Как да изберем кондензатор за двигател на пералня?

Как да изберем кондензатор за двигател на пералняЧудесно е, когато е възможно да свържете двигателя към желания тип напрежение. Но понякога възниква ситуация, че трифазен двигател трябва да се „захранва“ от еднофазна мрежа. Например, ако занаятчиите вземат двигателя от пералня и го използват, за да създадат струг или друг „домашен продукт“. В такива случаи ще трябва да използвате кондензатор за двигателя от пералнята. Но има много от тях, така че е добра идея да разберете как да изберете правилното устройство.

Ако трябва да стартирате трифазен двигател

Изборът на кондензатор за двигател на пералня не е лесен. Най-важното е да определите правилно капацитета на устройството. Но как да го изчислим? За по-точно изчисляване на индикатора се използва сложна формула, но може да се използва по-опростена версия.

Как бързо да разберете кое устройство е подходящо във вашия случай? За да изчислите капацитета на кондензатора по опростен метод, трябва да разберете мощността на двигателя и за всеки 100 вата „хвърлете“ около 7-8 µF. Важно е обаче да не забравяте по време на изчисленията да вземете предвид индикатора за напрежение, засягащ намотката на статора. Тази стойност не трябва да надвишава номиналното ниво.съотношение на капацитета на кондензатора към мощността на двигателя

Когато електродвигателят може да се стартира само на базата на максимално натоварване, във веригата трябва да се включи стартов кондензатор. Това устройство се характеризира с кратък период на работа - работи около 3 секунди, докато скоростта на ротора достигне своя пик.

При избора на стартов кондензатор е необходимо да се има предвид, че:

  • неговият капацитет трябва да бъде 2-3 пъти по-висок от този на работния кондензатор;
  • неговото номинално напрежение трябва да надвишава мрежовия минимум 1,5 пъти.

Основната функция на стартовия кондензатор е да доведе ротора на електродвигателя до оптимална скорост.

След като разберете нюансите, можете да изберете както мрежовите, така и стартовите кондензатори за трифазен електродвигател. За да избегнете грешки, е важно да следвате всички препоръки.

Избор на кондензатор за монофазен двигател

В по-голямата част от случаите кондензаторите за асинхронни двигатели се използват за свързване към „стандартно“ напрежение (220 V), като се вземе предвид включването на устройството в еднофазна мрежа. Процесът на използването им обаче е много по-сложен. Нека да разберем защо.стартов кондензатор за монофазен двигател

Трифазните двигатели работят на базата на конструктивна връзка, докато монофазните двигатели трябва да постигнат предубеден въртящ момент. Това се осигурява от допълнителен слой роторна намотка за стартиране. Фазата се измества от кондензатор.

Защо е трудно да изберем кондензатор?

Въпреки че няма значителни разлики, различните кондензатори за асинхронни двигатели изискват различни методи за изчисляване на допустимото напрежение. Обикновено се изискват приблизително 100 вата на 1 µF капацитет на устройството. Тези двигатели имат няколко възможни режима на работа:

  • монтиран е стартов кондензатор, организиран е допълнителен слой намотка (специално за началния етап). В тази ситуация изчисляването на капацитета на устройството ще бъде 70 μF на киловат мощност на електрическия двигател;
  • е инсталирано работещо устройство, чийто капацитет на кондензатора е в диапазона 25-35 μF.В този случай ще е необходима допълнителна намотка и постоянно свързване на кондензатора през целия живот на двигателя;
  • Използва се мрежов кондензатор при едновременно свързване на стартово устройство.

Във всеки случай е важно да се следи нивото на нагряване на електродвигателя по време на неговата работа. Ако забележите прегряване на компонентите на двигателя, трябва да вземете незабавни мерки. Ако има работещ кондензатор, ще трябва да намалите капацитета му. Експертите препоръчват използването на устройства, които работят на база мощност от 450 вата или повече, тъй като те се считат за универсални.

Дори преди монтажа се препоръчва да проверите функционалността на кондензатора със специално устройство - мултицет.

Стартовият кондензатор е малък елемент от електрическа верига, необходим на двигателя, за да „вземе“ необходимата скорост възможно най-бързо. Работното устройство служи за поддържане на оптимално натоварване на двигателя.схема на свързване на електрически двигател

Можете сами да конструирате напълно функционална верига. Между електрическия мотор и бутона PNVS трябва да инсталирате работещ кондензатор и, ако е необходимо, също и стартов кондензатор. Обикновено клемите за намотка се намират в клемната част на двигателя, така че връзката може да бъде подобрена по всякакъв начин.

Трябва да се помни, че работното напрежение на стартовия кондензатор трябва да бъде 330-400 волта. Това се обяснява с „скок“ на мощността, когато двигателят стартира или спре да работи.

И така, каква е разликата между еднофазен асинхронен двигател? Този тип мотор е по-често срещан в домакинските уреди и изисква спомагателна стартова намотка и кондензатор за фазово изместване, за да го активирате. Може да бъде свързан въз основа на много налични вериги. В продажба има три вида кондензатори:

  • полярен;
  • неполярен;
  • електролитен.

Полярните е забранено да се използват за свързване на електрически двигатели към мрежа с променлив ток. Диелектрикът вътре в устройството бързо ще се срути и ще възникне късо съединение.

Следователно в този случай е необходимо да се използват неполярни кондензатори. Техните пластини ще взаимодействат еднакво както с източника на ток, така и с диелектрика.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня