Клас на енергийна консумация на съдомиялна машина

Клас на енергийна консумация на съдомиялна машинаСъдомиялната машина е доста мощен домакински уред, така че мнозина сега се интересуват от въпроса за класовете на енергийна консумация на съдомиялни машини. Някои от съображения за икономия, други от съображения за грижа за природните ресурси. Във всеки случай би било полезно да знаете тази информация, преди да закупите съдомиялна машина, за да имате представа какви разходи за комуникация да очаквате и доколко съдомиялните обикновено се различават една от друга, ако се класифицират по клас на енергийна ефективност. Нека разгледаме тази тема в статията.

Какви класове има?

Какво всъщност представлява коефициентът на енергийна ефективност? Това е съотношението на полезността, получена от цената на конвенционална единица ресурс, и директно цената на единица ресурс. Колкото по-енергийно ефективно е едно устройство, толкова по-малко енергия може да консумира, без да губи производителност.

Класовете на енергийна ефективност са обозначени с букви от латинската азбука от A до G, от общо 7. Колкото по-близо до началото на азбуката, толкова по-висока е енергийната ефективност. Съответно клас А е най-добрият.

Клас А е допълнително разделен на няколко подкласа (A+, A++ и A+++). Предполага потребление на почти половината от стандартната стойност. Този клас включва много висококачествени модели, предназначени за експлоатационен живот до 15 години. Те консумират малко енергия, но въпреки това работят добре.

Класове B и C също са доста икономични, но по-малко мощни и ефективни. Консумацията на електроенергия е съответно с 25% и 5% по-ниска от стандартната.PMM таблица за енергийна ефективност

Клас D е нещо като средно ниво, всички останали се измерват с това ниво на консумация на енергия.Клас E консумира 10% повече електроенергия от клас на ефективност D.

F и G са най-неикономичните класове на енергопотребление. Те консумират една четвърт повече електроенергия от стандартното ниво.

Нискоефективните съдомиялни машини вече са доста трудни за намиране. Повечето от тях са обозначени с клас B, а премиум моделите винаги са обозначени с A с плюсове (обозначени в зелено).

важно! Буквата А на премиум машини показва не само висок клас на енергопотребление, но и редица други характеристики, присъщи на луксозното оборудване (място на сглобяване, клас на сушене и др.)

Тъй като съдомиялните машини също взаимодействат с водата, класът на водна ефективност също е важен. Въпреки това, ако машината е високоефективна при консумация на електроенергия, тогава най-вероятно ще бъде същото и с водата. Оптималната консумация е 15 литра на цикъл.

Производителят е длъжен да придружава всеки пуснат модел с етикет за енергийна ефективност, който включва следните компоненти:

 • име и търговска марка на производителя;
 • име и номер на модела;
 • таблица с всички класове на енергийна ефективност, където ще бъде изписан класът на самия уред;
 • количествени стойности на потреблението на ресурси от устройството;
 • други стойности на основните функционални параметри на съдомиялната машина;
 • линк към стандартния документ, според който на модела е определен един или друг клас на енергийна ефективност.

Етикетите, съдържащи информация за модела, се регулират от закона и трябва да отговарят на множество изисквания.

 1. Абсолютно всеки модел трябва да бъде оборудван с такъв етикет.
 2. Етикетът трябва да бъде поставен така, че веднага да хваща окото, когато клиентът огледа дистрибутора.
 3. При транспортиране на уреда закрепването на етикета трябва да гарантира неговата безопасност.
 4. По преценка на производителя, етикетът може да бъде залепен не само върху самото устройство, но и върху опаковката под него.

Съгласно Закона за правата на потребителите, а именно параграф 3 от неговия член 10, производителите се задължават да предадат на купувача информация за класа на енергопотребление на устройството според метода, приет за конкретен тип продукт (чрез етикетиране, отразяване в техническа документация, чрез етикет и др. )

Класове на енергийна консумация на популярни PMM

Ако погледнете нещата обективно, очевидно е, че преди всичко избираме съдомиялна машина въз основа на цена, рецензии, тип дизайн и други, на пръв поглед, по-значими характеристики. Нека прегледаме съдомиялните машини от едни и същи известни и обичани производители, но в допълнение към основните характеристики ще разберем и техните класове на енергийна ефективност. Отивам!

 • Electrolux ESF 9552 LOW (отделно). Машината струва малко над 300 долара. Побира 13 комплекта съдове за готвене (6 налични програми). Всички класове на ефективност A (A++ за консумация на енергия, A за пране и сушене). Консумацията на вода е само 11 литра на цикъл. Кондензационно сушене.
 • Candy CDCP 6/E (отделно). Бюджетна машина, която струва около $150. Съдържа 6 комплекта съдове. Много икономичен: класове на пране, енергийна ефективност и сушене А. Разходът на вода е доста бюджетен - 7 литра на цикъл. Тип кондензационно сушене.Electrolux ESF 9552 LOW Candy CDCP 6 E
 • Weissgauff TDW 4017 D (отделно). Друга евтина съдомиялна машина на цена около $200. В него можете да измиете 6 комплекта чинии. Класовете на пране и сушене са обозначени с буквата А, класът на енергопотребление е А+. Машината консумира 8 литра вода на цикъл.Има кондензационен тип сушене.
 • Candy CDCP 6/E-S (отделно). Друг модел от Kandy струва около $160 с капацитет от 6 сервиза. Доста ефективен при пране, сушене и консумация на енергия (всички класове са маркирани с буквата А). На цикъл се консумират 7 литра вода. Тип сушене – кондензация.
 • Weissgauff TDW 4017 DS (отделно). Вторият модел в списъка е от Weishauf, струва малко под $200. Класове на сушене и пране А, клас на енергийна ефективност А+. Съдомиялната машина побира 6 комплекта чинии. Тип кондензационно сушене. Консумацията на вода не надвишава 8 литра на цикъл.
 • Electrolux EES 948300 L. За разлика от предишните модели, този PMM е вграден. Струва около 40 хиляди. Капацитетът е приличен - 14 комплекта съдове. Класовете на сушене и пране са A, но премиум класът на енергопотребление е A+++. На цикъл се консумират 10,5 литра вода. Кондензационно сушене.Символи върху съдомиялната Electrolux
 • Candy CDI 2L10473-07. Вграден PMM от Kandy за $250. Побира 10 сервиза. Класове на пране, сушене и консумация на енергия – A. Кондензационно сушене. Консумацията на вода на цикъл е 9 литра.
 • Candy CDIH 1L949-08 (вграден). Цената е малко под $200. Класове на ефективност за всички функционални параметри – А. Капацитет: 9 комплекта. Разход на вода 9 литра. Кондензационно сушене.
 • Beko DFS 05R13 W (свободностоящ). Цена 180$. Клас на ефективност на пране, сушене и консумация на енергия е А. Консумират се 10,5 литра вода на цикъл. Капацитет 10 комплекта. Тип кондензационно сушене.
 • Beko DIS 26022 (вграден). Цената на модела е 200 долара. Класовете на пране и сушене са А, а класът на енергийна ефективност е А++. Капацитетът на камерата е 10 комплекта. Консумацията на вода на програма е 9,5 литра. Тип кондензационно сушене.

Очевидно сред моделите на повече или по-малко бюджетни производители можете да намерите модели с висока степен на енергийна ефективност, което е добра новина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня