Как да заредите съдове в съдомиялната машина

зареждане на съдове в съдомиялната машинаПравилното зареждане на съдовете в съдомиялната е едно от основните условия за качествено измиване. В началото зареждането може да изисква поне 20 минути време, за да подредите всичко внимателно и обмислено. Но с течение на времето всичко ще си дойде на мястото и ще завършите тази процедура за по-малко от 10 минути. Предлагаме ви да разберете и да гледате видеоклипа как да се справите със зареждането на съдове.

Как се приготвят ястия

Преди да започнете да поставяте съдове в отделенията на съдомиялната машина, трябва да премахнете останалата неизядена храна. И колкото по-добре е направено това, толкова по-добре ще се измият съдовете и толкова по-малък е шансът дренажната система на машината да се запуши. Съдовете можете да почистите със салфетка, гъба или гумена шпатула, особено важно е да не остават плодови семки, боб или царевица.

Трябва ли да изплакнете съдовете, преди да ги поставите в съдомиялната? Разбира се, ако изплакнете чиниите под вода, те ще се почистят по-добре. Тогава възниква контра въпрос: защо ви е необходима съдомиялна машина, ако трябва да мокрите ръцете си? Ако натрупате съдове, не можете да минете без предварително изплакване, изсъхналите остатъци от храна трудно се измиват. Ако сте свикнали да миете съдовете веднага след хранене, тогава можете напълно да поставите чиниите в тави, без да изплаквате.

 

За ваша информация! Някои модели съдомиялни машини имат режим на предварително изплакване, което е голям плюс, ако съдовете се натрупват през целия ден.

Поставяме чаши, чаши, чаши

Сега нека да разгледаме различните прибори един по един и как да ги подредим правилно. Да започнем с чаши, чаши и чаши.Повечето съдомиялни имат горна тава за тях. Чашите, чашите и чашите трябва да се поставят с главата надолу, така че водата да измие вътрешната им повърхност и след това да потече надолу. Хоризонталното положение не е допустимо, тъй като водата практически няма да влезе вътре.

подреждане на чаши и чаши в съдомиялна

Чашите за вино и чашите също се закрепват с дръжката нагоре в специален държач. Чашите не трябва да се допират една до друга, за да не се счупи крехкото стъкло по време на процеса на измиване. Пластмасовата поставка може да се използва не само за чаши, но и за рационално поставяне на малки чаши за чай или кафе.

важно! Всички предмети трябва да бъдат добре фиксирани, в противен случай нещо може да се преобърне под потока вода. Когато плъзнете горната тава навътре, нищо не трябва да се разхлабва.

Подреждаме различни чинии

В зависимост от размера на чиниите и предназначението им, те се поставят както на горна, така и на долна тава. Върху горната табла, ако обемът на съдомиялната позволява, можете да поставите:

 • малки плитки;
 • купи;
 • купи;
 • чинийки;
 • купи;
 • лодки за сос;
 • солници;
 • десертни чинии.

как да подредите чинии

Ако е необходимо и при загряване на водата до ниска температура, можете да поставите пластмасови съдове на горния рафт, далеч от нагревателния елемент, за да не се деформират предметите.

В долната тава се слагат чинии с голям и среден диаметър и купи за супа. В този случай е по-добре да поставите плочи с по-голям диаметър по краищата и плочи с по-малък диаметър в центъра. Това ще осигури по-добър достъп на вода до горната тава със съдове. Освен това чиниите трябва да се поставят с лице към центъра на съдомиялната машина, така че да не се допират една до друга. Колкото по-голяма е разликата между плочите, толкова по-добре се измиват, така че ако съдомиялната машина позволява, поставяйте плочите по-рядко. Претоварване мини съдомиялна Няма смисъл, съдовете ще останат мръсни, а вие ще бъдете разочаровани от техниката.

подредете чиниите

Подреждаме правилно приборите

За приборите, които включват големи и малки лъжици, вилици и ножове за сервиране, съдомиялната разполага със специална кошница. Трябва да поставите лъжици и вилици свободно и е по-добре да ги редувате една с друга, това ще бъде правилно. Ако подредите лъжиците плътно една до друга, те няма да се измият. Ножовете трябва да се поставят с остриетата надолу.

поставяне на прибори за хранене

Новите модели съдомиялни, като тези на Bosch, имат горна тава за прибори. Поставянето на лъжици в такава тава е хоризонтално. Това гарантира не само висококачествено измиване, но и икономично разпределение на пространството вътре в съдомиялната машина. Освен това хоризонталното поставяне на лъжици, вилици и ножове е по-безопасно.

поставяне на прибори за хранене

важно! Не се препоръчва миенето на остри и керамични ножове в съдомиялна машина, тъй като острието може да се затъпи. Не можете да миете ножове с дървени дръжки, тъй като дървото ще се надуе от продължително излагане на вода.

Как се подреждат тигани и тенджери

Що се отнася до големите съдове, необходими за готвене: тигани, тенджери, тенджери, тави за печене и др., те се поставят в долния съд. Най-добре е да миете такива съдове отделно от стъклария, порцелан и кристал, като изберете по-интензивен режим при висока температура.

Така че тиганите и тавите за печене трябва да се поставят настрани, а тиганите с главата надолу или под ъгъл. Това е единственият начин да осигурите максимален достъп на вода до всички съдове в съдомиялната. Ако поставите тиганите с главата надолу, те ще блокират достъпа до горната тава.

поставяне на тигани в съдомиялна машина

важно! Някои тигани и други прибори с тефлоново покритие са забранени от производителя им да се мият в съдомиялна машина, така че бъдете внимателни.

Ако дръжката се отдели от тигана, не забравяйте да я махнете. Поставете тигана с дръжката така, че да не докосва стените на съдомиялната. Когато саксиите са разположени както на снимката по-долу, достъпът до горната тава с ястия ще бъде ограничен, така че не препоръчваме да поставяте нищо в нея. В този случай можете да използвате функцията „Половин товар“, която ще спести не само вода, но и електричество. Правилно е блатовете да се поставят странично по ръбовете на долната тава на съдомиялната; дори и да няма специална приставка, достъпът на вода от долното разпръскващо рамо ще бъде достатъчен.

подреждане на тенджери в съдомиялната машина

Могат ли кухненските прибори да се мият в съдомиялна?

Кухненските прибори, които включват дъски за рязане, черпаци, скимери и шпатули, могат да се мият в съдомиялна машина само ако шпатулите и дъските не са дървени и за предпочитане не са пластмасови. Пластмасовите шпатули могат да се поставят в най-горната тава за прибори, дъските за рязане в страничните отделения на долната или горната тава, в зависимост от размера на дъската. Но ако е възможно, по-добре е дъските да се мият на ръка.

Черпаците и шпатулите трябва да се поставят само хоризонтално, дори и да няма специално отделение за тях, има достатъчно място за тях в горното отделение.

поставете кухненски прибори

Съвети за зареждане на съдомиялната машина

При поставяне на съдове в съдомиялната машина според всички правила възниква въпросът колко съдове могат да се измият в един цикъл. Производителят посочва в инструкциите капацитета в броя на комплектите. Малките машини могат да поберат до 6 комплекта, тесните до 11 и пълноразмерните до 17 комплекта съдове.

Комплектите обаче може да се различават не по количество, а по размер на чиниите. Освен това някои могат да използват само купи за супа и салата и без чинийки. Следователно натоварването на машината може да се различава в различните семейства. Предлагаме да следвате още няколко правила за поставяне на съдове в съдомиялната машина:

 • Не трябва да зареждате машината със съдове максимално, по-голямото разстояние между предметите ще позволи по-добро изплакване на продуктите и особено не претоварвайте машината;
 • преди да поставите какъвто и да е предмет в съдомиялната машина, уверете се, че може да се мие в нея, особено за пластмасови продукти, чупливо стъкло и чаши от кристал;
 • поставяйте предмети така, че да не се докосват един друг;
 • Ако е възможно, мийте тиганите и тенджерите отделно от чиниите, чашите и чашите;
 • Не мийте дървени предмети в съдомиялна машина;
 • Ако предпочитате да съберете всички съдове за един ден, тогава е по-добре веднага да поставите мръсни чинии в пералнята, те няма да изсъхнат в нея и ще бъдат по-лесни за измиване по-късно.

Така че правилното подреждане на съдовете в отделенията на съдомиялната машина не е толкова трудно. След няколко цикъла на пране ще направите това автоматично. Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне да се справите с това и можете също да гледате това интересно видео.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня