Как правилно да изсушите пухено яке след пране в пералня?

Как правилно да изсушите пухено яке след пране в пералняКогато перете пухено яке на ръка или в пералня, незабавно се подгответе, че пълнежът ще падне - това е нормално. Пухът вътре в продукта се намокря, слепва се и образува бучка, която се утаява на дъното на зашитата клетка. Ако изсушите правилно пухеното си яке след пране в пералня или на ръка, то бързо ще възвърне първоначалната си форма и ще ви служи както преди. Нека да разгледаме всички тънкости на процеса на сушене на пухено яке.

По-лесно изсъхване по естествен път

Най-лесният начин да изсушите пухено яке е да го изсушите естествено. Това предполага липсата на изкуствени условия и специални инструменти за сушене на продукта.

Би било чудесно, ако имате мрежеста сушилня за дрехи. Поставете якето върху него, като преди това сте обърнали джобовете, разкопчали и изправили продукта, на проветриво място, веднага след измиване. Ако имате лоджия, където е топло и в същото време доста сухо, това място е идеално. По този начин ще намалите времето за съхнене на продукта 2 пъти и ще предотвратите „избледняването“ на пълнителя!

Какво означава „избледняване“, когато говорим за пух? Ако не извадите веднага продукта от пералнята след края на програмата, има риск мъхът просто да се заключи. Това е изпълнено с появата на неприятна миризма на сутерен, която няма да изчезне дори след пълно изсъхване.не оставяйте пухеното яке в машината след края на програмата

Въпреки това е твърде рано да се отпуснете, докато пухеното яке изсъхне по този начин, ще трябва да участвате директно в процеса повече от веднъж. От време на време трябва да обърнете продукта, да го изгладите и да се опитате ръчно да разпределите пълнителя в клетките през тъканта.Можете дори да прибегнете до леко разбиване. Но не прекалявайте: не удряйте твърде силно, не правете резки движения, за да не разкъсате по невнимание тъканта. Повторете тези подходи, докато продуктът изсъхне напълно.

внимание! След като пухеното яке е напълно изсъхнало, можете леко да го начукате с чиста бъркалка, за да раздуете допълнително пълнежа.

Автоматично сушене на пухено яке

Колкото по-бърз става темпът на живот, толкова по-активно хората се стремят да прехвърлят колкото се може повече домакински задължения към технологиите. Това важи и за сушенето. Съвременните домакини прибягват до използването на автоматични сушилни за сушене на якета. Топките се поставят в джобовете на продукта и след това се изпращат в сушилнята при температура не по-висока от 30 градуса: резултатът е доста задоволителен. Трябва обаче да се подготвите за много шум от топките.

Производителите са против тази практика: на всяко пухено яке има символ, забраняващ автоматичното сушене. Това се дължи на факта, че топлоизолационните свойства на пълнителя се губят при силно нагряване.

В допълнение към автоматичните сушилни често се срещат манекени за сушене. Те са с дизайн, подобен на закачалка. Пухеното яке се облича върху нея като манекен и се изсушава отвътре с въздух с установените параметри.манекен за сушене

Времето за съхнене на пухено яке върху манекен е ограничено до няколко часа, което освобождава потребителя от всякакви проблеми, причинени от бавното съхнене на пухеното яке.

Как да спасим пухено яке, което не изсъхва?

Случва се пухеното яке просто да не изсъхне. Ако се опитвате да го изсушите повече от два дни, трябва да вземете спешни мерки, тъй като ако забавите, пълнителят бързо ще започне да гние.Опитните домакини препоръчват няколко изпитани с времето методи за реанимация на гнило пухено яке:

  • Изцедете пухеното яке в автоматична машина, като не забравяте да поставите топките в джобовете си. Това се прави стриктно веднъж;
  • изгладете продукта с ръчен уред за масаж без остри ръбове. Налягането трябва да е гладко и гладко;прахосмукачка на пухено яке
  • Ако имате прахосмукачка с обратен режим, тоест такава, която издухва въздух, а не го засмуква, поставете накрайника за цепнатина на тръбата и включете най-мекия режим. Издухайте хладен въздух от вътрешната страна на якето. Това ще помогне за ускоряване на сушенето, без да навреди на перата.

важно! Вместо прахосмукачка можете да използвате обикновен вентилатор, градински вентилатор и други устройства, които циркулират въздух без отопление.

Друг необикновен начин за реанимация на пухено яке са изключително ниските температури. Можете или да оставите пухеното яке в просторен фризер за известно време, или да го окачите навън на студено. Пухът ще бъде пресован в ледени бучки, които след това ще трябва внимателно да се натрошат с малка бъркалка или просто с ръце. Това ще помогне за равномерното разпределение на пуха в клетката. След това ще трябва да изсушите продукта в естествени условия.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня