Възможно ли е да се мие купата за мултикукър в съдомиялна машина?

купа за мултикукърИзползвайки активно съдомиялната, домакинята очаква да измие всичко в нея. Наистина, ако вече сте закупили такова оборудване, оставете го да работи максимално, запазвайки ценната кожа на женските ръце. Но в живота не се получава така. Не всички предмети могат да се поставят в съдомиялната машина, защото там просто ще се развалят и има много примери за такива неща. Днес ще разберем дали е възможно да се измие купата за мултикукър в съдомиялна машина.Може би тези купи също са в списъка на забранените предмети или може би не, нека проучим въпроса.

Ще се развали ли?

Съществува ожесточена конкуренция на съвременния пазар на мултикукъри. Стотици производители предлагат своите продукти, а потребителите просто са с широко отворени очи. Конструктивните елементи на мултикукърите могат да се различават по материали и технология. Повечето от подвижните части на всеки мултикукър могат да издържат на контакт със съдомиялната машина, но не и с купата. Факт е, че купите за мултикукъри се правят:

  • изработена от алуминиева сплав със специално незалепващо покритие;
  • изработени от неръждаема стомана със специално незалепващо покритие;
  • изработени от полиметал или стомана със специално керамично покритие.

С всяка от купите трябва да се работи много внимателно.

Всяка от тези купи ще пострада само след 1-2 измивания и ето защо. Незалепващото покритие се отлепва частично след първото измиване. Оголената алуминиева сплав реагира с препаратите, почернява и започва да се размазва с черен налеп. Стоманената купа се държи много по-добре, но все пак става неизползваема, защото губи покритието си.Керамиката ще издържи най-дълго, но много скоро ще се покрие с чипс и ще бъде опасно да готвите, пържите или задушавате нещо в нея. Изобщо не си струва измийте керамиката в съдомиялна машина, ако продуктите нямат специална защита.

Колкото и да е тъжно да се каже, всички купи за мултикукър ще трябва да се мият на ръка. Освен това те трябва да се измият правилно, в противен случай дори ръчното почистване и измиване бързо ще ги съсипе.

Как да се грижим правилно?

По-добре е да не оставяте купата неизмита дълго време. След като извадите сготвената храна, накиснете купата в топла вода, ако не можете да я измиете веднага. Изсушената каша, картофеното пюре, тестото са доста трудни за измиване, въпреки че специалното вътрешно покритие на купата е предназначено да улесни този процес възможно най-лесно.

Купата трябва да се измие с помощта на гелове за миене на съдове и мека гъба. Можете да вземете салфетки или меки кърпи. Никога не търкайте вътрешността на купата с четки или гъби с абразивни повърхности. Също така не трябва да използвате никакви почистващи прахове или вещества, съдържащи абразивни частици като цяло. Всичко това разваля тигана за мултикукър.

аксесоари за мултикукърАко се окаже, че купата на мултикукъра е суха, не трябва да се опитвате да изстържете останалата храна. Накиснете го в гореща вода за 15-20 минути и след това използвайте мека гъба и препарат, за да измиете цялата мръсотия. След обикновено накисване, петната ще станат много по-гъвкави.

Други детайли

Докато изучавахме тази тема, имахме друг въпрос: възможно ли е да измиете други части от мултикукъра в съдомиялна машина? Оказва се, че мерителни съдове, лъжици, поставки, тави за пара, шпатули, щипки, уплътнения и клапани могат да се мият в съдомиялна машина, само при температура не по-висока от 450СЪС. Измиването с много гореща вода може да изкриви тънки пластмасови части, особено мерителни чаши.

Особено бих искал да отбележа колко добре се мият в съдомиялната покрити с мазнина тави за пара, които между другото са „трудна работа“ за миене на ръка. Неотстранимите части на мултикукъра също трябва да се избършат, тъй като върху тях остава доста мръсотия. Специалните мокри кърпички за почистване са най-подходящи за това. Поддържайте своя мултикукър чист и той определено ще ви се отблагодари с правилна работа и вкусно приготвена храна.

Така че купата за мултикукър очевидно не е подходящ артикул за съдомиялна машина. Трябва да го измиете с ръце, но това трябва да се направи внимателно и тогава купата ще продължи по-дълго и храната в нея няма да изгори. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня