Как да почистите съдомиялна машина с лимонена киселина

почистване на PMM с лимонПочистването на съдомиялната машина е болна тема за много домакини, особено когато е необходимо отстраняване на котления камък. Такова почистване се изисква доста често, особено като се има предвид, че много градове в нашата „огромна“ страна имат твърда вода. Можете да закупите специални продукти за тези цели, но факт е, че основата на много такива продукти е обикновената лимонена киселина. Възниква естествен въпрос: защо да плащате повече, ако можете да почистите съдомиялната машина с лимонена киселина. Освен това тези домакински химикали струват само стотинки. Нека да разберем как да направим това и дали изобщо може да се направи.

Ръчна грижа

Някои домакини питат: възможно ли е да се използва лимонена киселина при ръчно миене на съдомиялна машина? От наша гледна точка не само може, но и трябва да се използва вместо прахове с абразивни частици и други агресивни химикали. Вземете мека кърпа и гъба, както и малка купа с вода.

  1. Отваряме измивната камера на съдомиялната машина и изваждаме кошниците с тавата.
  2. Изсипете малко лимон върху напоена с вода гъба и измийте тавите с кошнички.

По-добре е да миете тавата и кошниците в банята, по-удобно е.

  1. Напълнете щедро дъното на камерата за миене с лимон и почистете повърхността от мръсотия и котлен камък с гъба.
  2. С помощта на гъба и лимонова каша почистваме пръскачките: горни и долни.
  3. Избърсваме напълно вътрешността на камерата за пране. Не е нужно да пестите лимона, освен това не е нужно да го изплаквате обилно; по време на следващото миене на съдове ще бъде измит в системата.

Измиването на съдомиялната машина с лимон означава почистване на вътрешните повърхности на камерата за измиване от котлен камък и мръсотия. Също така, лимонената трева е безмилостна към микроорганизмите и не вреди на човешкото или животинското тяло - всички предимства. Това почистване трябва да се повтаря веднъж на всеки 1,5-2 месеца.

Почистване на системата

„Външната“ употреба на лимонена киселина е безопасна за PMM и техните собственици. Но можете да го използвате, за да премахнете котления камък от вътрешността на съдомиялната система. Ако вашето водоснабдяване е с твърда вода, можем да ви уверим, че „лъвският дял“ от котления камък и тези 97% ще бъдат концентрирани в нагревателния елемент, маркучите и тръбите. Не можете да ги премахнете от там ръчно, освен ако разбира се няма да разглобявате съдомиялната машина. Остава само една възможност - автоматично почистване на системата у дома и това може да стане с обикновен лимонов сок.

PMM почистване

Вземете лимонена киселина и я изсипете в отделението за прах или таблетки. Не зареждаме съдове в кошници. Затворете вратата на PMM, изберете интензивна програма за измиване и стартирайте уреда. Когато програмата приключи, PMM системата ще бъде добре почистена от котлен камък отвътре. Тази процедура трябва да се извършва приблизително веднъж на всеки 2 месеца.

Ясно е къде да изсипете лимона, но колко трябва да изсипете в отделението за прах? Чрез опита стигнахме до извода, че трябва да разчитаме дори не на размера на PMM, а на обема на водата, изпомпвана в системата. Проверете инструкциите за вашата съдомиялна машина.

  1. Ако използва по-малко от 10 литра вода на цикъл, тогава добавете не повече от 40 g лимон.
  2. Ако пералнята консумира около 12 литра, трябва да добавите 50 г лимон.
  3. 14 или повече литра харчи? Налейте 60гр.

Защо трябва да следите дозировката толкова точно? Ще говорим за това в следващия параграф.

Кога не трябва да използвате лимон

Използването на лимонена киселина и други почистващи продукти може да навреди сериозно на вашата съдомиялна машина. Представете си, че имате твърда вода, но не сте предприели никакви мерки за почистване на PMM от няколко години. Разбира се, големи отлагания от варовик се образуваха вътре в машината. И накрая, с няколко години закъснение, решихте да почистите съдомиялната си с лимон. Лимонената киселина ще унищожи крехките варовикови отлагания наведнъж.

През нощта системата PMM ще съдържа огромно количество големи отломки, което със сигурност ще причини мощно блокиране. Ако възникне такова запушване, ще бъде проблематично да се почисти. Но запушването не е толкова лошо. Нагарът от вътрешните повърхности на проточния нагревател може да падне, така че самият нагревателен елемент да се повреди. В резултат на почистване с лимонов сок може да се окажете с доста скъпи ремонти. Изводът е прост: ако преди това не сте почистили вътрешността на съдомиялната машина от котлен камък, не трябва да започвате, това е изпълнено с последствия!

Така, как да почистите вътрешността на съдомиялна машина със собствените си ръце използвайки обикновен лимонов сок? Струва ни се, че отговорихме на този въпрос. Ако имате нужда от пояснение или не сте съгласни с нашата гледна точка, моля, оставете коментари или участвайте в дискусии в нашия форум. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня