Как да перете одеяло правилно

карираноКарето става известно на човечеството преди повече от 300 години. Това наистина функционално нещо предпазваше северните народи от суровите климатични условия. Въпреки развитието на текстилната индустрия, която стъпи далеч напред, каре остава на върха на популярността и до днес. Това е символ на комфорт и топлина. Много домакини се чудят коя тъкан е за предпочитане да изберат и как да перат одеяло?

Естествени материали

Продуктите са с основа от естествени или изкуствени влакна. Най-топлите вълнени одеяла. В същото време за производството им се използва специален сорт. Препоръчва се използването на вълнени одеяла за хора, страдащи от артрит, ревматизъм и радикулит. Продуктите от вълна са издръжливи и запазват първоначалния си вид за дълго време.

Памучните одеяла са популярни при топло време. Те са практични и имат дълъг експлоатационен живот. Идеални като опаковки, тъй като памучните тъкани са леки. Друго предимство на този тип одеяло е, че практически не се мачка.

Кашмирът е материал, получен от пух на планинска коза. Отличителна черта на кашмирено одеяло е неговата лекота, почти безтегловност. Благодарение на специалната технология кувертюрите са тънки и без добавяне на изкуствени влакна, подходящи за хора, страдащи от алергии. Вярно е, че без добавяне на изкуствени нишки кашмирената тъкан е краткотрайна. В същото време изисква определени условия за почистване. Поради тези причини производителите смесват кашмирени влакна с други прежди.

Изкуствени материали

Одеяло от изкуствена материяБюджетните опции за изкуствени одеяла са акрилни. Техните предимства:

  • Лесен за грижа.Продуктът не изисква деликатно пране;
  • Изсъхва бързо;
  • Не губи оригиналната си форма.

Въпреки отличните си физически свойства, акрилните одеяла са добри само като покривала. Силно не се препоръчва да се покривате с такъв продукт, тъй като няма достъп на въздух до кожата.

Ченилът е материал, изработен от синтетични влакна. Той е много по-тънък и по-деликатен на допир от акрила. Отличителна черта е красивият външен вид на продукта и ярките цветове. Такова одеяло обаче изисква по-внимателна обработка.

Кожухени одеяла. Въпреки факта, че е за предпочитане да се използва естествена купчина, такива продукти са много редки и изискват много внимателно боравене. Като алтернатива производителите предлагат одеяла от изкуствена кожа. Те се получават чрез смесване на естествени и изкуствени влакна в трикотаж. Предимствата включват лекота на почистване и достъпна цена.

Поларът е изработен от внимателно изработени полиестерни влакна. По отношение на зрителните и тактилни усещания напомня повече вълна.

  • Има ниско тегло;
  • Издръжлив е;
  • Лесна за пране и бързо съхнене;
  • Поради факта, че тъканта не натрупва влага, одеялата от руно могат да се използват като одеяло.

Почистване и грижа за изкуствени тъкани

Възможно ли е да се пере одеяло в пералня? Да, можете, ако е одеяло от изкуствени влакна. Въпреки факта, че е изкуствена материя, одеялото може да се пере в машина, но при деликатно пране или при някои модели перални машини при меко пране.

Като почистващо средство се предпочитат течните концентрати.

Тъй като те не образуват много пяна и лесно се отмиват по време на процеса на изплакване. Препоръчително е да използвате омекотител.Намалява статичното напрежение в изкуствените тъкани. За да избегнете деформация на острието, задайте минималния брой обороти. Не се препоръчва използването на функцията „сушене“, тъй като дори най-еластичният и издръжлив продукт губи формата си.

Особено внимание се обръща на сушенето на одеялото. Продуктът се суши на добре проветриво тъмно място, като се избягва пряка слънчева светлина и радиация от нагревателни уреди. Работата е там, че изкуствените влакна могат да се стопят или слепнат и да придадат на одеялото износен вид.

Всяка изкуствена тъкан може да се изсуши, като се хвърли върху въже и се променя позицията от време на време, за да се избегнат видими следи от огъвания и гънки. Ако продуктът имитира козина, тогава той се суши на хоризонтална повърхност с достъп на въздух от всички страни. Температурата на водата в пералнята не трябва да надвишава 40 градуса.

Почистване и грижа за естествени тъкани

Одеяла от естествени материалиКак да перете одеяло от естествени влакна? Ленените и памучните одеяла се перат по същия начин като изделията от изкуствени тъкани, но температурата на водата не трябва да надвишава 30 градуса.

Изделията от коприна, вълна и кашмир се перат само на ръка и в хладка вода. За измиване се използва шампоан, както и балсам в последния етап на изплакване. Не можете да изцеждате продуктите дори на ръка. Поради това оригиналният външен вид се губи. След измиване водата се оставя да се отцеди и след това одеялото се разстила върху хоризонтална повърхност. Трябва постоянно да се обръща, за да може платното да изсъхне равномерно. В противен случай одеялото ще придобие неприятна миризма на плесен.

Въпреки това, за кашмирени и вълнени изделия е за предпочитане да използвате химическо чистене.с помощта на домашен разтвор. Състав: 1 чаена лъжичка оцет, 2 чаени лъжички шампоан, ½ чаша топла вода. Всички компоненти се смесват добре до образуване на пяна.

Отърсете праха, който се е натрупал върху одеялото. С помощта на мека четка за почистване на дрехи, преминете по повърхността на одеялото от двете страни, след като навлажнете четката в получения разтвор. След като одеялото изсъхне, трябва отново да се изтръска или да се почисти добре с прахосмукачка. Кожухените одеяла не могат да се почистват у дома. Поради тази причина е по-добре да ги занесете на химическо чистене, тъй като продуктът е много деликатен и не понася висока влажност.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня