Историята на пералнята

История на пералнятаКазват, че преди много векове хората, които често ходели в морето на кораби, измислили оригинален начин за измиване. Те закрепиха дрехи и мръсно пране за въже с възли и ги хвърлиха във водата. И морските вълни измиваха бельото, отмивайки мръсотията от него точно когато корабът се движеше. Силата на вълните и скоростта на плаващия кораб създават механичен ефект. Именно това стана първият важен участник в прането в модерна машина.

Вторият, не по-малко важен участник е химическото излагане. Хората използват различни подобни вещества за миене и почистване от доста дълго време. Археолози са открили предмет, използван като сапун от древните хора в Рим. Правеше се от мазнина и пепел, които се взимаха от олтари за жертвоприношения, където се принасяха животни в жертва на боговете.

Дати в историята на пералнята

Аксесоари за пранеМного по-късно, в онези дни, когато се появи патентното ведомство, много изобретатели започнаха да регистрират изобретения, насочени към улесняване на процеса на пране на дрехи.

  • Годината 1797 ни зарадва, като ни даде дъска за пране. Този предмет от бита се е вкоренил в много домове и семейства от дълго време.
  • 1851 Дж. Кинг, американски жител, получава патент за първата пералня със собствен въртящ се барабан. Имаше ръчно задвижване. И за да се пере в него, трябваше да завъртите дръжката. Той послужи като прототип за създаването на модерна пералня.
  • Повече от две хиляди патента бяха получени от различни хора, които измислиха различни устройства, за да улеснят измиването на нещата до 1985 г. Не всяка идея на изобретателите се оказа „жизнеспособна“ и се разви в нещо полезно в бъдеще.

Заслужава да се отбележи оригиналната машина, която е изобретена и оживена от калифорнийски златотърсач през 1851 г. С едно пране тя можеше да изпере дузина или дори повече ризи. За да функционира, е било необходимо използването на работна сила. Това беше извършено от около дузина мулета. Предприемчив изобретател започна да печели пари от пералнята си, като пере колегите си за злато.

Общоприето е, че първата пералня е възникнала поради необходимостта от пране на голям брой ергени. Кой знае, може би това се е случило в някое от селищата на златотърсачите.

След измиване е необходимо да изстискате изпраните дрехи. Как може да бъде улеснен този процес? Годината 1861 ни донесе първите перални валяци. Между тях се поставяше мокър предмет и чрез въртене на дръжката се създаваше въртене на ролките. Предметът премина през плътно притиснати ролки и водата беше изцедена. Можете да намерите абсолютно същите ролки на полуавтоматични перални машини, които наскоро бяха използвани за пране.

До края на деветнадесети век по-голямата част от пералните машини работят изключително с помощта на работна сила. Тоест с помощта на различни добитък или силата на хората. Изобретението на Уилям Блекстоун функционира по същия начин. Възрастен мъж, живеещ в Индиана, зарадва съпругата си, като й подари ръчно изработена пералня за рождения й ден.

Това устройство се счита за първия пример за битова пералня. Това се оказва първата машина, пусната в масово производство и масово продавана. Уилям показва качествата на отличен бизнесмен. Той основава производството на своето изобретение, което продава за два долара и половина на бройка. Компанията, създадена от този човек, продължава да работи и произвежда перални машини днес.

В Колорадо, в малък град, наречен Итън, има музей на пералните машини. Неговият основател Лий Максуел събра голяма колекция от различни перални машини, произведени в началото на миналия век. Към момента на писане музеят съдържа повече от шестстотин експоната.Интересното е, че всички са в изправност.

Моторизирани перални машини

Винтидж пералняПовратната точка в прането беше използването на мотор. Някои двигатели работеха на бензин. Други са електрически. Пионерът (или един от тях) в масовото производство на перални машини с електрически двигател беше машината Thor. Създаден е в Чикаго през 1908 г. Неговият създател, американецът Алва Фишър, става изобретател на нов тип домакински уред.

През 1920 г. в Америка е имало повече от 1300 организации, произвеждащи пишещи машини. Повечето от тях не са оцелели до наши дни. Има обаче такива, които съществуват и до днес. Тогава се появи компания Whirlpool Corporation. Продукти от тази компания можете да видите и в модерни магазини за домакински уреди.

Пералните машини продължиха да се подобряват. И ако първите проби имаха отворени компоненти и бяха опасни за невнимателен потребител, тогава по-новите машини бяха безопасни и имаха приятен външен вид.

Появата и развитието на пералните машини и другите домакински електрически уреди значително повлия на живота на американците. Намалял е броят на хората, работещи като прислуга. И нуждата от перални услуги е намаляла. До 1953 г. броят на продадените перални машини е приблизително 1 400 000 единици. И една машина струва около шестдесет американски долара.

Еволюцията на пералните машини

  1. 20-те години на 20 век - резервоарите от дърво и мед се заменят с емайлирани.
  2. 30-те години на 20 век - започват да се използват дренажни помпи, захранвани с електричество. А също и таймери.
  3. 1949 Първото софтуерно устройство. И се появи автоматична пералня.
  4. 50-те години на 20 век - появява се автоматичен режим на лицеви опори.
  5. 1978 г. – машината е направена с помощта на микропроцесор.
  6. Началото на нашия век - пералните машини са интегрирани в системата "интелигентен дом".

Производителите на перални машини продължават да подобряват своите „деца на ума“. Създават се нови режими на пране, допълнителни функции и други иновации.

Модерни перални машини

В пералните машини на нашето време дискретната логика със строго ограничени параметри е заменена от Fuzzy Logic (размита логика). Той използва много параметри, които могат да бъдат зададени и информация, която се чете от различни сензори и се предава на контролния модул.

Системата UseLogic се използва в най-модерните машини. Той анализира и влияе върху процеса на пране, като го довежда до оптимално ниво. По време на прането се наблюдават и регулират различни процеси. Това дава възможност да се подобри качеството на пране и да се поддържа прането в отлично състояние.

Сензорът Clear Water (в превод от английски чиста вода) следи нивото на замърсяване на водата. И ако е необходимо, той коригира програмата, като добави още едно изплакване.

Безопасност на съвременните домакински уреди

Модерни перални машиниВ днешно време една от най-развиващите се тенденции в развитието на различни съоръжения е безопасността на тяхното използване.

Много перални машини имат работни функции, които не са известни на повечето потребители. Например, компанията Electrolux доставя своите продукти със системи, които понижават температурата на дренажната вода. Тази предпазна мярка намалява температурния ефект върху канализационните тръби. Което от своя страна удължава техния „живот“.

Един от най-неприятните повреди на пералните машини е течът в маркуча за подаване на вода. И е неприятно не защото нов маркуч се сменя трудно или защото е скъп. Напротив, смяната е лесна и нов маркуч е доста евтин. Проблемът е, че при такава неизправност рискувате да наводните както апартамента си, така и съседите отдолу.

За да избегнат последствията от тази повреда, много производители на перални машини използват специални системи. Например Anti-Flood (от английски: Against the flood). Тази система се използва от Electrolux. С него се измерва налягането на машината и в случай на теч се вземат определени мерки.

Siemens и Bosch използват системата Aqua-Stop, която служи и за защита срещу течове.При установяване на теч незабавно спира подаването на вода.

Има и отделни устройства, които служат за същите цели. Едно такова устройство е предпазният клапан Water-block. Монтира се пред входния маркуч. Ако възникне теч, спира подаването на вода. Когато неизправността бъде отстранена, вентилът се отключва и отново е готов за работа.

Вертикално и предно зареждане на пране

Предните перални са по-популярни в европейските страни. И в някои части на Европа, например във Франция, вертикалните машини са по-често срещани.

При предните превозни средства товаренето става през прозрачен люк, който се намира от предната страна. Чрез него можете да следите хода на прането. При позициониране на машината е необходимо да се има предвид, че вратата й се отваря напред. За да го използвате удобно, трябва да оставите свободно пространство пред люка на машината. Можете да използвате горната част на машината като маса (само ако няма вибрации по време на работа). Ако моделът на машината и местоположението й позволяват, тогава можете да инсталирате мивка над нея.

При машините с горно зареждане прането се поставя във ваната през отварящ се горен капак. Следователно не е нужно да се притеснявате за свободното пространство пред машината. Но ще ви е трудно да го използвате като маса. Тъй като горният капак играе ролята на люк за зареждане на пране, той трябва да се отваря свободно.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня