Вратата на съдомиялната машина не остава отворена

вратата не се заключваСъдомиялната машина съхранява огромно количество мръсни съдове. Много хора са се приспособили да съхраняват съдове в кошчето за миене, а след това, когато се напълни, пускат мивката и измиват всички съдове наведнъж, по-евтино е. След всяко хранене трябва да отворите вратата на съдомиялната машина и внимателно да поставите мръсните съдове там.

Представете си ситуация, при която вратата на машината под действието на възвратна пружина постоянно се стреми да се затвори. С едната ръка трябва да сгънете съдовете, а с другата да държите вратата. Това е едновременно неудобно и опасно; ако ръката ви падне, можете да прищипете пръстите си от вратата и да счупите планина от съдове. Защо вратата се затваря спонтанно? Това повреда ли е или сериозен дефект в дизайна? Как да го оправя? Може би си струва да потърсите отговори на тези въпроси.

Защо вратата има тенденция да се затваря?

Вратата на съдомиялната машина от всяка марка и модел може да се заключи напълно отворена. При някои модели е възможно фиксиране в полуотворено състояние. Това е много удобно, когато не е необходимо да отваряте вратата широко, но я отворете леко за вентилация, така че в бункера да не расте мухъл.

По принцип е по-добре да държите вратата на съдомиялната машина открехната възможно най-дълго, особено ако влажността в помещението е висока.

Проблеми с вратата на съдомиялната машинаНие обаче нямаме време за мазнини, защото вратата на нашата съдомиялна не се заключва нито в отворено, нито в полуотворено състояние. Така че, ако трябва да поставите съдове вътре в машината, трябва да държите вратата със свободната си ръка или дори с коляното си, изправяйки се, така че да не изпуснете мръсните съдове или да затръшнете вратата. Каква е причината за това?

Най-често в такава ситуация е необходимо да се говори за неизправност на заключващия механизъм на вратата, но в някои случаи вратата се държи по този начин при липса на правилна настройка. Факт е, че вратата на съдомиялната за вграждане не идва фабрично регулирана, така че техникът да може лесно да прикрепи фасадата към нея по време на монтажа. След монтиране на фасадата заключващият механизъм се затяга и вратата започва да се заключва нормално. Регулиращите елементи се намират в основата на пантите на вратата.

Части, отговорни за фиксирането

Ако погледнем вътре във вратата на съдомиялната машина, ще видим:

 • метална пружина;Части за механизъм за врата PMM
 • кабел, свързан към него;
 • пластмасов заключващ елемент;
 • цикъл.

Когато отворим вратата на съдомиялната докрай, пантата започва да се движи. В този случай кабелът е опънат, разтягайки пружината. Когато отваряте вратата, прилагате известна сила. Достатъчно е да разтегнете пружината колкото е възможно повече и пластмасов заключващ елемент фиксира кабела, предотвратявайки връщането на пружината в първоначалното си състояние. Той ще остане там, докато не започнете да връщате вратата в затворена позиция. Запушването незабавно ще бъде отстранено и пружината ще започне да се компресира, влачейки кабела заедно с него.

В този момент, ако вратата не се държи, тя бързо ще се затвори, затръшвайки доста силно.

Нека си представим, че заключващият елемент е неуспешен. В този случай поддържането на вратата отворена става изцяло ваш проблем, тъй като пружината ще се стреми да се върне в първоначалното си състояние и само вашите усилия могат да попречат на това. Невъзможно е да управлявате вратата на съдомиялната без заключващо устройство, тъй като механизмът ще бързо се счупи и към това ще се добави друга повреда.

Характеристики на ремонта

Ако вратата на съдомиялната машина не се заключва и не е възможно да се регулира, трябва да започнете да я ремонтирате. Нека изпълним няколко прости стъпки.

 1. Отворете вратата на съдомиялната докрай и я задръжте с коляно.
 2. Развиваме винтовете, които са разположени около периметъра на края на вратата или от вътрешната й страна.
 3. Да разглобим вратата.Веднага след като развиете винтовете, ще разберете, че вратата е направена „като сандвич“: две половини и механизъм между тях. Веднага щом премахнем вътрешната половина, механизмът ще се появи пред очите ни.
 4. Временно отслабваме пружината, така че вратата да не се затваря.
 5. Отстранете капака от кабела.
 6. Премахваме стария заключващ елемент и поставяме нов на негово място.

Счупеното заключващо устройство не може да бъде ремонтирано.

регулиране на вратата

След като инсталирате нов заключващ елемент за машина на Bosch или друга, не бързайте да сглобявате вратата. Първо, като държите внимателно кабела и пружината, проверете как вратата ще се затваря и отваря и дали ще остане в отворено положение. Ако всичко е наред, можете да сглобите вратата на Bosch или друга перална машина и да започнете да използвате актуализираното оборудване.

Справихме се с проблемите на лошото фиксиране на вратата при отваряне, но механизмът може да се счупи по друг начин и съответно симптомите на повреда ще бъдат различни.

 • Вратата пада и се отваря спонтанно. Това означава, че кабелът се е скъсал или пружината е спукана. Най-често възникват проблеми с кабела. Проблемът може да бъде разрешен чрез смяна на кабела или пружината.
 • Вратата не се заключва и мивката не стартира. Имаше проблем със заключващото устройство на вратата. В този случай устройството се ремонтира или заменя. Модерна съдомиялна машина ще съобщи за проблеми със заключването на вратата, като покаже съответния код за грешка. Който? Ще научите за това, като прочетете статията Кодове за грешки за различни съдомиялни машини.
 • Вратата протече. Гумените уплътнения са повредени и трябва да се сменят. Понякога причината за този проблем е счупен кабел.
 • Вратата много скърца. В този случай трябва внимателно да инспектирате пантите; може да се нуждаят от смазване. Ако пантите са повредени, те трябва да бъдат сменени.

Самият ремонт на вратата на съдомиялната не трябва да създава проблеми.Много често домакините могат да се справят с такива прости ремонти, дори без помощта на съпрузите си. Ако все още имате затруднения, не рискувайте, свържете се със специалист. Късмет!

   

4 читателски коментара

 1. Граватар Вадим Вадим:

  И аз бях глупав, вече исках да взема миялната обратно и да я върна. Но се оказва, че има корекции, въпреки че в инструкциите няма нито дума за тях. Благодаря много!

  • Граватар Наталия Наталия:

   Ох, не мога да се коригирам...

   • Граватар Сергей Сергей:

    Успяхте ли да го настроите сами? И при мен не се регистрира.

  • Gravatar на Димка Димка:

   Къде е корекцията? Така и не го намерих!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня