Какво може да се мие в съдомиялна?

съдове за съдомиялна машинаСъдомиялната машина значително опростява живота на домакините, които обичат да готвят и да посрещат гости, защото цялата неприятна работа, свързана с миенето на съдове, е поверена на технологията. Не всичко обаче може да се мие в съдомиялна машина. Има предмети и материали, които абсолютно не могат да се мият в съдомиялна машина, но в същото време трябва да разберете, че съдомиялната машина е полезна не само за миене на съдове. Ще говорим за това и много повече в тази история.

Материали, които не са съвместими със съдомиялна машина

Хората са различни, някои нови собственици на съдомиялна машина, без да се страхуват от експерименти, веднага започват да пъхат в нея различни предмети, ножове, играчки, бебешки бутилки, други се страхуват да я включат отново. Съдомиялната машина, както всеки друг уред, трябва да се използва разумно, като първо се проучи списъкът с материали, които не трябва да се поставят в съдомиялната машина. И не е нужно да се страхувате от нищо, защото купувате оборудване не за красота, а за да работи, спестявайки ви време и усилия. И така, материали, които не трябва да се поставят в съдомиялна машина.

 • Излято желязо. В съдомиялната машина не могат да се поставят чугунени тигани или например казан. И въпросът не е, че котлите или тиганите са големи предмети и трудно се пъхат в съдомиялната машина. Чугунът ще започне да ръждясва поради излагане на гореща вода и почистващи препарати. Това може да не се случи веднага, но след 3-4 измивания казанът и тиганите ще се покрият с ръждясало покритие. По-добре е да миете котела и тиганите на ръка, а за да премахнете по-добре засъхналата мазнина и сажди, използвайте гъба с абразивна повърхност. Някои хора дори предпочитат да почистват казана с пясък.

Забележка! Ако категорично не искате да миете казана и тигани на ръка, купете чугунени съдове за готвене с керамично покритие и ги мийте автоматично без ограничения.

 • Емайлиран метал.Емайлираните чинии, купи и тави за печене не са подходящи за съдомиялна машина, защото след 2-3 измивания емайлът ще започне частично да се отлепва и съдовете могат да се изхвърлят.
 • Мед. Съдовете и предметите от мед не трябва да се поставят в съдомиялна машина, тъй като те бързо потъмняват и в някои случаи губят формата си.
 • Сребро. Сребърните прибори и предметите, покрити със сребро, не трябва да се мият в съдомиялна машина. След първото измиване среброто ще стане забележимо по-тъмно, а ако изперете среброто заедно с неръждаема стомана, то напълно ще загуби външния си вид. Ако вече сте измили среброто си в съдомиялната машина, не се притеснявайте, то може да бъде възстановено до първоначалния си блясък.
  порцеланови и сребърни съдове
 • Кристал. По-добре е да не миете никакви кристали, независимо колко са тънки или дебели, в съдомиялната машина, тъй като твърдите частици храна могат да надраскат повърхността им. А горещата вода определено ще спука кристала. Вярно е, че съвременните съдомиялни машини имат специален „кристален“ режим, но е по-добре да оставите особено скъпите предмети за ръчно измиване. Ако кристалът определено трябва да се измие в съдомиялна машина, тогава го настройте на най-ниската температура и го поставете отделно от другите съдове. Използвайте минимум почистващи препарати, но не забравяйте препарата за изплакване, за да накарате кристала да блести по-добре.
 • Алуминий. Ако поставите месомелачка или алуминиева тава за печене в съдомиялната машина, ще получите тъмен предмет, покрит със слой плака. След това е много трудно да почистите месомелачката, тавата за печене и други прибори.
 • Месинг.Месинговите прибори и други предмети не трябва да се мият в съдомиялна машина, тъй като след първото измиване потъмняват и губят външния си вид.дървени прибори
 • Дърво. Дървените предмети губят формата си след дълго престой в гореща вода и външният им вид трябва да се пере на ръка.

В допълнение към материалите, има и впечатляващ списък с предмети, които не трябва да влизат в съдомиялната машина. Това означава Crocs, вакуумни съдове за готвене, ножове и други, прочетете повече какви съдове не трябва да се мият в съдомиялна машина прочетете едноименната статия. Отделно трябва да се каже, че остро заточените ножове не трябва да се мият в съдомиялна машина. Ножовете, изработени от всякакъв материал, бързо се затъпяват, когато са изложени на високи температури, дори керамичните ножове и ножовете за месомелачки не са изключение.

Предмети, които условно се препоръчват за съдомиялна машина

За да структурираме по-добре нашия разказ, решихме да разделим всички предмети, които потенциално могат да бъдат поставени в съдомиялната машина, на две групи. Тези, които лесно се перат в автоматичен режим и тези, които могат да се перат в автоматичен режим. Нека започнем с предмети, които могат да се перат само при определени условия.

Мелхиор. Cupronickel е сплав от няколко метала, която изглежда много подобна на среброто. Cupronickel може да се мие в съдомиялна машина, но само отделно от други метални предмети. Ако поставите ножове на базата на никелово сребро и няколко лъжици от неръждаема стомана в съдомиялната машина, те могат да реагират и да потъмнеят. Съдовете на базата на никелово сребро не трябва да се мият в съдомиялна машина, ако върху тях са залепени или заварени декоративни елементи от други материали. В този случай купроникелът ще реагира с този материал.

За ваша информация! Cupronickel може да издържи добре на гореща вода, но може да реагира неадекватно на детергентите. Когато зареждате мелхиор в съдомиялната машина, разберете коя таблетка препарат може да се постави и коя не.

Термос. При нормални условия не се препоръчва да миете термос в съдомиялна машина, тъй като горещата вода с препарати поврежда капака и повърхността на колбата и термоса се влошава. Ако обаче зададете по-ниска температура на пране и добавите минимум препарати, термосът ще издържи доста добре. Сега на пазара се появи термос, специално пригоден за автоматично пране. Производителят директно посочва това на опаковката.Този термос няма изолация от пяна и колбата му обикновено е изработена от неръждаема стомана. Купете този термос и след това го измийте в съдомиялната машина за добра мярка.

Детски играчки. Играчките, направени изцяло от пластмаса, могат да се поставят в съдомиялна машина и да се измият перфектно, но има ограничения. Не трябва да поставяте играчки със залепени части в съдомиялната машина, такива части бързо ще се отлепят и играчката ще се повреди. Освен това не слагайте пластмасови кукли с коса (като Барби), тъй като съдомиялната машина ще съсипе косата им завинаги.

Порцелан. Като общо правило порцеланът не трябва да се мие в съдомиялна машина, особено когато става въпрос за ценни вещи от Китай и Япония. Но ако следвате определени правила, тогава в най-крайния случай все още можете да измиете порцелана. Какво трябва да се направи?

 1. задайте температурата на пране не по-висока от 55 0Тъй като по-горещата вода ще унищожи порцелана;
 2. не добавяйте никакви почистващи препарати, в противен случай порцеланът може да реагира с всякакви химикали;
 3. не поставяйте порцелан в долната кошница на съдомиялната машина, а само в горната;
 4. мийте порцелана отделно от другите съдове.

Артикули, препоръчани за автоматично пране

Сега нека поговорим за предмети, които са удобни и безопасни за миене в съдомиялна машина. Има много повече от тях, отколкото може да изглежда на пръв поглед. На първо място, разбира се, са съдовете, с изключение на тези, направени от горните материали. Продължението на списъка е много по-необичайно.

 • Бейзболна шапка. Ако сложите тази шапка в пералнята, тя определено ще загуби вида си след 1-3 пранета. В съдомиялна машина бейзболните шапки се измиват много добре и не се развалят. Само имайте предвид, че прахът за миене на съдове не е подходящ за бейзболни шапки.
 • Джапанки, джапанки, галоши, гумени ботуши. Те се измиват добре, само не забравяйте, че преди да ги поставите в съдомиялната машина, гумените обувки трябва да бъдат почистени от големи парчета мръсотия.
 • Инструменти. Можете също така да перете мръсни инструменти в машината.Просто не поставяйте остри инструменти в автоматична пералня: длета, ножове, самолети - те със сигурност ще станат тъпи.
 • Пластмасови тапи за вентилационни отвори, контакти, ключове. Тези пластмасови елементи могат лесно да се мият. Ще се изненадате колко стари пожълтели ключове побеляват от такова пране.подходящ за съдомиялна машина
 • Пластмасови гребени, гребени за масаж и др. Измиват се добре в съдомиялна машина, ако нямат дървени елементи.
 • Спортна екипировка. Това означава каски, наколенки, протектори за уста, топки за боулинг и др.
 • Абажури за полилеи, лампи и аплици. Преди да заредите абажурите в съдомиялната машина, трябва да се уверите, че не са кристални. Стъклените и пластмасови абажури могат да се перат без ограничения.
 • Силни плодове и корени. Преди да поставите плодовете и кореноплодите в съдомиялната машина, те се почистват от големи парчета мръсотия и след това се зареждат в кошницата. Преди да измиете кореноплодни зеленчуци и плодове, трябва да измиете и избършете чекмеджето за перилен препарат, така че остатъците от прах и препарат за изплакване да не попаднат върху храната ви.

За ваша информация! В съдомиялна машина със зареждане от 10 комплекта можете перфектно да измиете 6 кг картофи, 2 кг моркови и ще има място за още 2 кг плодове, много удобно, когато трябва да готвите много храна наведнъж.

За да обобщим, отбелязваме, че сме решили, че в съдомиялна машина, освен чинии, можете да миете много неща. Този списък включва термос, мелхиор, порцелан, играчки, инструменти и дори плътни зеленчуци и плодове. Има обаче ограничения и има много от тях. Например, не можете да поставяте ножове, кристал, дървени предмети, предмети от месинг, чугун, сребро и други неща. За да избегнете случайно разваляне на нещата в съдомиялната машина, прочетете тази статия - ще ви бъде полезна!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ти. Тъкмо се каня да го използвам, много съм изненадан от ограниченията, можех да разваля много неща! Благодаря ви за статията!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня