Мога ли да пера душ гел в пералня?

Възможно ли е да се пере душ гел в пералня?Понякога прахът внезапно свършва по средата на измиването и окото неволно пада върху шампоана или душ гела. Вторият вариант е особено привлекателен, тъй като ароматът и текстурата му силно напомнят на деликатен препарат. Освен това течността е предназначена за тялото, което означава, че почиства добре, премахва миризмата и не предизвиква алергии. Но безопасно ли е да перете неща с душ гел в машина или на ръка? По-долу са представени мненията на домакини и специалисти.

Ще се повредят ли дрехите?

Душ гелът е ароматизиран течен сапун, допълнен с различни аромати, омекотяващи и тонизиращи компоненти. Пени се силно, мирише вкусно и често има антибактериален и лек избелващ ефект. Изглежда, че нищо не ви пречи да го добавите в пералнята си или в купа с вода като перилен препарат. Но това не е вярно - силно не се препоръчва да го използвате за пране.

Измиването с душ гел не е безопасно по няколко причини. Освен това и дрехите, и пералнята ще бъдат атакувани.

 1. пяна. Перилните почистващи препарати трябва да съдържат пеногасители, които намаляват разпенването на праха. В обикновения гел няма такъв компонент, което създава опасност за машината и нещата. Първо, излишната пяна "излиза" от резервоара и наводнява контролния панел. Второ, силно насапунисваното пране не се изплаква напълно.
  пяна пълзи от пералня Atlant, рискувайки повреда на модула
 2. Активна формула. Основата на душ гела е течен сапун, който не е в състояние да почисти напълно артикула за кратък цикъл. Прахът има обмислен и балансиран състав с ензими, активатори, избелители, омекотители и други почистващи компоненти. Всичко това помага не само за премахване на трудни петна, но и за намаляване на твърдостта на водата, прави прането гладко, подобрява цвета и предпазва тъканта от повторно замърсяване.
 3. Опасни компоненти. Гелът съдържа много опасни за дрехите и пералнята вещества - аромати, оцветители, овкусители, почистващи и антиейдж елементи. Често към течността се добавят масла и кремове, които трудно се отмиват и остават по стените на машинните части.

Душ геловете, за разлика от праховете, се пенят много - сапунът няма да се изплакне напълно и ще започне да „наводнява“ пералнята.

Не напразно производителите правят разлика между козметика и битова химия. Повечето душ гелове и шампоани, въпреки сходната им консистенция и приятна миризма, не са подходящи за автоматично и ръчно пране. По-добре потърсете специален препарат, а ако го няма, вземете течен сапун или гел за съдове.

Използваме го в машината

Изливането на душ гел в пералнята е твърде рисковано. Но ако няма друга възможност, след като претеглите всички плюсове и минуси, можете да опитате късмета си. Основното нещо е да не пренебрегвате няколко важни правила:

 • добавете гела в най-голямото отделение на контейнера за прах, отбелязано с „B” или „II”;
 • следете дозировката на лекарството;
 • не изливайте течност директно върху дрехите (по-добре е да я напръскате на дъното на празен барабан, изплакнете с чиста вода и заредете нещата);
 • Не перете силно замърсени дрехи с гела, тъй като той няма да се справи със стари и трудни петна;
 • отказвайте гелове с оцветители, ако се пере бяло и светло пране;
 • допълнително използвайте белина, препарат за отстраняване на петна и омекотител за вода;
 • изберете дългосрочна програма с нагряване на водата от 30 градуса (деликатен, памук, синтетика);
 • пуснете двойно изплакване, за да изплакнете перилния препарат от влакната;
 • След измиване пуснете бърз цикъл на празен ход, за да отмиете сапунените отлагания от частите на пералнята.

Душ гелът не се изплаква добре, така че е необходимо да се изплакне отново.

При пране с гел е по-добре да не се отдалечавате от пералнята, а да наблюдавате образуването на пяна. Ако през вратата на люка излиза обилно пяна, трябва незабавно да спрете цикъла и да започнете изплакването. Не позволявайте вода и сапун да попаднат върху таблото на машината - в противен случай системата ще се повреди.

Ефективен ли е душ гелът?

гел в голямо отделениеПрането на гел за тяло в пералнята е лоша идея. Но за бързо ръчно почистване тази опция е доста приемлива, особено ако нещата просто трябва да бъдат освежени. В този случай меката и приятно ухаеща текстура ще свърши идеална работа.

Използването на гел „плът“ също е оправдано при пране на деликатни тъкани. Вълнените и копринените предмети не обичат агресивното прахово почистване, а изобилието от пяна, напротив, по-внимателно ще премахне мръсотията и миризмата.

Геловете с оцветители са подходящи за пране на цветно пране. Основното нещо е да съпоставите пигмента на течността със сянката на облеклото и да запомните температурния режим - не повече от 40 градуса.

Всеки перилен препарат има своя собствена задача: праховете са добри в избелването, а душ геловете гарантират меко и приятно почистване на кожата. Смяната на едно с друго е рисковано.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня