Как да перете яке в пералня?

как да перете яке в машинатаСлед като успяха да свикнат с факта, че можете да перете всичко в автоматична машина, жените започнаха да мислят, възможно ли е да перете яке в пералня? До този момент якето се носеше или на химическо чистене, или се почистваше на ръка у дома. Но си струва да разгледаме този въпрос; може би машинното пране изобщо няма да навреди на якето, но ще улесни работата ни.

Кое яке може да се пере в пералня?

За да разберете дали едно яке може да се пере в машина, първо трябва да се запознаете със символите на етикета, пришит към подплатата му. Например, квадрат в кръг означава, че прането в машина е забранено, а ако е зачеркнат леген с вода, тогава прането на ръце е забранено.

Ако по някаква причина няма такъв етикет, тогава трябва да се съсредоточите върху вида на тъканта, от която е направено якето. Това могат да бъдат както естествени, така и синтетични тъкани:

 • вълна;
 • вълнена смес;
 • памук;
 • спално бельо;
 • кадифе;
 • кадифе;
 • атлас;
 • полиестер;
 • Кожа.

Саката от вълна, кадифе или кадифе не могат да се перат изобщо, те могат да се почистват само с четка. Якетата, изработени от вълнени смеси, също се почистват най-добре, но в някои случаи могат да се перат на ръка. Кожените якета също не могат да се перат, те могат да бъдат мокри. Но якета, изработени от други тъкани, могат да се перат на ръка. Полиестерните и памучните якета могат да се перат в пералня.

Пране на яке в машината

как да перете яке в машинатаВъпросът как да перете яке в пералня е доста прост. Преди да поставите якето в машината, трябва да го подготвите: проверете джобовете за малки предмети, проверете за петна. Ако има петна, трябва да ги измиете. Ще говорим как да направите това малко по-късно.Но мазните и ожулени места могат да бъдат избърсвани с разтвор на амоняк или смес от алкохол и амоняк.

Когато продуктът е готов, процедирайте по следния начин:

 1. Поставяме якето в машината, можете да поставите 2 или 3 артикула наведнъж. Но само близките по цвят и вид материя. Например, яке от смес от вълна и яке от полиестер не трябва да се комбинират. Но памукът и ленът съвсем ще оцелеят в квартала.
 2. Избираме перилен препарат, най-добре гелообразен. Този продукт не оставя следи по тъканта и се изплаква добре. За да направите продукта по-гладък по-добре след измиване, можете да добавите малко балсам.
 3. Изсипете необходимото количество от продукта в отделението или контейнера за прах и го поставете директно в барабана.
 4. Затворете вратата на барабана, включете машината и изберете режима на пране. „Деликатното пране“ се счита за оптимално, но можете да използвате режим „Ръчно пране“.

важно! След като изберете режима, не забравяйте да проверите температурата на водата, тя не трябва да надвишава 400C, а също така изключете функцията за центрофугиране или задайте минималната скорост.

Почистване и ръчно пране на яке

Ако прането на яке в машина е забранено, ще трябва да го направите ръчно. Трябва да започнете процеса, като премахнете петна. За да направите това, трябва да вземете мека четка или чиста кърпа и в зависимост от естеството на петното да го избършете със специални продукти.

 • пране на яке на ръкаЗамърсяването в областта на маншетите, лактите и яката може да се третира с амоняк, смесен с малко количество вода.
 • Петната от коректора могат да се изтрият със спирт или разтворител.
 • Петната от мазнина могат да се намажат с препарат за миене на съдове.
 • Дъвката може лесно да се отстрани от якето само след като е замразена в хладилника.
 • Петна от кафе или чай можете да избършете с кърпа, напоена с амоняк.
 • Сокът от плодове или зеленчуци се измива с шампоан.

Преди да третирате петното с какъвто и да е продукт, проверете го на незабележимо място от продукта, за да не развалите предмета. Бъдете внимателни със якета от деликатни материи като кадифе, велур, вълна или сатен. Как да перете вълнени дрехи е описано в тази статия.

Сега да преминем към измиването:

 1. Първо трябва да накиснете продукта в хладка вода за един час, като добавите течен препарат за пране. Яке от деликатен плат не е необходимо да се накисва.
 2. Сега измиваме продукта във вода, чиято температура не надвишава 400Без да прилагате прекомерна сила, това може да доведе до разтягане на тъканта.
 3. Изваждаме артикула от водата и го окачваме на закачалки.
 4. Използвайки душа, започваме да изплакваме сапунената вода. Ако окачването на якето не е възможно, тогава трябва да го изплакнете във ваната с много хладка вода. Студената вода ще попречи на продукта да се свие.
 5. Оставете продукта на закачалка или го поставете да изсъхне и оставете водата да се отцеди.

Не е необходимо да изцеждате якето, това може да доведе до разтягане на тъканта, загуба на формата и силно набръчкване, което ще усложни процеса на гладене.

Когато едно яке не може да се пере дори на ръка, ще трябва да се задоволиш с почистване. Можете да използвате специални четки или леко влажна кърпа. Коженото яке може да се избърше с глицерин.

Сушене и гладене на яке след пране

сушене и гладене на якетоСлед измиване е важно правилно да изсушите якето и да го изгладите. Тъй като повечето якета не могат да се изцедят, съхненето им ще отнеме доста време. Яке от памук, лен или полиестер може да се изстиска на ниска скорост в пералня.

Трябва да изсушите якето на закачалка, като същевременно изправите добре яката, маншетите и реверите, придавайки му правилната форма.Оптималното място за сушене ще бъде добре проветриво помещение. Можете да изсушите продукта навън, но само на сянка, за да не загуби цвета на тъканта.

Когато продуктът изсъхне малко, той трябва да се изглади. Ако гладите с обикновена ютия, по-добре е да го правите през марля или памучен плат. Това ще предотврати появата на лъскави петна. Гладенето със специална ютия се извършва безконтактно във висящо положение. След гладенето изделието се оставя да изсъхне.

Ако не можете да изгладите якето, когато е мокро, не забравяйте да използвате режим на пара, така че свитото яке да се разтегне малко.

Да обобщим, колкото и супер нова и деликатна да е пералнята, някои видове якета не могат да се перат в нея. Но измиването под душа ще обнови такъв продукт и ще му придаде свеж вид, без да разваля тъканта и формата. Как да перете такъв елемент от облеклото зависи от вас.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня