Как работи съдомиялната машина Bosch

Как работи съдомиялната машина BoschМного потребители се опитват да разберат как работи съдомиялната машина Bosch. Като цяло процесът изглежда доста прост: PMM събира вода, измива съдовете с нея и източва отпадъчната течност в канализацията. От какви части се състои устройството? Кой елемент какво прави? Нека да разгледаме нюансите.

Как работи PMM?

Съдомиялната машина е един от технически сложните домакински стоки. Съдомиялната машина се състои от много части, всяка от които изпълнява възложената й функция.. Контролният модул координира работата на PMM възлите. „Мозъкът“ дава команди, получава сигнали и контролира изпълнението на цикъла.

Нека да разгледаме принципа на работа на съдомиялната машина. Нека ви кажем откъде започва цикълът. Нека обясним какви действия извършва машината, когато изпълнява определена от потребителя програма.

Първо, основната работа се извършва от човек. Той трябва да се увери, че машината има регенерираща сол, перилен препарат и препарат за изплакване. След това потребителят трябва правилно да зареди съдовете в съответните PMM кошници и да натисне бутона „Старт“.как да включите съдомиялната

Контролният модул, след като разпознае натискането на бутона, заключва вратата и отваря входящия клапан. Машината започва да се пълни с вода. Тук влиза в действие превключвателят за налягане - той контролира количеството събрана течност. Веднага щом нивото достигне нормата, сензорът затваря контактите, като по този начин сигнализира електронния блок. Микроконтролерът затваря електромагнитния клапан.

Преди влагата да влезе в работната камера, тя преминава през йонообменник, необходимо е да се омекоти твърдата чешмяна вода.

Качеството на миене на съдове в мека вода е много по-високо.Също така използването на омекотена вода има благоприятен ефект върху самата машина - предотвратява образуването на котлен камък и варовик върху вътрешните части на PMM.

Йонообменникът се състои от две свързани помежду си отделения. Едното отделение съдържа специален филтър, пълен с йонообменна смола. Вторият резервоар съдържа регенерираща сол (потребителят трябва да се увери, че тя винаги е в резервоара).

Йонообменната смола има способността да се регенерира. Отказвайки се от частиците си в процеса на омекотяване на водата, тя влиза в контакт със солта, възстановявайки химичния си състав. Средният експлоатационен живот на смолата е 6-8 години, всичко ще зависи от нивото на твърдост на водата в региона и редовността на използване на съдомиялната машина.

Следващият етап е загряването на събраната вода. Има два варианта за извършване на тази операция:

 • използване на нагревателен елемент;
 • чрез проточен бойлер.Нагревателен елемент за съдомиялна машина

Съвременните съдомиялни машини са оборудвани с проточни бойлери. Благодарение на това решение времето за цикъл се намалява, тъй като няма нужда да чакате течността да се нагрее. Измиването на уредите започва в първите минути, като по време на процеса водата се довежда до зададения градус.

Движението на водата вътре в PMM се осигурява от циркулационна помпа.

Поради налягането, генерирано от помпата, водата се издига до спринклерите (с други думи, работните колела) и навлиза в камерата за измиване през множество отвори - дюзи. По време на работа на PMM спринклерите се въртят, насочвайки струи по целия периметър на бункера.

На дъното на камерата за миене е монтиран филтър. Устройството събира всички отпадъци, пречиствайки водата. Филтърният елемент предпазва системата от запушвания, а също така предпазва циркулационната помпа.

Работните колела се въртят от вода, пръскана от външните дюзи. За да се гарантира това, производителите поставят отворите под ъгъл спрямо оста на движение на пръскачките.Долното работно колело не се върти в съдомиялна машина

Когато водата се подава към бункера, заключването на дозатора се активира. Това се осъществява чрез сигнал от контролния модул. Препаратът се разтваря и сапуненият разтвор се насочва към съдовете.

Почистващият разтвор циркулира в бункера до завършване на фазата на измиване. След това мръсната вода се отстранява от дренажна помпа. Помпата изпомпва течност от PMM в канализацията.

След това съдомиялната машина продължава да изплаква приборите за хранене. „Мозъкът“ отново отваря входящия клапан, чистата вода тече към съдовете. Стандартният цикъл обикновено включва 2-3 изплаквания.

Следващият етап е изсушаване на измитите съдове. Тук влиза в действие топлообменникът. Обикновено модерните съдомиялни машини използват кондензационно сушене.топлообменник в съдомиялна машина

Как се извършва сушенето? Влагата от повърхността на приборите за хранене се изпарява сама, когато съдовете са горещи. Влажният въздух започва да се натрупва вътре в PMM, който се насочва през тръбите към топлообменника (напълнен с хладка вода).

Кондензът изпада от влажния въздух след контакт с топлообменника. Капките преминават през специален улей в тавата. След това охладеният въздух се втурва обратно в бункера. Процесът продължава няколко минути (времето за сушене може да варира в зависимост от избраната програма).

Някои съдомиялни на Bosch имат нагревател с вентилатор. Той значително ускорява сушенето, като осигурява принудителна вентилация на горещ въздух в бункера. Проучете инструкциите за PMM, за да разберете дали устройството е съвместимо с вашия модел.

Няколко подробности са отговорни за безопасността на процеса на пране:

 • превключвател за налягане - сензор следи нивото на водата в камерата за пране и предава тази информация на контролния модул;
 • устройство за заключване на вратите - ако ключалката не работи и системата остане непропусклива, прането няма да започне;
 • система за защита от течове. Това е входящ маркуч със специален сензор и поплавък в тигана. Ако се открие теч на вода от хидравличната верига на съдомиялната машина, устройството се активира, предотвратявайки наводняване на апартамента.

По-сложните машини може да имат други сензори, които оптимизират процеса на пране. Например устройство, което определя степента на мътност на водата. На базата на подадената към него информация контролният модул взема решение кога да спре процеса на изплакване или да смени водата.

Това е принципът на работа на съдомиялните машини Bosch. Много детайли са отговорни за резултата. Ако един елемент се повреди, нормалното функциониране на устройството става невъзможно. Нека разгледаме по-отблизо дизайна на съвременните съдомиялни машини.

От какви елементи се състои съдомиялната машина Bosch?

Важно е да разберете не само принципа на работа, но и структурата на „домашния асистент“. Тази информация ще бъде полезна в процеса на диагностициране на PMM и отстраняване на проблеми. Основният обем на машината се заема от работната камера, в която се зареждат мръсни съдове.

Вътре в миялната камера има две кошници за съдове и тава за прибори. В зависимост от модела на съдомиялната машина кошчето може да има и стъклена поставка. Типична диаграма на устройството PMM е показана на фигурата.диаграма на съдомиялна машина

Съдомиялните машини Bosch имат две отделни вериги, едната за циркулация на водата, втората за движение на въздуха при сушене на съдове.

Най-общо казано, всяка съдомиялна машина Bosch включва системата:

 • обработка на водата (твърдата чешмяна вода се омекотява в йонообменник);
 • циркулация на водата (няколко елемента са отговорни за това, от входния маркуч и електромагнитния клапан до спринклерите);
 • филтри (филтриращите елементи почистват водата от отломки и парчета храна, предпазвайки машината);
 • сензори, които следят всички параметри на цикъла (елементи осигуряват непрекъснато изпълнение на зададената от потребителя програма за пране);
 • дренаж (няколко елемента също са отговорни за източването на вода в канализацията: помпа, различни тръби).

Разбирайки структурата на машината и принципа на нейната работа, потребителят ще може да извършва прости ремонти. Например у дома можете да почистите системата за филтриране, да смените превключвателя за налягане или входящия клапан или да поправите ключалката на вратата.

Какви процеси протичат в съдомиялната машина?

След затваряне на вратата на PMM и стартиране на желания режим, най-интересните неща започват да се случват вътре в машината. Потребителят няма да може да наблюдава процеса - тялото на съдомиялната машина е непрозрачно, няма стъклен люк, като пералня. „Домашен асистент“ се стартира един по един:

 • Предварително накисване. В този момент водните струи започват да се изтласкват от дюзите. Изсъхналите остатъци от храна се измиват от съдовете.съдомиялна отвътре
 • Мивка. Приборите се измиват с гореща вода, в която е разтворен препарат.
 • Изплакнете. Съдовете се обработват с топла вода, което гарантира отстраняване на остатъците от препарат. Водата в работната камера се сменя няколко пъти.
 • Сушене. На този етап влагата се изпарява от съдовете.

В резултат на това потребителят премахва напълно измитите и изсушени прибори за хранене от PMM. Остава само да разтоварите кошниците и да поставите съдовете по местата им. Също така е важно да оставите съдомиялната леко отворена за вентилация – това ще предотврати образуването на мухъл вътре в машината.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня