Как правилно да перете вълнени дрехи?

Пране на вълнени дрехиС настъпването на студеното време започвате да мислите за закупуване на топли дрехи. Това са не само познатите ни якета и шапки, но и пуловери, сака и дори рокли от вълна. Това е вълна, която се затопля много добре в най-тежките студове и най-важното е, че е естествен материал.

Такива неща никога не излизат от мода и наистина стоплят своите собственици много добре. Вярно е, че грижата за вълнени изделия дори не е лесна. Много хора имат въпрос: как да перат вълнени дрехи?

Всички неща се нуждаят от правилна и внимателна грижа, ако искате да запазите предишния си красив и идеален външен вид. Ето защо си струва да се обърне внимание на метода на пране за всеки конкретен материал. Така, Препоръчително е да перете вълнен пуловер на ръка сами или в пералня, като използвате специален режим и определена температура. Всяко пране, независимо дали е ръчно или машинно, има своите тънкости, които всяка грижовна домакиня трябва да знае.

Ръчно пране на вълнени дрехи

Как да перете вълна на ръкаИзмиването на ръцете трябва да се извършва внимателно. Това важи особено за вълнените изделия. Преди самия процес трябва да подготвите всичките си рокли, жилетки, пуловери и т.н. За да предотвратите сплъстяването на космите по нещата след измиване, те трябва да бъдат сресани срещу зърното. След това можете да спуснете облеклото във водата. Освен ако не е абсолютно необходимо, не накисвайте дрехите си. При миене на ръцете спазвайте следните правила:

 • водата не трябва да съдържа алкали. Водата трябва леко да се затопли. Трябва да е топло или малко хладно;
 • максимална температура на водата до 38 градуса;
 • не перете пуловери от естествен материал в замърсена вода;
 • опитайте се да смените водата възможно най-често;
 • Изберете прах за пране специално за вълнени дрехи или използвайте мек прах с балсам. Добре е да перете пуловери в течен прах;
 • Продуктите от ангорска вълна се измиват чудесно в шампоан за коса. Особено ако съдържа глицеринови добавки;
 • Не трябва да използвате сапун, тъй като ще развали продуктите.

Важно: след приключване на прането, дрехите трябва внимателно да се изплакнат в хладка вода, за да се изплакне старателно остатъчният прах. Ако изперете това или онова вълнено изделие в гореща вода, те могат да се свият. За да предотвратите избледняването на любимата си рокля, добавете малко амоняк или винен оцет в купа с вода, докато изплаквате. Така цветните модели няма да загубят красотата си.

Народни съвети

Измиването на естествените предмети трябва да се извършва внимателно. В крайна сметка дрехите се оценяват не по техния дизайн, а само по това как изглеждат. За тези, които не използват химикали, можете да опитате да използвате някои народни рецепти за измиване на тези предмети. Някои съвети може да са необичайни, но винаги имат положителен ефект.

Запарка от боб

Един от обичайните методи за пране на вълнен материал е бульонът от бял боб. И така, за пет литра вода трябва да вземете килограм боб, който се сварява и се оставя да вари известно време. След това прецедете водата и я оставете да изстине. Водата не трябва да е съвсем студена, а леко топла. При тази оптимална температура можете спокойно да започнете прането. Не е необходимо нещата да се потапят старателно и да се търкат с ръце. Просто ги попийте малко и ги изстискайте.

Понякога нещата стават много мръсни, в този случай те отново се накисват в бобов разтвор. Този път използват прясно сварена отвара. След това пране цялата мръсотия се отстранява, нещата не се повреждат и вълната не се налепва. Няма нужда да търкате продукта със сапун.

Отвара от картофи

Картофите също могат ефективно да измият предмети, направени от такива деликатни материали. За да направите това, ще трябва да сварите отвара от картофи. Трябва да вземете един килограм картофи и да ги сварите във вода, която трябва да бъде поне десет литра. След като заври, прецедете водата и я оставете да вари. Извършете цялата процедура по измиване в същия ред, както при боба. Резултатът ще бъде непредвидим. Вашият пуловер или рокля веднага ще станат чисти, гладки и приятни на допир. Те няма да се разтягат или избледняват.

Ако искате любимият ви пуловер не само да е чист, но и да мирише приятно, тогава можете да добавите малко балсам към водата за изплакване. Това няма да навреди на нишките. След изсушаване срешете якето с гребен. Тогава тя също ще стане мека, нежна към тялото.

Горчица за тъмни неща

За да изперете добре тъмните дрехи, можете да използвате суха горчица. Смесва се с определен обем вода. Препоръчително е да е хладно. След това смесете този състав с гореща вода и филтрирайте получената смес в купа, предназначена за измиване. Няма нужда да използвате сапун. Изплакнете нещата в останалата вода.

Пране на вълнени дрехи в автоматична машина

Пране в пералняВсеки трябва да знае как правилно да пере вълнени дрехи. Не винаги имате време да перете на ръка. Следователно трябва да използвате пералня. Тя ще свърши цялата работа вместо вас. В този случай трябва да запомните следното:

 • изберете прах за пране, на който е посочено, че е подходящ за пране на вълнени дрехи;
 • температурата на водата не трябва да надвишава 30 C, така че тъканта да не загуби своята еластичност;
 • трябва да изберете специален режим на пране. В някои случаи се използва деликатно или бързо измиване. Опитайте се да не включвате цикъла на центрофугиране.

Важно: независимо от вида на прането, не трябва да изстисквате естествените предмети, за да не ги разтегнете. Би било подходящо да навиете предмета в хавлиена кърпа, така че да абсорбира влагата или да го разстелете върху равна повърхност.

Правилно сушене на продукти от естествени материали

Как да сушим вълнени дрехиВнимателното пране на нещата не е най-важното. Те също трябва да бъдат правилно изсушени, за да не загубят формата си. Те трябва да се сушат на повърхността на масата или на стола. Повърхността трябва да е идеално равна, за да не се разтяга вълната. Ако веднага закачите пуловер на закачалка, той не само ще се разтегне, но и петната от щипките ще се виждат по него. След като поставите продукта на масата, трябва да изправите всички гънки и да го оставите в това положение, докато изсъхне напълно.

За да може материалът да изсъхне бързо, поставете обикновен вестник или друга плътна хартия под предмета, така че да абсорбира влагата. След като пуловерът или жилетката изсъхнат, можете да ги изгладите. Гладенето трябва да се извършва от обратната страна при ниска температура.

Има моменти, когато нещата се свиват. Няма нужда да се разстройвате. По време на гладенето трябва да напръскате материала с вода и да го изгладите. С помощта на ютия издърпайте продукта до желания размер. Основното нещо е да го изсушите напълно, за да не се свие отново.

Както можете да видите, прането на вълнени продукти не е толкова лесно. Това е истинско умение и работа.Такива неприятности си струват, за да поддържате вашите вещи в добро състояние и да ги носите дълго време. В крайна сметка вълната никога няма да излезе от модата и най-важното е, че такъв материал е естествен, което се оценява двойно. Следвайки всички необходими съвети, можете да избегнете непредвидени обстоятелства и небрежност. Трябва да обичате и да се грижите за дрехите си, ако искате винаги да имате спретнат и спретнат външен вид.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня