Как да перете завивка в пералня

пране на завивкаКомфортният сън и релаксът са немислими без добро одеяло и възглавница. Ако сте свикнали да се покривате с одеяло с естествен пух, тогава ще ви бъде трудно да се разделите с него в полза на изкуствен аналог. Но е много по-трудно да се пере продукт, изработен от естествен материал. Как да направите тази процедура по-лесна и дали е възможно да перете завивка в пералня, струва си да разгледаме.

Особености

Въпреки че одеялото е с юрган и върху него е поставена завивка, то все още трябва да се пере. По време на употреба пухът се насища с пот, прах и влага. В такава среда се развиват акари и микроби, което е опасно за вашето здраве и е изпълнено преди всичко с алергии и нарушаване на нормалния сън. Сушенето на продукта на слънце или близо до друг източник на топлина няма да реши проблема с микробите и затова измиването е просто необходимо.

Но как да перете одеяло, защото, за разлика от възглавницата, то е голямо и пухът не винаги може да бъде премахнат от него. Одеялата най-често се правят ватирани, така че пухът да не се натрупва и следователно е трудно да се отвори отделен раздел на продукта, по-лесно е да се купи нов. Едно от решенията на проблема е да я занесете на химическо чистене, където завивката не само ще бъде изпрана, но и ще бъде старателно изсушена, а пухът ще бъде подреден. За нас обаче е важно да знаем дали е възможно да перете одеяло в пералня у дома?

Невъзможно е да се отговори недвусмислено на този въпрос, тъй като всичко ще зависи от размера на вашето одеяло и размера на барабана на пералнята. Ако барабанът на вашата машина е проектиран за по-малко от 7 кг, тогава не трябва да се опитвате да перете едно и половина одеяло. Когато е мокро, одеялото ще бъде много тежко и ще даде максимално натоварване, а това ще износи частите.

Да празнуваме! Че одеяло, което е твърде голямо в малък барабан, може да не се изцеди и не се разтяга добре в малък обем вода.

По този начин можем да заключим, че прането на одеяло с пълнеж от пух трябва да се извършва в автоматична пералня със зареждане от 7 кг, оптимално 9-10. В противен случай ще трябва да перете на ръка.

Освен това, преди пране, обърнете внимание на пришития етикет. Той трябва да съдържа информация дали одеялото трябва да се пере в пералня или не. Също така е важно да проверите целостта на одеялото преди пране, така че да няма дупка в него и пухът да не пада от него по време на въртенето на барабана. Пухът може да запуши дренажния филтър, което да доведе до спиране на работата на машината.

Да започнем прането

И така, нека започнем да отговаряме на въпроса: как да перете завивка в пералня? Първо, нека изберем правилното лекарство. Най-добре е гел или така нареченият шампоан за пране. Тествайте предварително гела за изплакване, като изперете няколко кърпи или парцали. Колкото по-добре се изплакне гелът в топла вода, толкова по-добре ще се изпере одеялото. Нека да разгледаме стъпка по стъпка как да перете завивка с пълнеж от пух.

  1. Прането на една завивка започва с накисване. Поставете одеялото във ваната и го напълнете до половината с топла вода.
  2. Разтворете няколко капачки гел във вода с три супени лъжици оцетна есенция и оставете одеялото да се накисне за 15 минути. Не е необходимо да го държите дълго време, в противен случай пълнежът може да се влоши.
  3. След това изпускаме водата от ваната и оставяме одеялото на дъното за известно време, така че част от водата да изтече, в противен случай нещото ще бъде твърде тежко за повдигане.
  4. Прехвърлете внимателно завивката в голям леген, а оттам в недрата на пералнята.

Внимателно разпределете обемистото одеяло в пералнята, за да няма дисбаланс след стартиране на програмата.

  1. Нека хвърлим двойка заедно с одеялото топки за пране. Те няма да заменят праха за пране, но ще помогнат. топки за пранепредотвратяване на разбиване на пълнителя. Ако нямате такива топки във вашето домакинство, можете да се справите с топки за тенис, няколко от тях ще бъдат достатъчни.
  2. Затворете люка и отворете контейнера за прах. Изсипете няколко капачки гел и затворете кюветата с праха. Не се препоръчва да се налива балсам, по-добре е да вземете гел, който вече съдържа балсам.
  3. Сега избираме режима, в който ще се извърши измиването. Експертите препоръчват само най-нежните програми като „Деликатно пране“ или „Ръчно пране“. Пералните машини LG имат специална програма Duvet. Ако имате такава машина, не се колебайте да изберете тази програма.
  4. Ако е необходимо, регулирайте температурата на водата и скоростта на центрофугиране. Температурата на водата не трябва да надвишава 400C, добре, по-добре е да ограничите въртенето до 800, максимум 1000 оборота в минута.
  5. Изчакваме до края на програмата, след което вземаме мерки за изсушаване на прясно изпраната завивка.

Прането на подобно одеяло в пералня изисква вашето внимание. В идеалния случай не трябва да оставяте пералнята без надзор за дълго време. По време на изпълнението на програмата може да възникне дисбаланс, машината да генерира грешка и да спре прането. Съответно, за да не удължите процедурата, по-добре е да я наблюдавате и да рестартирате пералната машина, ако възникне извънредна ситуация.Ако прането е приключило успешно, отворете капака и напипайте одеялото на лебедовия пух; може да се наложи да повторите цикъла на центрофугиране, но не се увличайте.

Правилно сушене на предмета

Горе-долу разбрахме как да перем завивка в пералня. С известна степен на условност можем да кажем, че това пране е възможно, но само в подходящи перални машини с предно зареждане. Да приемем, че имате точно такава машина и сте се справили с изпирането на одеялото. След това трябва да го изсушите правилно, за да не го развалите, но как да направите това?

Опитните домакини посочват, че е невъзможно да изсъхне завивка на слънце под пряка слънчева светлина. В резултат на това основата на пуха се разрушава и пълнителят става неизползваем. Най-добрите условия за сушене са сянка в много горещ летен ден. И ако има и бриз, тогава като цяло е добре.

Ако вятърът е твърде силен, тогава е по-добре да откажете да изсушите одеялото, така че прахът и отломките да не се утаяват върху него.

клипс за сушене на одеяла на линияНякои хора сушат завивка, като я разстилат на балкона. Не е лош начин, но само ако одеялото не е изложено на пряка слънчева светлина и разбира се, ако къщата ви не се намира в замърсена част на града. Ако не можете да изсушите одеяло навън, опитайте да го изсушите у дома, като разстелете предмета върху разгъваща се поставка за сушене. Не можете да окачите одеяло на въже, тъй като това определено ще доведе до слепване на пълнежа.

Поставете сушилнята на не по-малко от 1,5 метра от източник на топлина, радиатор, печка или нагревател и изчакайте, докато завивката изсъхне. Не забравяйте да разбивате пълнителя на всеки 2-3 часа, така че пухът вътре да не се слепва или да се слепва. Също така трябва да обърнете одеялото няколко пъти.

И така, как да перете завивка в пералня? Смятаме, че отговорихме подробно на този въпрос в тази публикация. Ако имате допълнителна информация по темата въз основа на натрупания ви житейски опит или въпроси, пишете коментари. Надяваме се, че информацията, представена в тази статия, ще бъде полезна. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня