Къде трябва да бъде съдомиялната машина в ъглова кухня?

PMM в ъгловата кухняЪгловата кухня е добра стара класика. Според нас това подреждане на основното място в къщата е най-удобното и универсално, дори ако говорим за малка стая. Ъгловите кухни със съдомиялна машина са много функционални, но на етапа на планиране могат да възникнат някои трудности. Къде е най-доброто място за поставяне на съдомиялната? Това е, което ще обсъдим сега.

Общи препоръки

Дори начинаещ потребител знае, че е невъзможно да поставите съдомиялна машина навсякъде, особено в ъглова кухня. Машината трябва да е удобна, функционална и безопасна. За да постигнете това, трябва да поставите „домашен помощник“, следвайки няколко прости правила.

 1. В ъгловите кухни мивката и мивката често се поставят в самия ъгъл, което означава, че съдомиялната машина трябва да е наблизо, близо до дясната ръка. Много е удобно. Представете си, че стоите до мивка, пълна с мръсни чинии. Съдовете трябва да бъдат почистени и поставени в съдомиялна машина. Взимате чинията, отваряте вратата на мивката вляво, където е кофата за боклук, и изпразвате чинията. След това отваряте вратата на съдомиялната машина с дясната си ръка, разточвате кошницата и поставяте чинията. Без излишни движения, всичко е под ръка!
 2. Ако е възможно, не поставяйте съдомиялната машина близо до хладилник, фурна или микровълнова печка. Такава близост може да навреди на оборудването, трябва да оставите разстояние между корпусите най-малко 2-3 см. Още по-добре е да отделите подово оборудване с шкафове.

Прегрята фурна, поставена до съдомиялна машина, неизбежно ще я нагрее, което може да доведе до повреда.

 1. Вратите на шкафа и мивката не трябва да пречат на отварянето на вратата на съдомиялната машина.Това, разбира се, е идеален вариант, но не винаги е възможно.
  друг вариант за поставяне на съдомиялната до мивката
 2. Комуникациите, към които е свързана съдомиялната машина, трябва да са възможно най-близо. Като се има предвид, че поставяме машината близо до мивката, то вече имаме директен достъп до водопровода и канализацията. Електричеството остава. Относно, как да свържете съдомиялна машина към електрическата мрежа ще научите от едноименната статия. Основното нещо е да направите изхода по-близо до тялото, така че да не са необходими удължителни кабели.
 3. Също така е удобно да има плот над съдомиялната. На такъв плот е удобно да поставите чисти съдове, когато ги извадите от кошниците и след това ги приберете в шкафа.

Като цяло, когато планирате разположението на цялото оборудване в кухнята, помислете къде да го поставите, така че да се чувствате възможно най-удобно и комфортно. Дори ако пространството е ограничено, опитайте се първо да планирате това, което е удобно, и едва след това да коригирате плана, за да отговаря на конкретни условия. Това улеснява постигането на оптимални резултати.

Монтаж в зависимост от вида на съдомиялнатаместоположение на съдомиялната до мивката

Най-често се монтират вградени съдомиялни машини, поради което много препоръки се отнасят именно за тези машини. Но трябва да вземете предвид, че все още има компактни и хибридни съдомиялни машини, за инсталирането на които също трябва да кажете няколко думи.

Има място за компактна съдомиялна или на плота до ъгловата мивка, или в мивката. И двата варианта имат право на съществуване. Компактната съдомиялна машина, стояща на плота, е по-удобна за използване, тъй като не е нужно да се навеждате, за да поставите чинии. Компактната съдомиялна машина е скрита в мивката от любопитни очи и не заема място върху работната повърхност на плота. Вярно е, че трябва да помислите къде ще съхранявате кофата за боклук, но това са незначителни неща.

плот съдомиялна до мивката

Някои занаятчии инсталират компактна съдомиялна машина на скоби точно над мивката в ъгъла. Там е здраво закрепен и не пречи на никого. Всички комуникации са близо и е много удобно за използване, тъй като можете да прехвърлите мръсни съдове от мивката в кошниците на машината, без да капе мазнина на пода. Много добро решение, макар и технически не съвсем лесно за изпълнение.

Ако обмисляте закупуването на хибриден уред 3 в 1: печка, фурна, съдомиялна, трябва да го поставите близо до мивката. Това решение има много предимства:

 • комуникациите са близки, по-лесно е да свържете съдомиялната машина;
 • След като напълните пълен съд с вода, не е нужно да го влачите от мивката през половината кухня до печката, тъй като печката е много близо;
 • След като извадите мръсна от мазнина тава от фурната, можете да изтръскате останалата храна от нея и да я поставите в съдомиялната машина, тъй като всичко е наблизо: фурната, кофата за боклук, мивката и пералнята.

Експертите препоръчват да се проучи „местоположението на бъдещото му местоположение“, преди да закупите машина. По този начин няма да сбъркате, когато става въпрос за процеса на инсталиране. Трябва да вземете предвид не само размерите, но и много технически характеристики на „домашния асистент“.

Така че съдомиялната машина в ъгъла на кухнята е доста добро решение, но трябва да вземете предвид много различни фактори и препоръки от експерти. Много от тези фактори и препоръки сме споменали днес. Надяваме се да ви дадем свежи идеи. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня