Може ли микровълнова печка да се постави в съдомиялна?

микровълнова печкаСъвременните домакини са толкова свикнали с микровълновите фурни, че изобщо не мислят колко опасно е устройството, инсталирано в кухнята им. Разбира се, това представлява опасност не толкова за хората, колкото за електрическото, електронното и газовото оборудване, което се намира в къщата. Може ли микровълнова печка да се постави върху съдомиялна машина или друг уред? Нека разберем това.

Опасен съсед

Много хора смятат, че излагането на микровълни е ограничено до дълбините на микровълновата фурна, но всъщност вредното излъчване се простира далеч отвъд микровълновото тяло. Колкото по-скъпа и качествена е микровълновата фурна, толкова по-добра е вътрешната екранировка, но дори и от скъпо оборудване излъчването е много прилично. Достатъчно е да:

  • деактивирайте микросхемите на контролните модули на домакинските уреди;
  • предизвика късо съединение;
  • деактивирайте електронното пълнене на газовото оборудване.

Газомерите особено страдат от вредното въздействие на микровълните.

В тази връзка разстоянието между микровълновата фурна и всяко електронно и електрическо оборудване трябва да бъде най-малко 20 см. Само в този случай влиянието на вредното излъчване ще бъде минимално.

Сега нека да разгледаме близостта на микровълновата печка и съдомиялната машина. Почти всички съвременни съдомиялни машини имат електронни модули за управление. Ако поставите микровълнова фурна върху съдомиялна машина и след това включите два уреда едновременно, има вероятност контролният модул на съдомиялната машина да не работи правилно. Добре е, ако въпросът е ограничен до локална повреда, която се елиминира чрез рестартиране на машината, но какво ще стане, ако се стигне до частична повреда?

За да знаете, това е много скъп ремонт, работата на майстор заедно с частта ще струва поне $90-120. Има ли смисъл да поемате рискове, особено ако вземете предвид и колко струва ремонтът и колко струват съдомиялните (ремонтът може да не е практичен). Оказва се, че не можете да поставите микровълнова фурна върху съдомиялна машина или да я поставите до друго оборудване. Но тогава възниква въпросът: къде да го поставим?

Как да инсталирате микровълнова фурна?опция за поставяне на микровълнова фурна

Наистина, ако кухнята е много малка и необходимото оборудване едва се побира, тогава колкото и да се опитвате, микровълновата печка все пак ще трябва да се постави или до хладилника, или до печката, или до съдомиялната машина. И за какво тогава на руснака му трябва изобретателност? Всъщност има възможност да поставите микровълновата фурна далеч от друго оборудване. Подходящ е за всяка кухня, дори и за най-малката.

Заинтригуван? Междувременно тук няма специална тайна, направете следното:

  • закупете специална скоба за микровълновата фурна;
  • направете маркировки на удобно място на стената;
  • използвайте ударна бормашина, за да пробиете отвори за крепежни елементи;
  • Прикрепете скобата към стената и монтирайте микровълновата фурна върху нея.

На външен вид микровълновата ще изглежда като окачена на стената, до кухненските мебели, но в действителност ще бъде здраво закрепена. Предимството на този метод за поставяне на микровълнова фурна е не само, че устройството ще бъде поставено далеч от друго оборудване. Основното предимство е спестяването на място и естетиката, тъй като като е на скоби, печката не пречи на никого и изглежда страхотно.

Когато монтирате микровълновата печка на скоби или специални рафтове, е възможно да я монтирате на височината, на която използването на фурната ще бъде най-удобно. Скобата здраво закрепва микровълновата фурна, предотвратявайки плъзгането й по пода по време на работа, но микровълните понякога „бягат“ от хладилниците и шкафовете, причинявайки много проблеми на домакините.

Заключението на нашата история днес се налага. Не поставяйте микровълнова фурна върху съдомиялна машина, хладилник или друг голям домакински уред. Това няма да доведе до нищо добро. Най-добре е да монтирате микровълновата на стената с помощта на специална скоба, така че няма да пречи и няма да създава проблеми на никого. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня