Могат ли съдовете от чугун да се мият в съдомиялна?

чугунени съдове за готвенеНе всички съдове могат да се мият в съдомиялна машина, производителите на различни марки предупреждават за това в инструкциите си за експлоатация. Въпреки това много домакини предпочитат да научат тези нюанси по трудния начин. За щастие, не всеки прави това, а някои дори предпочитат да изяснят: възможно ли е да се мият съдове от чугун в съдомиялна машина? Между другото, това е много добър въпрос и нямаме търпение да му отговорим.

Какво се случва с чугуна в машината?

Чугунът е доста крехък и порест материал, който може да се държи непредсказуемо в агресивна среда. Чугунените съдове издържат добре на силна топлина и добре понасят почистването с различни химикали. Поради тази причина много домакини смятат, че чугунът изобщо няма да пострада от миенето в съдомиялната машина, но това изобщо не е вярно.

  1. Най-много страдат тиганите с незалепващо покритие. Под въздействието на гореща вода и мощна химия, незалепващото покритие се разгражда и тиганът губи чудесните си свойства с времето.
  2. Други чугунени предмети няма да се повредят от едно или две измивания, но ако ги измиете десетки или стотици пъти, микропорите в метала ще започнат да се увеличават. Мазнините ще се запушат в тези пори и храната ще започне да залепва по повърхността.

Чугунените съдове за готвене губят външния си вид след измиване в съдомиялна машина, защото освен мазнина, в порите и микропукнатините ще проникнат химикали. Тази химия впоследствие ще попадне в храната и това не може да свърши добре.

  1. Чугунените съдове, измити 100-150 пъти в съдомиялна машина, стават значително по-чупливи. От случайно падане или удар може да се счупи.
  2. След съдомиялната машина чугунените съдове ще започнат интензивно да ръждясват. В близко бъдеще вие ​​сами няма да искате да използвате напълно червен тиган.

чугунени тиганиАко небрежно сте мили чугунени съдове в съдомиялната машина няколко пъти и са се покрили с ръждясало покритие, не се отчайвайте. Първо, спрете да пъхате чугунени предмети в съдомиялната машина. И второ, опитайте се да съживите вече повредените ястия. Първо го измийте, избършете го с кърпа, напоена с растително масло и загрейте сол върху повърхността му. Този "номер" обикновено се прави с тигани. Това ще помогне за известно време, но скоро корозията ще вземе своето.

Освен чугун, тефлон и алуминий не трябва да се мият в съдомиялна машина. Особено често домакините мият части от месомелачката в съдомиялната машина и след това ги изхвърлят в кошчето, защото се покриват с размазващо се черно покритие, което е изключително трудно да се изтрие. Ако ви се е случила такава възможност, прочетете статията Как да почистите месомелачка след измиване в съдомиялна машина, има много практически съвети за реанимацията на алуминиеви части.

Кога чугунът се мие безопасно?

Да се ​​върнем към въпроса за измиването на чугун в съдомиялната машина. Винаги ли е строго забранено да се мие там или има изключения? Производителите на модерни чугунени съдове за готвене, наясно с широкото използване на съдомиялни машини, започнаха да добавят различни примеси към материала, благодарение на което съдовете за готвене станаха по-издръжливи. Когато купувате друг чугунен тиган, обърнете внимание на надписите върху опаковката. Обикновено производителят пише за възможността за измиване на продукта в PMM на най-видимото място. Ако няма такъв надпис, по-добре не рискувайте и измийте такива съдове по класическия начин - на ръка.

Така че защо не трябва да миете чугун в съдомиялна машина? Да, защото чугунените съдове ще се развалят сами и ще започнат да развалят храната, която готвите в тях, и това изобщо не е мит. Разграждането на материала е доста бавно, но все пак се случва, което в крайна сметка ще има отрицателно въздействие върху портфейла ви, тъй като добрите съдове от чугун са много скъпи в наши дни. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня