Какво представлява контролът на дисбаланса в пералната машина?

Какво представлява контролът на дисбаланса в пералната машина?Докато домакинята спокойно чака края на цикъла, вътре в пералнята барабанът с пране се върти с хиляди обороти в минута. И ако външно машината само леко бръмчи и леко вибрира, тогава в самата машина центробежната сила подлага устройството на значителни претоварвания. Отрицателният ефект от високоскоростното въртене е незабележим поради вградената в устройството функция за контрол на дисбаланса. Какво е това, как работи и защо е важно да наблюдавате балансирането, ще ви разкажем в тази статия.

Предназначение на тази функция

Накратко, контролът на дисбаланса в пералната машина е навременна реакция на системата към дисбаланс, възникващ вътре в машината. Специален сензор отчита неравномерно разпределение на нещата в барабана или други причини за отклонение от нормата и изпраща сигнал за заплаха към контролното табло. Устройството се опитва да реши проблема самостоятелно и ако не успее, спира измиването, за да избегне повреда. В противен случай смачканото от едната страна пране ще доведе до подскачане, което ще доведе до силни вибрации, удари и механични повреди на вътрешните части. Резултатът ще бъде повреда на лагерния възел, кръста на вала и повърхността на барабана.

контрол на дисбаланса на съвременни машини

При работещ контрол на дисбаланса това няма да се случи. Сензорът веднага ще открие отклонение от нормата, ще намали скоростта на въртене, ще намали вибрациите, ще спре цикъла и ще издаде предупредителен звук. След това собственикът ще трябва самостоятелно да отстрани причината за дисбаланса, например да отвори вратата и да разпредели равномерно нещата в барабана.

Всички съвременни перални машини със скорост на центрофугиране над 1000 оборота в минута са задължително оборудвани с функция за контрол на дисбаланса.

По-добре е внимателно да прочетете фабричните инструкции след закупуване на машината и преди да започнете първото измиване.Той описва препоръки за премахване на дисбаланси на конкретен модел, както и предоставя основни правила за работа с пералнята. Например, основният нюанс, който провокира прекомерна вибрация, е неспазването на допустимото натоварване. Не забравяйте да имате предвид, че посоченият върху маркировката капацитет в kg се отнася за памучни тъкани. Синтетичните материали и вълнените изделия са малко по-тежки, затова стриктно следим теглото на прането, което перем.

Възможни причини за дисбаланс

Най-често дисбаланс се появява поради превишаване на максимално допустимото натоварване и смачкано пране. По правило този проблем се решава лесно чрез отваряне на люка, издърпване на излишъка или равномерно преместване на дрехите по стените на барабана. По-трудно е, ако причината за дисбаланса на резервоара е грешка при инсталиране или повреда.

 1. Неотстранени транспортни болтове. Стартирането на цикъл без отстраняване на транспортните болтове е сериозно нарушение на правилата за работа. Струва си да се разбере, че тези скоби са предназначени да предпазват резервоара по време на транспортиране, така че барабанът, компресиран от винтовете, няма да може да се завърти напълно, но ще започне да се разклаща, да подскача и да наруши баланса в пералната машина. Това е изключително опасно, не се счита за гаранционен случай и се случва поради просто невнимание, когато инсталирате машината сами. Има само четири такива болта и те се намират на задния панел на устройството.забравих да отстраня транспортните болтове
 2. Некоригирана позиция. Колкото по-стабилна е машината, толкова по-слаби са вибрациите и по-малък е рискът от дисбаланс. В идеалния случай машината трябва да стои върху бетонен под или под с плочки и да бъде нивелирана до нивото на сградата с помощта на регулируеми крака. Специални устройства също ще помогнат - постелка против хлъзгане, изработена от дебела гума или вибронеутрализиращи приставки на краката. Не се препоръчва поставянето на машината върху дървени подове, линолеум и килими.
 3. Дефектни амортисьори.За да се намали рискът от дисбаланс, машината е оборудвана и с амортисьори. Те помагат за изглаждане на скоковете на барабана и потискат вибрациите, произтичащи от него. Ако уплътненията са износени или крепежните елементи са разхлабени, тогава амортисьорите няма да се справят със задачата. Лесно е да проверите тяхната функционалност: свалете горния капак на корпуса, натиснете резервоара и оценете резултата. Ако вместо рязък скок от 2-3 см и спиране започнат хаотични люлки и скокове, тогава има проблем - необходима е спешна подмяна.
 4. Противотежести, които не работят. Потиска центробежната сила от барабана, гаси вибрациите и играе ролята на амортисьори и масивен изкуствен товар - противотежест. Има няколко от тях в машината и те са разположени отгоре, отстрани и отдолу на тялото, надеждно фиксиране на резервоара от всички страни. Когато те са унищожени или деформирани, възниква автоматичен дисбаланс: вибрациите не се сдържат, машината започва да подскача и чугунени слитъци или камъни от бетон и пластмаса силно удрят другите елементи на машината. Затова премахваме горния или задния панел и внимателно проверяваме състоянието на противотежестите. Задържащите болтове може да се разхлабят и да се появят стружки и пукнатини. Ако е необходима подмяна, тогава действаме изключително внимателно - бетонът е много тежък и ако падне, лесно ще огъне резервните части на шайбата.

Пукнатини в бетонна противотежест могат лесно да бъдат ремонтирани чрез покриване на отворите с циментова замазка и PVA лепило.

 1. Повреда в лагерния възел. Ако един от лагерите е унищожен, тогава заедно с дисбаланса ще се появи бавно въртене на барабана и дрънчене по време на пране и центрофугиране. Не препоръчваме да разберете сами какво е лагерен възел и как да го ремонтирате. По-лесно, по-надеждно и по-евтино е да се свържете със сервиза за по-бързо и надеждно решение на проблема.

Не напразно контролът на дисбаланса се нарича „инстинкт за самосъхранение“ на пералната машина. Само като усети наближаващата опасност, машината ще може да спре работа своевременно, да минимизира рисковете и да издържи поне 5-7 години.

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Юри Юри:

  На теория трябва само да нивелирате машината, когато инсталирате барабан за сушилня на пералнята. И така, трябва да подравните краката на пералнята, така че да не се люлее. Барабанът не се интересува в каква равнина се върти. И с правилното балансиране нищо няма да се случи

 2. Граватар Валери Валери:

  Очевидно гражданин, който вярва, че няма нужда да се нивелира машината, смята инженерите, които произвеждат пералнята, за глупави.

 3. Граватар Валери Валери:

  Юрий, грешиш.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня