Могат ли меките музикални играчки да се перат в пералня?

Възможно ли е да се перат меките музикални играчки в пералнята?Почти всяко семейство има плюшени играчки с музикален съпровод. Но зад красотата и мекотата на такива „домашни любимци“ се крие опасност - в тъканта се натрупват микроби и акари, които при близък контакт вредят на детето. Има два варианта: или да го изхвърлите, или да го почистите.

Проблемът е, че не можете да перете меките музикални играчки в пералнята по обичайния начин - след като са във водата, те ще спрат да пеят. Нека да разберем как да се отървем от мръсотията и да не разваляме „пеещата“ мечка.

Не забравяйте да подготвите играчката за пране

Ако играчката „пее“, значи вътре има специален модул за възпроизвеждане на звук. Това е миниатюрна правоъгълна или квадратна кутийка, изработена от пластмаса или силикон, която лесно се напипва през подплатата и текстила. Ето как работи механизмът: човек го натиска, контактът се затваря и записаната музика започва.

Проблемът е, че всеки музикален модул е ​​оборудван с високоговорител, който от своя страна задължително има отвори за извеждане на звука. Когато се намокри, водата прониква в дъската през споменатите „дупки“ и я задръства безвъзвратно. Има само един начин да защитите играчката - отстранете пластмасовата кутия преди пране. Продължаваме така:

 • усещаме модула;
 • намираме шева най-близо до него и внимателно го разкъсваме;
 • издърпайте модула през направения отвор;
 • повърхностно зашийте шева, така че при измиване пълнежът да не излиза от дупката;
 • поставете играчката в барабана и започнете прането;
 • в края на програмата извадете „домашния любимец“ и го изсушете;
 • Изваждаме измитата и изсушена играчка на старото място, връщаме модула и прилагаме „чист“ шев.

Необходимо е да върнете музикалния модул в изсъхнала играчка, в противен случай влагата, останала в подложката, ще проникне до дъската и ще я разруши.

Премахването на модула е само началният етап от подготовката за пране на играчка с музика в пералня. Освен това продуктът трябва да бъде прегледан за дефекти, скъсани елементи, хлабаво зашити копчета и хлабав пълнеж. Ако случаят е такъв, това означава, че са необходими „ремонти“ преди зареждане в барабана.премахнете звуковия модул

Препоръчително е да поставите всички перящи се плюшени домашни любимци в специална торба за пране. По този начин играчките ще бъдат безопасни, особено ако има залепени или хлабаво зашити елементи. Особено внимание се обръща на съществуващите замърсители. Всички силни петна трябва да се третират локално с белина или препарат за отстраняване на петна. В напреднали случаи е показано накисване и мека четка.

Нюансите на автоматичното пране

За да сте сигурни, че измиването на мека музикална играчка протича без изненади, трябва да се вземат предвид няколко нюанса преди манипулация. Първо се уверете, че производителят е разрешил автоматично почистване - на етикета трябва да има съответна икона. Второ, уверете се, че пълнителят на мечката не е естествен. В противен случай ще трябва да работите на сухо със сода. Има още няколко нюанса.

 1. В машината трябва да се добавят само безопасни перилни препарати, например гел за пране на детски дрехи.
 2. По-добре е да се съсредоточите върху допустимия температурен диапазон - 30-60 градуса.Температурата на пране не трябва да надвишава 30 градуса
 3. Трябва да изберете само деликатна програма за пране.
 4. Не забравяйте да изплакнете отново.

Преди пране прочетете етикета на продукта - производителят посочва оптималните условия за почистване върху него.

По-добре е да изключите автоматичното въртене и да изстискате играчката с ръка. Плюшените любимци се сушат във вертикално висящо положение на чист въздух. Препоръчително е да не забавяте процеса на сушене, за да предотвратите образуването на мухъл и появата на неприятна миризма.

И още няколко съвета

Опитните домакини препоръчват да вземете под внимание още няколко полезни съвета при пране на меки музикални играчки. С тяхна помощ можете да защитите процеса, да идентифицирате нискокачествени елементи и напълно да се отървете от акарите. Това са следните инструкции:

 • акарите умират при екстремни температури: или нагряване над 60 градуса, или замръзване;
 • измийте играчките отделно от другите неща;
 • При изплакване е по-добре да добавите малко балсам;добавете балсам при пране
 • плетените играчки се сушат хоризонтално, увити в суха хавлиена кърпа;
 • старите играчки се дават на детето само след пълно измиване;
 • не сушете върху нагревателни уреди;
 • След измиване плюшените и плетени изделия стават разресани и пухкави.

Ако следвате всички горепосочени препоръки, играчката може да се пере без деформация или загуба на цвят. Ако мечката е избледняла, това означава, че продуктът първоначално е бил с лошо качество и е съдържал токсични вещества. По-добре е да се отървете от „домашния любимец“ и да не рискувате здравето на бебето.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня