано с маркуч и проводници. Дизайнът на устройството зависи от възможностите на пералната машина, броя на нейните функции и режими. Поради това всеки модел перална машина има собствен пресостат. Има механични/пневматични и електронни релета, които имат осцилиращ кръг. Последните се различават по твърдостта на диафрагмата и хода на сърцевината.как работи превключвателят за налягане?

Пресостатът е изработен от висококачествена пластмаса и в зависимост от вида на машината се намира на следните места:

 • директно под капака на корпуса - в класически машини, които имат товарен люк на предната стена;
 • под барабана - в "перални машини" с вертикално зареждане на пране;
 • близо до задната стена, под резервоара - в машини с пластмасов барабан.

Описание на работата на елемента

За да разберете принципа на работа на превключвателя за налягане, трябва да знаете за неговата структура. Типичният сензор за ниво на водата се състои от следните елементи:

 • магнитна/феритна сърцевина;
 • мембрани/диафрагми;
 • сензор, в който се намира диафрагмата;
 • пружини;
 • регулиращ винт;
 • индуктивна намотка, платка и кондензатори. Функцията на тези компоненти е да осигурят функционалността на релейните части;
 • Контакти;
 • корпуси;
 • компресионна камера. Той се намира в основата на маркуча-тръба, свързваща камерата със сензора. Запушването му е една от причините за неизправности в пералната машина.диаграма на пресостат

Действието на пресостата се основава на налягането на водния стълб върху мембраната. Налягането възниква, когато течността навлезе в резервоара през компресионна камера, свързана с тръба. Мембраната от своя страна, под налягане на течността, движи сърцевината, която затваря контактите. При достигане на определен обем вода се задейства един от превключвателите (реле сигнализира това към контролния модул).

При източване на отпадъчните води налягането в маркуча-тръба намалява. Ядрото се връща в първоначалното си положение и релето се отваря. Работният превключвател за налягане точно реагира на всички индикатори за налягане на течността, изпращайки сигнали към контролния модул на пералната машина. Обемът на излятата течност, определен за всяка операция на измиване, зависи от надеждността на нейните импулси. Само производителят на машината може точно да калибрира сензорите. Не се препоръчва сами да регулирате превключвателя за налягане.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня