Как да разглобите пералня Zanussi

Демонтаж на пералня ZanussiПочти всеки ремонт на пералня Zanussi включва нейното разглобяване, тъй като по-голямата част от частите са скрити в тялото. Ясно е, че не винаги се изисква пълно разглобяване; често е достатъчно просто да премахнете горния капак или задната стена и ето, счупената част вече е пред очите ви. Но какво трябва да направите, ако трябва да ремонтирате напречната част или лагерите, или по-лошо, трябва да смените резервоара? В такива случаи ремонтът може да се извърши само чрез пълно разглобяване на пералня Zanussi. Как да направите това, нека да го разберем!

Какъв инструмент е необходим?

Нека не „бием около храста“, а нека веднага започнем да се подготвяме, защото няма да е възможно да разглобите пералня Zanussi с 5 кг натоварване на барабана веднага. Първо трябва да съберем всички необходими инструменти. Не би трябвало да има проблеми с това. Достатъчно е да поровите в гаража, да поровите в килера и всичко, от което се нуждаете, ще бъде намерено:

 • набор от отвертки (можете да използвате отвертка с набор от глави с различни конфигурации);инструменти за разглобяване на машини
 • комплект ключове (ще ви трябват различни ключове, включително гаечни ключове);
 • водач с комплект глави (предимно 7 и 8 мм);
 • клещи (големи и малки);
 • малки клещи;
 • теглич за лагери;
 • акари;
 • WD-40 течност;
 • чук;
 • шило;
 • маркери от няколко цвята.

Както можете да видите, инструментът е прост, можете да получите всичко това без затруднения, така че по-нататъшното обсъждане на този въпрос е безсмислено. Единственото нещо, което бих искал да отбележа, е да вземете само висококачествени инструменти. Когато развивате крепежни елементи с китайски ключове, най-вероятно ще откъснете ръбовете им и след това ще добавите повече работа към себе си. Ако нямате нормални ключове, попитайте съседа си за времето за ремонт или купете съветски ключове от търговци на боклуци - няма да съжалявате.

Да влезем в корпуса на пералнята

Изглежда, че би било по-лесно да се качите в тялото на пералня Zanussi и да видите какво има там, да проучите, така да се каже, нейната структура на практика. Но го нямаше. Корпусът на старите перални от тази марка се разглобява доста хитро.

Горният капак се сваля безпроблемно, вземаме едно копче с глава 8 мм, развиваме два болта, хващаме капака, движим го малко към себе си и после нагоре - нищо особено. Но не може да се каже същото за премахването на задната стена на пералня Zanussi. Корпусът на пералня Zanussi има една сериозна особеност - няма подвижни странични стени. Какво означава?

За перални машини на повечето марки конструкцията на корпуса предполага наличието на пет или шест елемента:

 1. горен капак;
 2. дъно;
 3. задна стена;
 4. предна стена;
 5. лява странична стена;
 6. дясна странична стена.

За ваша информация! Някои модели перални машини нямат тава или капак, който покрива корпуса отдолу.

Пералнята Zanussi има необичайно устройство, тъй като тялото на този „домашен помощник“ (с изключение на горната и долната част) може да бъде разглобено на две големи половини:

 1. предна стена, половината от лявата стена и половината от дясната стена на тялото;
 2. задната стена, половината от лявата стена и половината от дясната стена на корпуса.

Как да разглобите купето на автомобил Zanussi

За да стигнем до повечето от необходимите части, като двигателя, задвижващия ремък, дренажната тръба, трябва напълно да премахнем задната половина на корпуса. Как да го направим?

 • Плъзгаме пералнята Zanussi до мястото, където ще бъде удобно да работим с нея.
 • Развиваме два или три (в зависимост от модела) винта, които се намират в долната част на задната стена на кутията.
 • Свалете горния капак на машината, както е описано по-горе.
 • Сега разглеждаме страничните стени и намираме върху тях пластмасови тапи. С помощта на шило издърпайте щепселите.
 • Намерете винтовете под щепселите и ги развийте.
 • Да преминем към горната част на тялото.Ако погледнете в горната част на кутията без капак, веднага ще забележите доста голяма метална плоча, която осигурява ребро на твърдост. По ръбовете на плочата намираме винтове, които държат задната част на кутията; те трябва да се развият.
  Развийте винтовете, държащи задната част на кутията
 • Последният елемент, който ни пречи да свалим задната част на корпуса на пералня Zanussi е пластмасовата закопчалка. На него е монтиран пълнителен кран с две тръби. Няма нужда да премахвате тръбите; ние ще издърпаме целия монтаж, като повдигнем внимателно пластмасовите ключалки с плоска отвертка.
  отстранете пластмасовата опора за вентила и тръбите
 • Сега всичко, което трябва да направим, е да заобиколим задната част на пералнята и да издърпаме задната част на тялото към нас, тя трябва да се движи и да се движи назад. Отстраняваме задната част на кутията и пред очите ни се отваря живописна гледка към вътрешността на пералня Zanussi.

За да накарате задната част на тялото ви да се движи назад по-бързо, люлеете я от едната страна на другата.

Демонтаж на основните компоненти

Като премахнахме гърба на пералня Zanussi, ние улеснихме много премахването на основните й компоненти. Сега можем да развием и извадим много за ремонт и нищо няма да ни пречи. Какви подробности са свободно достъпни?

 1. Барабанна шайба и задвижващ ремък.
 2. Задна противотежест.
 3. Мотор за пералня.
 4. Антивибрационни стелажи.
 5. Нагревателен елемент (нагревателен елемент).
 6. Температурен сензор.
 7. Входящ вентил с тръби.
 8. Дренажна тръба и помпа.
 9. Два пресостата.
 10. Филтър за смущения.
 11. Помпа за поливане (използва се за принудително впръскване на вода в резервоара при пране на неща).

основни компоненти на пералня Zanussi

Започваме следващия етап от разглобяването на пералнята Zanussi, като премахваме проводниците от нагревателния елемент (той се намира под барабанната шайба), двигателя и премахваме температурния сензор от резервоара. След това премахнете кабелите от превключвателите за налягане. Те се намират в горната лява част на корпуса на машината и помпата, която се намира долу вляво. Отстранете проводника от всмукателния клапан. След това ще направим много полезно нещо: развийте задната противотежест, така че по-късно да ни е по-лесно да издърпаме пералнята по време на ремонт. Държи се с 4 болта.

внимание! Всички кабели, които премахвате, трябва да бъдат маркирани с помощта на многоцветни маркери и хартиени етикети, така че нищо да не се обърка по-късно. В крайна сметка електрическата инсталация на пералня Zanussi може да изглежда сложна за начинаещ.

свалете задвижващия ремък

Свалете задвижващия ремък. С едната ръка държим колана, а с другата въртим барабанната шайба. Коланът ще се свали лесно. Отстраняваме скобите от тръбите и ги издърпваме. Взимаме гаечен ключ с глава 8 мм и развиваме двата болта, които държат двигателя на пералнята Zanussi отпред, след което развиваме още два винта отзад. След като развиете крепежните елементи, дръжте двигателя отдолу с една ръка, а с другата леко ударете шайбата му - моторът ще бъде свален.

Сега изваждаме нагревателния елемент. Развийте гайката, разположена между контактите му. Леко го натискаме, след което хващаме нагревателния елемент за контактите и много внимателно, като го завъртаме настрани, започваме да го дърпаме към себе си. Тук е важно да не прекъснете един от контактите, в противен случай ще трябва да смените нагревателния елемент.

премахване на нагревателния елемент от пералнята

След това премахнете стелажите. От едната страна те се държат на особени пластмасови пръти, а от другата - на обикновен винт. За да извадите пръта, трябва да вземете 14 мм гнездо, да поставите ръката си зад пръта и да поставите главата върху резето му. След това трябва да хванете предната част на пръта с клещи и да го издърпате към себе си, като държите резервоара - крепежните елементи ще изскочат. Развийте багажника отдолу и го преместете настрани. Правим същото с втория багажник.

премахнете стелажите

Изваждаме превключвателите за налягане от жлебовете, отстраняваме скобите от тръбите за пълнене и ги изваждаме заедно с клапана за пълнене. Развийте помпата за поливане и откачете маркуча от нея.Сега нека погледнем в тялото на пералната машина през горната част. На горната стена на резервоара виждаме малка вентилационна тръба, внимателно я издърпваме. Какво следва?

 • Влизаме отпред. Отворете капака на пералнята Zanussi. Хващаме ръката си за горната част на гумения маншет на люка и леко го издърпваме към себе си.
 • След това използвайте плоска отвертка, за да повдигнете пластмасовата скоба и я преместете наоколо, докато намерите резето. Изключваме ключалката и премахваме скобата.
 • Тъй като имаме пералня Zanussi с поливане и голямо натоварване, това означава, че в горната част на маншета има вход, към който е свързана тръбата за поливане. Отново вземете горната част на маншета и го дръпнете към себе си.
 • Отстранете скобите от тръбата и самата тръба.

След това нека отново да обиколим задната част на пералната машина и да развием филтъра за смущения. Сега всичко, което остава в тялото, е резервоар с барабан, окачен на две пружини, контролен панел отпред, филтър за боклук, UBL и капак на люка. Устройство за заключване на люка и самият люк може лесно да бъде премахнат, можете да прочетете за това в специална статия, така че няма да се спираме на това по-подробно. Всеки може също да развие филтъра за боклук, но може да възникнат трудности с контролния панел.

Как се премахва контролния панел? Заобикаляме предната част на пералнята и изваждаме контейнера за прах от нишата. Развийте винтовете, разположени зад тавата. Развийте още два винта от горния панел. След това повдигнете леко контролния панел с плоска отвертка и го отстранете.

Бъдете много внимателни, има сноп от кабели, идващи към контролния панел; те не могат да бъдат откъснати.

След като премахнахме всичко възможно и след като проучихме структурата на пералнята Zanussi по време на разглобяването, оставихме тялото на пералнята с резервоар и барабан, окачен на две пружини. Ако искаме пълен демонтаж, трябва да свалим резервоара от пружините и след това да го разглобим на части.

Пълен демонтаж

С помощта на приятел изваждаме резервоара от пружините и го изваждаме от тялото на пералнята. Много е лесно да направите това заедно, но сами можете да разкъсате пъпа си. Развийте предната противотежест и я отстранете. Поставяме резервоара с люка надолу върху равна повърхност, така че да имаме пълен достъп до шайбата на барабана. След това изпълняваме следните стъпки.

 1. Блокираме шайбата, за да не се върти. Това може да стане по всеки удобен начин, например, както е показано на снимката.
  блокирайте шайбата с клещи
 2. Взимаме шестостенна отвертка и се опитваме да развием болта, който се намира в центъра на шайбата. Ако това не помогне, можете да смажете болта, след това да изчакате малко и да опитате отново. Когато развивате болта, опитайте се да не откъснете шестоъгълника.
 3. Хващаме ролката на барабана с ръце и, като я люлеем от една страна на друга, я издърпваме нагоре.
 4. След като свалихме шайбата, трябва да разглобим тялото на резервоара на две части.

За ваша информация! Двете половини на корпуса на резервоара на пералня Zanussi се държат заедно с дълги винтове, така че резервоарът му се счита за сгъваем.

 1. Вземете гаечен ключ и вложка 8 мм и развийте един по един всички винтове, които държат двата развийте винтовете, държащи половинките на резервоараполовините на резервоара заедно. След като отстраните винтовете, резервоарът ще се разпадне.

Успяхме лесно да свалим предната част на резервоара, но задната част все още е здраво закрепена към барабана чрез лагери, които от своя страна са монтирани на вала. Те трябва да бъдат премахнати заедно с резервоара. Взимаме стар ненужен винт, който влиза в резбата на вала (откъдето развихме болта, който държи шайбата) и го завиваме там. След това поставяме дървен блок и нанасяме леки удари върху винта през него с чук, докато задната част на резервоара се отдели от лагера.

В резултат на това задната част на резервоара беше оставена встрани, а ние останахме с барабан отзад, на който имаше монтиран кръст и вал. Има лагер и семеринг. Следва най-трудната част.

 • Забиваме челюстите на теглича под лагера.
 • Създаваме напрежение чрез постепенно затягане на конеца на теглича.
 • Напълнете щедро лагера с WD-40.
 • Изчакваме 30-40 минути.
 • Бавно развийте резбата и свалете лагера, а след това и семеринга.

Обобщавайки, отбелязваме, че структурата на пералня с марка Zanussi не изглежда толкова сложна, че можете да поверите разглобяването й на специалист. Можете сами да разглобите тази пералня, ако внимателно проучите инструкциите, дадени в тази статия. Дизайнът на пералните Zanussi може леко да се различава в зависимост от модела, но тези разлики не са значителни. При някои модели перални зареждането на барабана е малко по-голямо при някои модели, няма впръскване и други подобни. Всичко това няма да ви попречи да проучите инструкциите и да разглобите "винт по зъб" първата си машина Zanussi. Късмет!

   

29 читателски коментара

 1. Граватар Андрей Андрей:

  Добро утро, бих искал да знам дали е възможно да разглобя резервоара на Zanussi, без да го свалям напълно?

  • Граватар Алекс Алекс:

   Не, няма да работи.

 2. Граватар Ануар Ануар:

  Как да премахнете скобата на вратата на пералня Zanussi 3102?

  • Граватар Павел Пол:

   Закрепва се с нитове. Опитайте да отрежете стърчащите навътре краища с клещи. След това избийте останките отвън навътре с брада.Ако не помогне, пробийте тези нитове отвън, те са меки.

 3. Граватар Вера вяра:

  Добър ден Zanussi FE 1024N 2006 След няколко минути работа се изключва. Можете ли да ми кажете каква е причината?

 4. Граватар Александър Александър:

  Как да демонтирам помпа с дренажна тръба от ZWI 1125?

 5. Граватар Иван Иван:

  Добър ден
  Кажете ми как да премахна контролния блок (предния панел)?

  • Граватар Иван Иван:

   Кажи ми как премахна блока за управление?

 6. Граватар Инна Ина:

  Как да разглобите люка на Zanussi ZWS685V, за да смените ключалката? Има запълнени 2 нита и това е всичко.

 7. Граватар Оля Оля:

  Готин майстор! Благодаря, всичко е ясно. Благодаря ви. Направихме го.

 8. Граватар Женя Женя:

  Къде се намира дренажният филтър в Zanussi ZWF71243W? Благодаря ти.

 9. Граватар Владимир Владимир:

  Кажете ми как да премахна програмиста от Zanussi TA833V (вертикално зареждане)?

 10. Граватар Юрий Юрий:

  Добър ден. Помогнете ми моля!
  Моля за съвет как да извадя резервоара от Zanussi FLS-1083 Pr.N.914204001 (1999). Тялото му е неотделимо, т.е. сваля се само горния капак и това е всичко. Трябваше да премахна всички кабели, платки и т.н., за да увелича максимално прохода за резервоара. Но не е възможно да се премахнат противотежестите. Дори и да успеете да развиете болтовете, няма достатъчно място вътре в тялото, за да премахнете предната тежест, а тя е навсякъде. Само отгоре - няма как. Няма кой да помогне.
  Възможно ли е да го поставите настрани и, освобождавайки го от амортисьори и пружини, да го разточите/издърпате? Ще смачка ли страничната стена?

 11. Граватар Олег Олег:

  Здравейте, дъщеря ми счупи пластмасата с ключалката, капака беше отворен, машината Zanussi TA 1033 V с горно зареждане. Мога ли да го поправя сам?

 12. Gravatar Макс Макс:

  Здравейте, на пералнята с горно зареждане валът се счупи от лявата страна (на кръстовището с барабана). Мисля да го заваря обратно, реално ли е? Много трудоемък процес ли е изваждането на барабана от пластмасовия корпус?

 13. Граватар Павел Пол:

  Защо барабанът ми блъска по време на цикъла на въртене? Модел FL904NN Zanussi.

 14. Граватар Иван Иван:

  Ключалката на вратата е заключена. Няма вода в машината, всичко работи, прането беше рестартирано. Zanussi F 505.

 15. Граватар Светлана Светлана:

  Добър вечер. Кажете ми как да сваля напълно маркуча от машина за вертикално зареждане Zanussi 1025, ако има закрепване към помпата от едната страна и по-дебел връх от другата. Дупката не изглежда да се разпадне. Помогне

 16. Граватар Александър Александър:

  Кажете ми как да премахна спиралата на помпата от ZWD5105? Не работи, защото отдолу има ключалки, които трябва да се дръпнат нагоре, а предната част е в дупката на предния капак?

 17. Граватар Светлана Светлана:

  Кажете ми как да разглобя Zanussi 833v?

 18. Граватар Люба Люба:

  Кажете ми, диспенсърът Zanussi с горно зареждане не е ли разглобен? Препаратът за изплакване не се оттича в машината. Почистих дозатора, но машината все още не поема препарата за изплакване, каква е причината? Водата се излива в резервоара по време на изплакването.

 19. Граватар паша Паша:

  Здравейте. Моля, кажете ми как да премахна контролния блок на Zanussi Advantage 500?

 20. Граватар Иван Иван:

  Всичко беше полезно. Благодаря ти!

 21. Gravatar Toffee карамел:

  Здравейте! Кажете ми, възможно ли е да се премахне контейнера за прах? Искам да го измия. Притъмня отвътре.
  Zanussi FL503CN Тип P667153 Прод. № 914760010 00

 22. Граватар Мария Мария:

  Здравейте! Дренажният филтър не може да се отстрани. Доста време го чистя. Благодаря ти.

 23. Граватар Павел Пол:

  Има ли видео "Как да премахнете контролния блок на пералня Zanussi" - модел ZWN 286?

 24. Граватар Марина Марина:

  Машината не се пълни с вода, каква може да е причината?

 25. Граватар Евгений Юджийн:

  И аз не мога да го извадя. Не намерихте решение? Искате ли да споделите? Благодаря ти

 26. Граватар Алексей Алексей:

  Здравейте, можете ли да ми кажете как да разглобя корпуса на Lindo 300?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня