Интензивно сушене в съдомиялна машина

Интензивно сушене в съдомиялна машинаОгромен брой съдомиялни машини се пускат на пазара и всяка марка се опитва да се открои с нови функции. Основно моделите се различават по функционалност, мощност и начин на сушене на съдове. Особено популярни са техниките с интензивно или активно сушене. Нека да разберем защо интензивното сушене в съдомиялна машина е привлекателно и какви са неговите недостатъци. Кратък преглед е даден по-долу.

Какво е интензивно сушене?

Съдомиялните с активно сушене се считат за по-надеждни, достъпни и икономични. За разлика от своите „конкуренти“, те консумират по-малко енергия и осигуряват пълно отстраняване на влагата от чиниите и чашите. Домакинята също ще бъде доволна от крайния резултат: няма да има капки или ивици по съдовете.

Съдомиялните с интензивно сушене са оборудвани с топлообменник, поради което в камерата се стартира естествена климатизация.

За разлика от други съдомиялни машини, машините с активно сушене са оборудвани с топлообменник - контейнер със студена вода. Благодарение на този резервоар уредът подобрява климатизацията:

  • появява се температурна разлика между студения топлообменник и топлите стени на съдомиялната машина;
  • има разлика във въздушното налягане;сушене в съдомиялна машина
  • въздушните потоци започват да се движат през камерата за измиване;
  • Благодарение на активната циркулация съдовете изсъхват.

Веднага става ясно как кондензационното сушене се различава от интензивното сушене. При първия влагата се отстранява чрез изпаряване - чинии с лъжици се обработват с вряща вода, което създава пара. При активния тип не са необходими допълнително време и ресурси.

Бързо движещите се въздушни течения ускоряват процеса - машината завършва цикъла по-бързо, отколкото при кондензационно сушене. Най-бързи си остават машините с турбо сушилни, но „губят” от цена и ефективност.

Знаейки какъв вид сушене е това, можете да се убедите в надеждността на „интензивните“ съдомиялни машини. Конструкцията им не съдържа нагревателни елементи или вентилатори, които често се развалят и трябва да бъдат сменени. Тук цялата работа се основава само на законите на физиката, така че вероятността от провал е почти нулева.

Коя технология за сушене на съдове предпочитате?

Видът на сушене е само един от параметрите на съдомиялната машина. Освен това, когато избирате машина, трябва да разгледате други характеристики на оборудването: цена, функционалност, мощност и ефективност. Само след пълна оценка на агрегатите можете да изберете най-подходящия модел.

  • Ако имате нужда от най-бюджетния модел, тогава е по-добре да дадете предпочитание на модели с кондензационно сушене. Те са по-евтини, но съхнат по-дълго и често оставят капки и ивици.
  • Интензивно сушене се закупува, когато е възможно да се закупи по-скъпа машина. Но с него можете да спестите пари по време на работа - съдомиялните консумират по-малко вода и електричество.сушене в съдомиялна машина
  • Премиум класът включва модели с турбо сушене. Те работят многократно по-бързо благодарение на нагревателни елементи и вентилатори, което спестява много време. Но трябва да сте подготвени за увеличени разходи за електроенергия и поддръжка на оборудването.

Съдомиялните машини със зеолит се считат за най-икономичните и надеждни в експлоатация!

  • Най-скъпите машини са оборудвани със сушене на зеолит. Това са моделите ZeolitAirflow и Zeolit-Drying. Съдържа зеолит, минерал, който може постоянно да абсорбира и освобождава влага.По време на процеса на обмен на влага, той се нагрява и отделя топлина в околната среда. В резултат на това температурата в камерата се повишава и съдовете се изсушават естествено без допълнителни разходи. Още по-хубавото е, че камъкът не изисква периодична смяна или ремонт - камъкът функционира неограничено дълго време, докато самата съдомиялна машина се повреди. Потребителят ще бъде доволен и от качеството на отстраняване на водата от устройствата, както и от ефективността на машината при работа.

Производителите на съдомиялни машини непрекъснато подобряват сушенето, предлагайки на потребителите по-удобни и икономични опции. Electrolux наскоро представи системата AirDry, при която уредът автоматично отваря вратата в края на цикъла, осигурявайки естествена вентилация.

В допълнение към вида на сушене, трябва да погледнете неговия клас. Градацията включва нива от “A” до “G”, съответно от най-високо до най-ниско. По-често се срещат модели с “В”, които позволяват наличието на мокри капки и петна по съдовете и с “А”, които гарантират пълно изсъхване на приборите.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня