Къде се намира сензорът за натоварване в пералнята?

Къде се намира сензорът за натоварване в пералнята?Степента на зареждане на барабана с бельо и вода в автоматична пералня се контролира от специално реле (пресостат, сензор). Малко устройство изпраща данни към контролния модул, който използва алгоритъм за определяне на по-нататъшни операции. Не е трудно да го поправите или замените, ако се счупи, ако знаете къде се намира устройството.

Местоположение на сензора

Сензорът за натоварване се намира в корпуса на пералната машина. Малко устройство с кръгла или правоъгълна форма може да се разпознае по тръбата, която го свързва с резервоара. Когато се налива вода в машината, налягането в тръбата се увеличава. Когато се изравни с количеството течност в резервоара, контактите в релето се превключват. Контролният модул, след като засече това действие, спира да изтегля вода.

Ако машината започне да работи неправилно - източва вода, пропуска цикъла на пране или изобщо не я излива в барабана и т.н., тогава това вероятно се дължи на релето за зареждане на вода. Някои модели перални машини показват код на проблем на дисплея. Например, пералня Daewoo информира за проблеми с превключвателя за налягане, като показва съобщението „E9“.

Релето може да се повреди, ако има запушване на тръбата. Можете сами да отстраните проблема. Ако причината за повредата на сензора за натоварване е електрическа (окисляване на контакти) или механична (повреда или износване на мембраната), тогава тя трябва да бъде отстранена. В същата пералня Daewoo споменатият “E9” може да бъде премахнат от дисплея само чрез премахване на превключвателя за налягане.местоположение на сензора за зареждане

Преди да демонтирате който и да е елемент от пералната машина, трябва напълно да я изключите.

  • затворете външния воден клапан (ако има такъв);
  • изключете захранването на машината (извадете щепсела от контакта);
  • Развийте двата задни винта, свалете горния капак и проверете вътрешната структура на машината.

В зависимост от модела на пералната машина сензорът за натоварване се намира на едно от следните места:

  • производителите на перални машини Daewoo, Candy, LG, Samsung, Indesit поставят превключвател за налягане от дясната страна на кутията, по-близо до предната част;
  • в машини, произведени от Whirlpool, Ardo, сензорът за зареждане също е разположен от дясната страна на кутията, но по-близо до задната стена;
  • Производителят на машини Bosch поставя това реле, което е с големи размери, в центъра на дясната страна.

При някои модели той е разположен на по-ниска височина и е скрит зад проводниците. Ако ви е трудно да намерите сензора, фокусирайте се върху тръбата, водеща от резервоара. При по-старите перални машини с горно зареждане превключвателят за налягане може да се намира в долната тава. Ето защо, ако все още имате инструкциите, погледнете ги. Днес такива дизайнерски решения не се използват.

Как да премахна този сензор?

След като намерите сензора за натоварване, отстранете го, както следва:

  • извадете проводниците от контактите на превключвателя за налягане;
  • изключете маркуча;
  • затегнете закрепващия винт или, ако сензорът е монтиран на ключалки, го завъртете по посока на часовниковата стрелка.

Проверете релето и тръбата - ако се вижда дефект, който не може да бъде поправен, купете ново, като вземете старото устройство със себе си в магазина като проба. Можете да инсталирате нов сензор в реда, обратен на демонтирането.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня