Как да поставите колан на пералня

как да поставите задвижващ ремък на шайбаАко сте собственик на модерна перална машина с директно задвижване, тогава няма нужда да се притеснявате, че задвижващият ремък ще падне, тъй като вашата пералня просто няма такъв. Ако вашата пералня има колекторен или асинхронен двигател, а шайбата на барабана се върти чрез ремъчна предавка, тогава тази публикация е за вас. На страниците му можете да получите информация за отстраняване на проблем с ремък на пералня.

Как да определите разбивка?

Обикновено за обикновения човек е трудно да определи какво се е случило с пералнята, защото ако задвижващият ремък падне, домашният помощник не може да продължи да пере. Задвижващият ремък се намира в тялото на пералнята и няма как да се види, че е паднал, но по някои признаци е напълно възможно да се разбере какво се е случило.

Най-често самата пералня уведомява потребителя за повредата и нейното естество чрез вградената система за самодиагностика. Благодарение на тази система машината веднага реагира на повреда, спира работата на всички системи и показва грешка с определен код на дисплея.

Кодът за грешка зависи от марката и модела на пералната машина, така че когато се появи такава грешка, задачата на потребителя е да погледне таблицата с кодове за грешки за конкретен „домашен помощник“. Имайки такава таблица в ръцете си, можете лесно да дешифрирате кода за грешка, който се появява на дисплея на вашата пералня. Можете да намерите такава информация, по-специално, на страниците на нашия уебсайт. В редица публикации сме дешифрирали почти всички кодове за грешки за повечето модели перални машини, така че няма да има проблеми с намирането на информация.

Случва се пералнята да не показва код за грешка, но все още се появява повреда.В този случай фактът, че коланът е излязъл и трябва да се постави, се потвърждава от редица косвени признаци.

 • Програмата за пране стартира, двигателят работи, но барабанът не се върти;
 • Моторът на пералнята бръмчи равномерно и след това „замлъква“ на равни интервали от време;
 • Програмата стартира, двигателят започва да работи непрекъснато, след което електрониката замръзва.
 • Барабанът на пералнята се върти ръчно много лесно, като такова въртене не предизвиква дори най-малък шум от двигателя.

Ако има някой от горните признаци, това е добра причина да изключите пералнята, да премахнете задната стена и да погледнете задвижващия ремък със собствените си очи.

Отстраняваме повредата

Проблемът е, че често летящият колан е просто следствие от някакъв по-сериозен проблем. Ако ремъкът на вашата пералня се е откачил за първи път и това е изолиран инцидент, тогава просто трябва да го поставите отново. Това не винаги е лесно да се направи, но не защото е някакъв сложен ремонт, а защото изисква умения и понякога забележителна физическа сила. Като цяло редът на работа изглежда така.

 1. Изключете пералнята от електрическата мрежа и изключете водата. След това откачете дренажния и входния маркуч.
 2. Изваждаме пералнята в средата на стаята, за да се работи по-лесно и я обръщаме със задната стена към нас.
 3. Коланът се намира точно зад задната стена, опънат между голямата барабанна шайба и ролката на двигателя, така че премахваме винтовете, държащи задната стена на място, и след това я отместваме от пътя.
  сложи си колан

В някои случаи горният капак ви пречи да премахнете задната стена на пералнята. След това първо трябва да премахнете горния капак и след това да премахнете задната стена.

 1. Зад задната стена или ще видите ремък, поставен върху ролките и тогава няма да се потвърди информацията, че е паднал, или ремъкът ще лежи някъде в дъното на корпуса на пералнята и ще трябва да поставите то на място.
 2. Ако коланът е излязъл, ние го издърпваме от корпуса на пералната машина и след това се опитваме да прочетем набора от цифри и букви, отпечатани на повърхността му. Ще ни интересуват първите 4 цифри - това е първоначалната дължина на колана в мм. Ще трябва да измерим колана, като сравним действителната му дължина с дължината, декларирана от производителя. Ако се открие разлика от 20 mm или повече, такъв колан е подходящ само за изхвърляне. Ако дължината съвпада, можете да дръпнете стария колан обратно.
 3. След това трябва да издърпате колана върху ролката на двигателя и след това да се опитате да го поставите върху голямата барабанна шайба, като едновременно с това въртите тази шайба обратно на часовниковата стрелка с една ръка. Можете да помолите някой да ви помогне да завъртите шайбата, докато се опитвате да затегнете ремъка с две ръце. При някои модели коланът е много труден за опъване и производителят не е предвидил регулиране.
  сложи си колан
 4. В резултат на това коланът трябва да влезе нормално във всички жлебове; завъртете шайбата на барабана и се уверете, че това е така. Макарата трябва да се върти доста плътно на ръка.
 5. Поставяме задната стена на място, натискаме пералнята в нишата и я свързваме към комуникациите. Сега остава само да изпълним пробно измиване и да се уверим, че всичко работи добре.

Ако повредата се повтори

Много по-сериозни проблеми могат да възникнат от многократно падане на задвижващия ремък. Ако коланът е излязъл поне няколко пъти за шест месеца, това вече трябва да ви предупреди, защото това почти сигурно е следствие от по-сериозна повреда. Какви са причините ремъкът често да излита от шайбите на двигателя и барабана?

 • Коланът е с изтекъл срок на годност. Доста често срещана причина коланът постоянно да излита.Ако коланът има признаци на износване, клиновете са частично източени, а самият колан е частично опънат, е необходимо да смените колана с подобен.
 • Има следи от износване на една от шайбите или се е разхлабила. Ако има хлабина на шайбата, ремъкът няма да остане върху нея по време на въртене. Проблемът се решава чрез затягане на закрепващия елемент на шайбата или чрез пълната му подмяна.кръст за пералня
 • Проблеми с монтажа на двигателя. При повечето перални машини стойката на двигателя е много надеждна, но поради постоянните вибрации може да се разхлаби и болтовете да се разхлабят. В резултат на това ремъкът не се задържа на ролките. Решение на проблема: укрепете двигателя, затегнете всички крепежни елементи.
 • Макарата и валът са с неправилна форма. Нашите специалисти са се сблъскали със ситуации, при които в резултат на предишен неуспешен ремонт самият обикновен човек или някой „бъдещ майстор“ е огънал шайба, след което са започнали проблеми със задвижващия ремък. Проблемът се решава чрез подмяна на ролката или внимателно изправяне. В последния случай решението на проблема не е гарантирано.
 • Проблеми с кръста. Не е често срещано, но се случва валът и напречната част да се повредят. Може би вибрациите или производственият дефект са виновни, а може би и двете. Във всеки случай напречната част ще трябва да бъде сменена, тъй като повредената част причинява дисбаланс и може да причини още по-сериозна повреда.
 • По време на предишния ремонт коланът беше монтиран неправилно. Това се случва често, ако например последния път, когато сте го инсталирали неправилно и сте пропуснали жлебовете, коланът рано или късно отново ще излети от шайбите и ще трябва да бъде преработен.
 • Ремъкът е сменен с неподходящ. Ако отново някой „нещастен майстор“ смени задвижващия ремък последния път, но успя да инсталира грешния, има голяма вероятност новият ремък постоянно да излита.Решение на проблема: намиране и инсталиране на задвижващ ремък, подходящ за вашия модел пералня.
 • Лагерите са разбити на боклук. Рядко хората довеждат своя „домашен помощник“ до такова състояние, но все пак се случва, когато лагерите се счупят напълно, машината започне да работи с див шум на смилане и в резултат на това се получава несъосност. В резултат на разместването коланът пада и машината спира да работи. Решение на проблема: смяна на лагери и уплътнения.

В случай, че лагерите на пералнята са повредени, летящият ремък е най-малката беда, която очаква вашето оборудване и вас.

Закупуване на нова част

Износеният колан трябва да бъде сменен, не можете да спорите с това твърдение. Но тук възниква друг въпрос: как да закупите подходяща резервна част? Най-добрият вариант е да вземете стария колан и да отидете с него в магазина, да покажете повредената резервна част и да поискате да донесете подобна нова.задвижващ ремък за пералня

За съжаление, тази опция не винаги е достъпна за всички. Ако вие например сте жител на отдалечено село, където единственият магазин е местен смесен магазин, тогава най-приемливият вариант за вас би бил да поръчате резервни части през интернет и ги доставят по пощата до областния център или директно до селото, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Как мога да поръчам правилния колан в този случай?

Има два основни типа задвижващи ремъци: клиновидни ремъци и поликлинови ремъци. Ако вашата пералня има асинхронен двигател, най-вероятно ще трябва да се справите с клиновия ремък. Ако двигателят е колекторен тип, това означава, че имате змиевиден ремък. След като разбрахме общата теория на задвижващите ремъци, започваме внимателно да четем надписа, изписан върху стария колан. Първите числа (обикновено 4) показват дължината на детайла в милиметри, след това числата са последвани от буква, указваща формата на клиновете. Буквата е последвана от число, което определя броя на клиновете.

Всички цифри и букви трябва да бъдат пренаписани и не забравяйте да вземете предвид тази информация, когато поръчвате частта.

Вие ще поръчате нов ремък за вашата пералня като вземете предвид: модела на пералнята, информация за ремъка и материала, от който е изработен ремъка. Като вземете предвид всички данни, никога няма да сгрешите при поръчка.

Обобщавайки, отбелязваме, че ако проблемът е само в задвижващия ремък на пералната машина, който е излязъл, тогава е напълно възможно да поправите тази повреда със собствените си ръце, в някои случаи дори без затруднения. Но ако коланът, който постоянно пада, е резултат от по-сериозна повреда, не можете да се справите без помощта на опитен техник. Честит ремонт!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Здравейте, какво ще стане ако монтирате два колана?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня