Напрежение върху тялото на пералнята

Напрежение върху тялото на пералнятаДокато използват пералнята, някои домакини изпитват неприятно усещане за изтръпване при докосване на тялото на оборудването. Това не са нищо повече от малки токови удари. Тази ситуация възниква, когато има напрежение върху корпуса на пералнята. Нека да разберем какво да правим в такава ситуация, за да намалим вероятността от токов удар за потребителя.

Свързване към двупроводна мрежа

Ако вашата автоматична машина е свързана към двупроводно захранване, тогава дори ако оборудването е в пълно работно състояние, напрежението може да изтече към тялото. Предпоставка за това е определена характеристика на работата на предпазителя от пренапрежение, който е оборудван с всяка перална машина. Мрежовият елемент е двойка взаимосвързани кондензатори, единият от които свързва "черупката" на машината и фазата, а вторият - корпуса и нулевия кабел.В двуфазна електрическа мрежа няма заземяване

Производителите на оборудване за миене обикновено произвеждат оборудване, насочено към свързване към трипроводна мрежа, която има отделен защитен проводник. В такава ситуация защитата от пренапрежение ще работи на пълен капацитет, вършейки работата си перфектно. И така, общият кабел поема потенциал от 110 V, но в същото време зарядът е напълно отстранен от тялото на пералната машина.

Но всъщност, поради незнание, такова перално оборудване често се свързва към електрическата мрежа без заземяване. В този случай върху тялото на автоматичната машина се натрупва напрежение от 110V. Използвайки такава пералня, лесно можете да почувствате токов удар, който обикновено е краткотраен, но много болезнен.

За да бъдете включени в двупроводна линия, не трябва да купувате перално оборудване, което е сглобено в Европа и първоначално е било насочено към европейския пазар, не е напълно безопасно.

Протрито окабеляване

Откритите захранващи кабели вътре в пералнята далеч не са необичайни. Опитните занаятчии повече от веднъж са се сблъсквали със ситуации, при които изолацията просто се износва с течение на времето поради постоянно изпитвани вибрации. Оголени кабели могат да бъдат намерени и в почти нови машини; те лесно могат да бъдат сдъвкани от мишки или плъхове.

В тази ситуация се отбелязва наличието на фаза върху тялото. В началото напрежението може да е малко, но по-късно е лесно да получите удар от 220 волта. Често машината е инсталирана в банята и при висока влажност шансът от токов удар става още по-висок.

Протритите кабели са сериозен проблем, който застрашава здравето и живота на потребителите.

Вибрациите причиняват повреда и късо съединение на кабелите и чиповете.Ако неправилната работа на предпазителя от пренапрежение може да доведе само до неприятни усещания, тогава „уморената“ изолация може да причини огромна вреда на потребителя, така че причината трябва да бъде отстранена възможно най-скоро.

Много е важно да се изгради система за изравняване на потенциала в банята. Цялото оборудване, разположено тук: тръби, душ кабина, вентилационен канал и самата пералня трябва да бъдат надеждно свързани помежду си чрез изравнителна електрическа връзка.

Въпреки това, няма достатъчно потенциална система за изравняване, за да се гарантира пълна безопасност на членовете на семейството. Една верига все още остава незащитена. Говорим за системата тялото на пералнята – човешкото тяло – подовата настилка на помещението. Какво да направите в този случай за по-голяма защита? Има 2 варианта:

 • свържете устройство за остатъчен ток към електрическата верига;
 • заземете „тялото“ на машината.

RCD в двуфазна мрежа ще има малко по-различен принцип на работа. Няма да работи, ако жицата е скъсана. Защитата се активира в момента, в който потребителят докосне „черупката” на пералнята. Фактът, че RCD се задейства само след докосване на тялото, не е съвсем приятен, но вероятността от токов удар ще бъде сведена до минимум.

Тъй като силата на тока при докосване на тялото ще бъде минимална, устройството за остатъчен ток може да бъде избрано с номинална стойност до 30 mA. Собствениците на къщи и апартаменти с остаряла двупроводна електрическа инсталация е по-добре да закупят контакти с вграден RCD, така че ще има много по-малко проблеми с фалшивото активиране на защитата.

Организирайте заземяването на машината

Заземяването на домакинските уреди е най-надеждният вариант за защита на себе си и вашето семейство от токов удар. В случай на повреда в захранващото окабеляване, токът просто ще бъде пренасочен към заземяващия електрод и ще бъде напълно безопасен за хората.

Когато организирате защитно заземяване, може да срещнете различни видове проблеми. Водопроводните и канализационните тръби не трябва да се използват като заземителен елемент. Правилата също така строго забраняват свързването на нулеви и работещи кабели без използване на устройство, което оценява заземяването. Така че, ако къщата ви е с двупроводна мрежа, трябва само да се надявате, че входното ел. табло е заземено, в противен случай няма да можете да защитите пералното оборудване.

За да се справите с проблема със заземяването във вашата висока сграда, трябва да се свържете с организацията, обслужваща сградата: управляваща компания, асоциация на собствениците на жилища, център за изчисляване на сметки за комунални услуги и др.

Ако притежавате частна къща, построена върху парцел, можете сами да организирате земния контур. Имайте предвид обаче, че тази работа ще изисква много усилия и време от вас, но в крайна сметка ще получите гаранция за пълна безопасност за себе си и членовете на семейството при използване на пералнята.

Първата стъпка е да се определи мястото, където ще бъде инсталиран заземителният контур. В случай на повреда в електрическата мрежа, напрежението ще премине към заземяващите щифтове, така че вероятността човек да бъде там трябва да бъде намалена до нула. Присъствието на живо същество на място, където електрическият ток се изпуска в почвата, може да доведе до неговата смърт. Много е важно да поставите електрически контакти на място, което не се посещава. За предпочитане е да се организира заземяващ контур зад къщата, не по-далеч от 1 метър от основата на сградата.

По-добре е да издигнете малка ограда около мястото, където се изпуска електричеството, ограждайки опасната зона.

След като местоположението е избрано, можете да продължите към създаването на структурата. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • с помощта на лопата изкопайте равностранен триъгълник (всеки ръб е с дължина около 1,2 метра и дълбочина на браздата е от 0,5 до 0,7 метра);
 • изкопайте подобен изкоп до верандата на сградата;
 • вземете подготвената армировка и забийте метален прът във всеки връх на триъгълника на 2 метра в земята, оставяйки само горните краища. Те ще служат като електроди;
 • сгънете метални ъгли с дебелина 3,5 мм или повече в триъгълник. Ъглите на фигурата трябва да докосват електродите. След като конструкцията е сглобена, започнете да заварявате върховете;
 • в изкопа, водещ към верандата, поставете метална плоча, единият край на която трябва да бъде заварен към върха на получения триъгълник;
 • свържете заземяващия проводник към плочата с помощта на болт;
 • запълнете всички окопи с пръст.

организиране на заземяване в частна къща

Важно е да се обърне внимание на качеството на почвата в района. Ако зоната е доминирана от пясъчна възглавница, е необходимо да се увеличи проводимостта на почвата със солен разтвор. В основата на електродите трябва да се излее специална течност.

В крайна сметка ще трябва да измерите съпротивлението на полученото заземяване в къщата. За тези цели е най-добре да използвате специално устройство, но цената му е твърде висока. Какво да направите, ако не можете да си купите мултиметър?

Възможно е да проверите работата на системата с помощта на обикновена лампа, която консумира най-малко 100 W. Свържете го с първия контакт към заземяващия проводник, а втория към фазата. Ярко светеща лампа ще покаже, че инсталацията е извършена правилно. Ако осветлението е слабо, това означава, че контактът е слаб и фугите на конструкцията трябва да се ремонтират. Напълно несветеща лампа показва грешка в дизайна; тук цялата верига за заземяване ще трябва да бъде напълно преразгледана. Какви изводи трябва да се направят от този материал?

 1. Ако къщата ви е оборудвана с трижилно окабеляване и машината пробие до тялото, уверете се, че връзката на заземяващата верига е непокътната. За да направите това, проверете напрежението между пералната машина и фазовия контакт с тестер;
 2. Ако в апартамента има двупроводна електрическа мрежа, опитайте се да направите отделно заземяване за пералната машина и да организирате изравняване на потенциала;
 3. Ако е невъзможно да се създаде отделно заземяване, изравнете потенциалите в помещението, където е инсталирано пералното оборудване, и свържете устройство за защитно изключване от най-малко 30 mA към веригата на машината.

Ако има напрежение върху корпуса на пералната машина, е необходимо да се вземат мерки за отстраняването му. Тази ситуация е изключително опасна и може да доведе до токов удар за потребителите на оборудването.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня