Как да перете яке от мембранен плат в пералня?

Как да перете мембранно яке в пералняМембранната тъкан е заслужено популярна сред спортисти и ентусиасти на открито, тъй като „диша“, запазва топлината по-дълго, е лека и мека. Но грижата за мембраната не е лесна - неправилното измиване ще отмени всички полезни свойства на материала.

За да не развалите дрехите си, трябва да знаете как да перете мембранно яке в автоматична пералня и как да го изсушите. Професионалните съвети и инструкциите стъпка по стъпка ще ви помогнат да се справите със задачата.

Съвети от професионалисти

Първото правило при пране на яке от мембранен плат е да не го перете. Колкото по-често се мие мембраната, толкова по-голям е рискът от повреда. В идеалния случай такива неща се почистват, когато се замърсят, максимум 1-2 пъти на сезон. Ако ски костюмът е бил носен внимателно и по него няма упорити петна, тогава е достатъчно да изчеткате праха и да преминете по повърхността на якето с влажна кърпа.

Но не винаги е възможно да поддържате якето чисто: лошите метеорологични условия, лошото шиене и интензивната физическа активност често правят свои собствени корекции. В този случай не можете без измиване. За да сте сигурни, че почистването на мембраната е ефективно и безопасно, струва си да запомните няколко важни съвета от професионалисти.

 1. Преди почистване прочетете етикета с инструкции на производителя.
 2. При пране в автоматична машина изберете програма “Синтетика”, “Вълна”, “Ръчно” или “Деликатно”.Подходящ за ръчно пране
 3. Не изцеждайте мембраната, настройте въртенето на минимум, оставяйки водата да се оттича сама.
 4. Сушете якето естествено в проветриво помещение или на чист въздух, далече от нагреватели и пряка слънчева светлина.
 5. Перете само с течни перилни препарати с нежен състав, без хлор и агресивни компоненти (праховете са забранени - гранулите ще разрушат тънкия мембранен филм).
 6. Изплакнете обилно предмета, така че препаратът да се измие напълно, в противен случай върху тъканта ще останат бели ивици и петна.
 7. Ако се съмнявате, дайте предпочитание на химическо чистене.

Препоръчително е да перете мембранните дрехи не повече от 1-2 пъти на сезон.

По-добре е да намалите броя на измиванията и да обработите мембранното яке със специална импрегнация. Тогава тъканта ще придобие водо- и мръсоотблъскващи свойства, ще се замърсява по-малко и ще радва собственика си по-дълго с топлина и лекота.

Инструкция за пране в машина

Красотата на мембраната е, че не се страхува от пералнята - обемисти предмети могат да се перат в машината без последствия. Но при условие, че цикълът ще бъде конфигуриран правилно и процедурата ще следва определен модел. Препоръчително е да действате в следната последователност:

 • Предварително почистете локални петна и замърсявания;
 • заредете якето в барабана (ако заема около 2/3 от резервоара, тогава няма нужда да добавяте неща - възможно е претоварване);
 • добавете перилен препарат, като налеете гел в контейнера за прах или поставите хелиева капсула в барабана;използвайте гел за пране вместо прах
 • задайте режима „Синтетика“, „Вълна“, „Ръчно пране“ или „Деликатно пране“ (някои модерни машини имат специална програма „Мембрана“, в идеалния случай я изберете);
 • проверете дали температурата на нагряване не надвишава 40 градуса;
 • намалете цикъла на центрофугиране до минимум или още по-добре го изключете напълно;
 • добавете допълнително изплакване.

Мембранното яке се пере при температура 20-40 градуса.

След това стартираме цикъла и чакаме програмата да приключи.По правило почистването продължава около 60-120 минути, в зависимост от модела на пералнята, която имате. След приключване на прането не е препоръчително да държите якето в барабана дълго време - извадете продукта, леко го изцедете и го увийте в суха памучна кърпа или хавлиена кърпа. Това ще абсорбира излишната влага, след което можете да започнете по-нататъшно сушене.

Ако автоматичното пране е невъзможно по някаква причина, ще трябва да го направите по стария начин, на ръка. Напълнете леген с размера на якето с вода, разпенете препарата в него, потопете предмета в сапунения разтвор и оставете да кисне 25-30 минути. След това измийте замърсените зони с нежни движения и след това изплакнете обилно продукта. Няма нужда от изстискване - просто го закачете и оставете течността да се оттича свободно от тъканта.

Отървете се от остатъчната влага?

Изпраното яке трябва да се изсуши напълно. Няма специални правила за сушене на мембраната, основното е да предпазите тъканта от високи температури и ултравиолетова радиация. Батерии, сешоари, нагреватели са забранени - по-добре е да поставите якето на равна повърхност или да го окачите и след това да го оставите, докато изсъхне напълно.как да изсушите мембранно яке

Гладенето не е препоръчително, нито е необходимо: мембранната тъкан се изправя сама, когато е добре изсушена. В краен случай изделието се глади през дебела пелена или кърпа.

На финала мембранната обвивка се третира със специална импрегнация. Това ще подобри защитните свойства на облеклото и ще удължи експлоатационния му живот. Особено ако артикулът е бил носен повече от две години и започне да изпуска вода.

След измиване е препоръчително мембраната да се третира с импрегниране!

Импрегнирането се прилага съгласно инструкциите. Някои се пръскат от разстояние 10-20 см, а други изискват накисване в разтвора. Основното нещо е да закупите продукт за облекло, а не аналог за палатки и сенници.

С какво ще се мием?

Когато перете яке от мембранна тъкан, трябва да вземете сериозно избора на перилен препарат. Това трябва да са специални гелове, подходящи по състав и действие за дишащи синтетични материали. И така, следните марки са се доказали като отлични.

 1. Синергичен за спортни облекла и мембранни тъкани. Подходящ за ръчно и машинно пране на всички синтетични материали. Има безопасен състав: продуктът е хипоалергенен и не предизвиква алергични реакции. „Плюс“ ще бъде биоразградимостта на течността. Цената зависи от дистрибутора, но средно бутилка от 0,75 литра струва 260-330 рубли.
 2. Trekko Tech Wash за мембранни тъкани е специален продукт за ръчно и автоматично пране на технологични материали. Благодарение на специалната си формула, той ефективно и бързо премахва мръсотията - просто накиснете нещата в студен разтвор. Подходящ за нежно почистване на мембрани, синтетичен косъм и термо бельо. Измива, без да уврежда водоустойчивата импрегнация, а напротив, засилва нейния ефект. Цена - 340-530 рубли. за 500 мл.
 3. SIBEARIAN Tech Wash е гел, предназначен специално за деликатно пране на мембранни дрехи. Нежно отстранява замърсяванията, като същевременно запазва влагоустойчивостта и дишането на материала. Ефективно се бори с неприятната миризма на пот, има антибактериален ефект и оставя приятен аромат на свежест. Подходящ за почистване както на ръка, така и в автоматична машина. Цената започва от 500 рубли. за 400 мл продукт.как да перете яке от мембранна тъкан
 4. SALTON Sport за продукти с климатични мембрани. Благодарение на специална технология, Membran-PRO запазва функционалните свойства на тъканта, не забравя порите и не измива импрегнирането.Продуктът също така образува допълнителен защитен слой върху повърхността, предотвратявайки повторно замърсяване на влакната. Може да се използва както ръчно, така и машинно пране върху всички видове дишаща синтетика, включително полар, микрофибър и спандекс. Съдържа 30% повърхностноактивни вещества и 15% нейонни повърхностноактивни вещества, цената е около 230-340 рубли. за бутилка 250 мл.
 5. Cotico за спортно облекло е специализиран гел с намалено разпенване, който ви позволява ефективно да почиствате мембранните тъкани, без да запушвате порите. Отличен за пране на пухени якета, якета, палатки, спални чували, ски, термобельо и други дрехи за активен отдих. Един литър продукт струва 290-350 рубли.

Измиването на мембранната тъкан ще мине без изненади, ако изберете правилния перилен препарат, температура и интензивност на центрофугиране. Тогава якето ще стане чисто и ще продължи да ви радва с топлина и лекота.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня