Барабанът не се върти в пералня Bosch

Барабанът на машината Bosch не се въртиПералнята, след като е напълнила резервоара с вода, е спряла мъртва? Това означава едно нещо, трябва спешно да потърсите причината, поради която барабанът не се върти. За това изобщо не е необходимо да се обаждате на специалист; можете да опитате сами да разберете проблема и ние ще ви кажем къде да търсите проблема и какво да правите.

Описание на повредата, възможни причини

Нека дефинираме тази разбивка по-точно, за да ограничим обхвата на възможните повреди. В тази статия ще имаме предвид онези случаи, когато пералнята, напълнена с вода, не започва да пере, барабанът не се върти. В този случай помпата източва вода и работи нормално. Но ако се вслушате внимателно, можете да чуете звук, подобен на пляскане. Това е звукът на мотор, който или се върти и не предава въртенето на барабана, или изобщо не се върти.

Причините за това могат да бъдат следните:

 • задвижващият ремък е паднал от ролката или се е счупил;
 • четките и ламелите на двигателя са износени;
 • изгорял оборотомер или двигател;
 • чужд предмет е влязъл в барабана и е блокирал въртенето на барабана.

важно! В случаите, когато барабанът се върти, но лошо, може да има повече причини.

Проблеми с двигателя

Барабанът на пералня с марка Bosch може да спре да се върти, ако моторът не го завърти. Всичко изглежда логично, но на практика все още трябва да разберете какво се е случило със самия двигател и защо не върти барабана. Много е важно да разберете дали двигателят не върти под товар или изобщо не върти.. Ако двигателят работи и върти вала, но щом му закачите ремъка той спира да го върти, значи проблема е в четките и трябва да ги смените. Какво правим?

 1. Отстраняваме сервизния люк на автомобила Bosch, който се намира отзад.
 2. Свалете задвижващия ремък.
 3. Изключете кабелите от двигателя.
 4. Развийте монтажните болтове и извадете двигателя.
 5. Проверяваме как се върти валът на двигателя, след което развийте малките болтове, държащи четките.
 6. Изваждаме и проверяваме четките.
 7. Ако са износени, ние ги заменяме; ако четките са непокътнати, продължаваме да търсим причината.

Четките на двигателя не се сменят една по една. Или изобщо не трябва да се сменят, ако са непокътнати, или да се сменят по двойки наведнъж.

мотор на пералняАко четките са непокътнати, това означава, че барабанът на пералнята Bosch не се върти по друга причина; много вероятно е вината за оборотомера, който е прикрепен към корпуса на двигателя. Това е същият елемент, от който преди това сте премахнали проводниците, когато сте демонтирали двигателя.

Взимаме мултицет, настройваме го да проверява съпротивлението и проверяваме тахометъра. Ако оборотомерът работи правилно, продължаваме да търсим причината, поради която пералнята не върти собствения си барабан. На този етап ще трябва да разглобите корпуса на двигателя и да проверите ламелите или, както се наричат ​​още, колекторни плочи.

Ако ламелите са непокътнати и изглеждат както е показано на фигурата по-горе, намотката на двигателя може да е счупена. Можете да проверите това по следния начин:

 • превключете мултиметъра в режим на омметър;
 • Поставяме една сонда на една от ламелите, а втората сонда на втората;
 • погледнете индикаторите на дисплея (трябва да показват 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 Ohm);
 • проверяваме стойностите на всички двойки ламели, ако всичко е нормално навсякъде, тогава проблемът не е в намотката.

Смяна на задвижващия ремък

смяна на задвижващия ремъкМожете да разберете дали ремъкът се е скъсал в пералнята, като завъртите барабана на ръка. Ако няма съпротивление при въртене и барабанът се върти лесно, значи ремъкът или е паднал, защото се е разтегнал, или се е скъсал.

Смяната на задвижващия ремък в автоматична пералня е лесна. За да направите това, отстранете задната част на кутията с помощта на шестостенна отвертка.След това свалете задвижващия ремък, като го издърпате към себе си с едната ръка и завъртите шайбата с другата. Сега поставете новия ремък върху шайбата на двигателя и след това върху шайбата на барабана, като завъртите ролката с една ръка. Тази работа изисква известно умение, така че не се отчайвайте, ако не получите колана от първия път, опитайте отново.

важно! Задвижващ ремък за пералня Bosch трябва да бъде закупен със серийния номер, посочен върху самия ремък.

Чужди предмети

Когато барабанът не може да се завърти на ръка при изключена пералня, причината за това е попаднал чужд предмет между резервоара и барабана на пералнята. Можете да опитате да извадите такъв предмет от резервоара през отвора под нагревателния елемент. Трябва да:конектор за нагревателен елемент

 1. Развийте задния капак, като по този начин осигурите достъп до нагревателния елемент.
 2. Изключете клемите от нагревателния елемент.
 3. Разхлабете гайката на централния болт, който държи нагревателния елемент в гнездото.
 4. С разхлабващи движения дръпнете нагревателния елемент към себе си и го преместете настрани.
 5. Погледнете в гнездото под нагревателния елемент с помощта на фенерче.
 6. Ако се вижда чужд предмет, опитайте се да го извадите с нещо.
 7. Сглобете отново пералната машина в обратен ред.

Ако не можете да получите артикула по описания по-горе метод, тогава всичко, което остава, е да разглобите пералнята Bosch и извадете резервоара. След това извадете барабана от резервоара. Подробни инструкции по тази тема са в статията. Как да разглобите пералня Bosch.

За да не се налага да изваждате нещо от машината, внимателно проверявайте джобовете на дрехите си преди пране, не забравяйте да погледнете в барабана и тавата за прах, в случай че там има нещо, което не трябва да бъде там.

Така че почти всички неизправности, които причиняват пълно спиране на барабана в пералня Bosch преди измиване, могат да бъдат отстранени независимо. Освен когато трябва да разглобите резервоара. Такава работа изисква умения, място за ремонт и време.Този вид неизправност не се случва често. Честит ремонт!

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Валентин Валентин:

  Доста подробно описание. Машината ми се пълни с вода и не мие. Bosch Maxx WFH 1660 OE. Ще пробвам да сменя четките

 2. Граватар Рустем Рустем:

  Благодаря за съвета за колана. Извадих машинката от шкафа - коланът беше под машината. Върнах го обратно. всичко работи

 3. Граватар мечка мечка:

  Но когато имам малко пране, барабанът върти, но когато имам много, не върти :)

 4. Граватар Александър Александър:

  Двигателя работи, оборотомера също, ремъка е цял, няма чужди предмети, но пак не се върти.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Същото... намери ли причината?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня