Домашен генератор от двигател на пералня

генератор от двигател на пералняПрекъсванията в централното захранване, както и непосилните сметки за електроенергия, все повече принуждават хората да мислят за автономен източник на енергия. Нека генераторът да е с ниска мощност и да работи само като резервен източник на енергия, но той ще може да помогне в най-важния момент.

Ние също решихме да не стоим настрана и да предложим „работеща версия“ за преобразуване на асинхронен двигател от стара пералня в доста мощен генератор от 1,5 kW.

Подгответе се да направите генератор

Ако решите да „бързо изградите“ свой собствен домашен електрически генератор, като „презанитите“ двигателя от пералня, по-добре е веднага да захвърлите илюзиите настрана, защото „бързо“ няма да работи. Първо, ще трябва да разрешите три основни проблема:

 • как да премахнете частично сърцевината на стария работещ двигател от пералнята и да подготвите жлебове за магнити върху него;
 • къде да вземем неодимови магнити за ротора на генератора;
 • от какво да направите шаблон за закрепване на магнити.

мотор на пералняНека решим първия проблем. Нека вземем асинхронен двигател от стара пералня, разглобете тялото му и след това с помощта на струг отрежете част от сърцевината на дълбочина около 2 mm. Да оставим двигателя настрана засега. След това ще трябва да закупим набор от неодимови магнити, най-лесният начин е да ги поръчате в онлайн магазин. Чакаме да пристигнат магнитите.

След това изрязваме канали на машината върху сърцевината на двигателя с дълбочина 5 mm за магнитите. Тук трябва да овладеете струг, най-добре е да повикате на помощ познат стругар.След като подготвите ядрото на двигателя, ще трябва да помислите какво да използвате, за да направите шаблон за закрепване на магнитите. Използвахме лента от калай, въпреки че признаваме, че друг материал с подобни свойства може да е подходящ. Нарязваме лентата по дължина и ширина, така че да пасне точно на повърхността на сърцевината.

Тенекиената лента също трябва да се подготви, а именно да се маркира по цялата й дължина, за да се поставят 2 реда магнити върху нея, така че магнитите да са на еднакво разстояние. След това, за да преобразуваме електрическия мотор на пералнята в генератор, ще ни трябва суперлепило, студено заваряване, вместо заваряване можете да вземете епоксидна смола, както и шкурка.

За ваша информация! По-добре е да използвате студено заваряване, с него се работи по-лесно и веднага ще помогне за по-доброто закрепване на магнитите, което ще ви улесни при залепването им.

Сглобяване и тестване на генератор

ротор за генераторПодготвихме всичко необходимо, за да направим генератор от двигател на пералня, сега можете да започнете процеса на сглобяване. Нека веднага да отбележим, че само много търпелив човек може да направи тази работа със собствените си ръце. Магнитите постоянно скачат и се слепват, лепилото лети във всички посоки, попадайки не само на ръцете, но и на лицето ви, така че бъдете изключително внимателни и спазвайте правилата за безопасност, когато работите с потенциално опасни химикали. Ние правим следното:

 1. Започваме да произвеждаме магнитния ротор на двигателя, за да го превърнем в генератор. Залепваме нашия калай шаблон за магнити през двигателя.
 2. Домашният генератор се нуждае от магнити, така че ние, според предварително отбелязаните рискове, поставяме магнити върху суперлепило в два реда.

важно! Разстоянието между магнитите и ъгълът трябва да е еднакво, в противен случай по време на работа на генератора ще се получи често залепване, придружено от спад на мощността.

 1. Внимателно запълнете пространството между магнитите с внимателно омесена студена заварка. Има консистенция на пластелин, така че не би трябвало да има проблеми.
 2. Със собствените си ръце шлайфаме генератор, направен от двигател на перална машина с шкурка. За да ускорите процеса, можете да затегнете тялото в бормашина, но можете да го направите сами без инструменти, това ще отнеме малко повече време.

генератор от двигател на пералняЗавършихме производството на електрически генератор от двигател на пералня, сега можем да започнем дългоочакваните тестове. За да проверим електрическия генератор, се нуждаем от:

 • токоизправител;
 • Слънчев тип контролер на заряда;
 • мултиметър;
 • акумулатор за мотоциклет;
 • самия електрически генератор.

Също така трябва да помислите какво ще използвате за захранване на генератора. Използването на пръстите ви не е опция; няма да можете да осигурите достатъчно въртене. Най-добре е да използвате отвертка или електрическа бормашина за тези цели. Намираме два проводника от работната намотка на нашия генератор и отрязваме останалите. Свързваме тези проводници чрез токоизправител към контролера за зареждане и на свой ред го свързваме към батерията. Поставяме крокодилските скоби на мултиметъра на клемите на батерията - това е всичко и сме готови да тестваме генератора.

Зареждаме електрическа бормашина (можете да използвате отвертка) и генераторна ролка в патронника и го завъртаме до 800-1000 оборота в минута. На изхода получаваме 270 волта с умерено залепване на магнитите - не лош резултат.

Перспективи за използване на такъв генератор

Много хора се чудят, добре, направихме такъв генератор и какво, как да го използваме в домакинството, така че да носи ползи? Лично ние направихме този генератор с оглед да направим сами бензинова електроцентрала от остаряла, но работеща съветска резачка „Дружба“. Според нашите изчисления дизайнът трябваше да се окаже евтин, което не може да се каже за фабричните бензиностанции.

В резултат успяхме да реализираме нашата идея. Свързахме двигателя на резачката към нашия генератор чрез задвижващ ремък, закрепвайки всичко към рамката от същия резачка. Дори не трябваше да готвя рамката отделно. Електрическата ни централа вече втора година работи нормално и захранва всички потребители на енергия в селската къща. Мощността е достатъчна за осветяване на две стаи, осигуряване на работа на компютър и телевизор.

Има и други опции за използване на домашен генератор. В статията вятърен генератор от двигател на пералня Красноречиво е описан процесът на производство на инсталация, която, използвайки естествената сила на вятъра, може да захранва с енергия същата селска къща или гараж. Някои предлагат използването на този генератор за захранване на ски лифт. Като цяло, използвайте въображението си и ще намерите няколко начина.

В заключение отбелязваме, че създаването на домашен генератор е изпълнено с определени трудности. Основната трудност се състои в залепването на магнитите при създаването на ротора. Но можете да отидете и по простия път - да поръчате готов магнитен ротор. В този случай генераторът ще ви струва $2 повече, но ще спестите много време.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня