Пране на кожено палто от мутон в пералня

Пране на кожено палто от мутон в пералняПалтата от мутон не само изглеждат елегантни, но и осигуряват отлична топлина през зимата, като ви топлят и не позволяват мразовития въздух да влиза в тялото ви. Козината от мутон е доста капризна по отношение на грижите, така че почистването на връхните дрехи се превръща в истинско предизвикателство за своите собственици.

Най-често палтото от овча кожа се почиства на химическо чистене - специалистите бързо и ефективно премахват всички замърсявания от продукта. Някои занаятчии се опитват да изперат кожено палто от мутон в пералня. Нека да разберем как най-добре да се грижим за такова нещо и дали автоматичното пране е дори приемливо.

Разрешено ли е да се използва машина?

Въпросът дали е допустимо да се мие мутон тревожи много собственици на такива предмети. Забранено е прекомерното намокряне на кожено палто от мутон, тъй като това може трайно да повреди продукта. След контакт с вода има голяма вероятност от деформация на козината, тя може да се навие или да излезе на парчета.

Кожените палта от мутон не могат да се перат нито на ръка, нито в автоматична машина.

Химическото чистене наистина ли е единственият вариант? В крайна сметка собствениците на кожени палта не винаги са готови да се разделят с прилична сума пари, която ще трябва да бъде платена за предоставените услуги. Нека да разберем как можете да освежите нещата и да премахнете мръсотията у дома.химическо чистене на кожени палта

Опции за почистване „Направи си сам“.

Тъй като продължителният контакт с вода е вреден за коженото палто от мутон, единствената оставаща възможност е сухото пране на продукта. По време на процеса на почистване можете да използвате специални препарати за мутон или да прибягвате до народни средства.

В случаите, когато мутонът е станал матов и е загубил блясъка си, оцетът помага много. Първо, разредете лъжица оцетна киселина в литър вода.След това трябва да закачите коженото палто на закачалки и да хвърлите върху него влажен памучен чаршаф, напоен с този разтвор. След това всичко, което остава, е да избиете нещото с ръка от двете страни. Целият прах ще се утаи върху парцала и купчината отново ще блести, както преди.

Можете леко да освежите козината като просто я почистите с прахосмукачка със специална приставка за мека мебел.

Дървен гребен с редки зъби ще ви помогне да разресвате малки отпадъци, животински косми и косми. Достатъчно е внимателно да срешете козината по посока на купчината. Козината веднага ще изглежда по-свежа.

Ако петна и петна са ясно видими върху палтото ви от овча кожа, опитайте да ги премахнете, като използвате един от следните методи.

 1. Напълнете леген с топла вода и разредете в него гел или прах за пране. Разбийте обилно количество сапун. С гъба или мека четка нанесете малко пяна върху козината и разтъркайте, движейки се в една посока. Когато всички замърсени зони са третирани, отстранете остатъка от препарата с чиста, леко влажна кърпа и окачете палтото от овча кожа да изсъхне.
 2. Смесете 100 ml вода, същото количество трапезен оцет и алкохол. Този разтвор трябва да се нанесе върху петното с помощта на гума от пяна или памучен тампон. След това третираната зона се избърсва със суха памучна кърпа. След това козината трябва да се изсуши.смесете оцет и алкохол
 3. Добавете 15 ml амоняк и 3 супени лъжици сол към 0,5 литра вода. Разбъркайте до пълното разтваряне на гранулите. Нанесете получения разтвор върху козината. След това трябва да почистите мутона с мека четка и да го срешете с гребен по посока на купчината.

На въпроса дали е възможно да се пере кожено палто от мутон, отговорът е недвусмислен - не. Но е напълно възможно да го почистите у дома, като използвате един от одобрените методи.

С какво да почистя?

Днес в магазините можете да намерите специализирани продукти за грижа за кожени изделия. Професионалните формули са в състояние да премахнат силни замърсявания, да премахнат мазни петна и да се справят със следи от мазнини и козметика. Обикновено това са специални салфетки, четки, пяна за дълбоко почистване на мъх и почистващи спрейове.

Можете да закупите съединения, които не само премахват стари петна, но и предотвратяват появата на нови. Те образуват невидим филм, който предпазва мутона от замърсяване.

За прости локални петна няма нужда да харчите пари за скъпи домакински химикали. За почистване можете да използвате:

 • прах за пране, течен или сапун за пране. Разбира се, тъй като измиването на мутона е забранено, продуктите се използват само за получаване на обилна сапунена пяна;
 • оцет. Разтворът на оцет се справя добре с мазната козина и помага за възстановяване на блясъка на купчината;
 • алкохол. Отстранява мазнините от мутона и неутрализира миризмата. Вече е описано как да се подготви почистващ състав от вода, сол и алкохол;кърпички за почистване на палта от мутон
 • водороден прекис. Може да се използва за почистване само на светли палта от мутон. Евтин фармацевтичен продукт помага да се справите с пожълтяването и да премахнете петна от мазнини. Разтворът се приготвя от 500 мл вода, лъжица пероксид и 45 грама готварска сол.

Не използвайте продукти, съдържащи хлор, за измиване на мутона. Говорим за избелители на базата на хлор, разтворител и ацетон. Агресивните компоненти неизбежно ще развалят предмет от кожа.

Някои съвети

За да не развалите скъпо палто от овча кожа, определено трябва да следвате основните препоръки при пране. Не забравяйте, че връхните дрехи, изработени от мутон, не могат да се потапят във вода, разрешена е само суха обработка на продукта.Също така е важно да имате предвид някои нюанси:

 • не пръскайте купчината с парфюм, в противен случай светлият мутон може да стане жълт;
 • Периодично четкайте козината. Това ще помогне да се отървете от отломките и праха, които причиняват петна;
 • Пренебрегнете съветите за почистване на мутона с пясък или бензин.

Всички непроверени методи могат да повлияят негативно на любимото ви кожено палто от мутон. Затова се придържайте само към наистина ефективни методи за почистване. Основното нещо е да не перете предмета, ако е силно замърсен, по-добре е да занесете палтото от овча кожа на химическо чистене.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня