Барабанът не се върти в пералня Samsung

Барабанът не се върти в машина SamsungАко пералня Samsung не върти барабана, това не означава, че е счупена. Вариантите може да са различни, но трудността е, че ще трябва да анализирате всички тези възможни варианти, да определите най-вероятните и едва след това целенасочено да влезете в пералнята, за да извършите ремонт. В тази публикация се опитахме да опишем всички възможни причини за повреди, които водят до ситуация, при която барабанът спира да се върти. Надяваме се, че ще намерите тази информация за полезна!

Какво можеше да се случи?

Ако вашата машина Samsung внезапно спре да върти барабана през нощта, няма място за паника. На първо място, изключете „домашния асистент“, за да не влошите ситуацията, и след това започнете да инспектирате „бунтовното“ оборудване. Дори преди да изключите пералнята, трябва да погледнете нейния дисплей и да се уверите, че няма символи на него. Може би самата пералня ви казва какво се е случило с нея.

Ако няма нищо подобно, тогава трябва да отворите люка, да извадите повечето неща и да стартирате пералнята отново. Като цяло всички повреди, които водят до факта, че пералня Samsung спира да върти барабана, могат да бъдат разделени на две групи: прости битови и сложни технически. Домашните причини често възникват по вина на потребителя, но не винаги могат да бъдат елиминирани от самия потребител.

 • Запушен дренажен маркуч или тръба.барабанът не се върти
 • В резервоара е попаднал твърд чужд предмет.
 • Претоварване с пране.

Списъкът със сложни технически повреди е по-дълъг, но тези повреди в повечето случаи не са критични и в някои случаи можете да ги поправите сами, без да прибягвате до помощта на професионалист, но все пак първо трябва да изслушате мнението на специалист по този въпрос. Това са причините.

 1. Задвижващият ремък е опънат и отслабен.
 2. Задвижващият ремък се е свалил.
 3. Коланът се скъса.
 4. Въгленовите четки на колекторния двигател са износени.
 5. Перките на двигателя са износени.
 6. Намотката на двигателя беше счупена.
 7. Изгоря бобината на двигателя.

важно! Ако вашият модел пералня Samsung има инверторен двигател, тогава неизправностите, свързани с четките, намотките и ламелите, могат да бъдат отхвърлени, както и неизправностите с ремъка, тъй като тази техника няма задвижващ ремък.

Битови причини

Съвременните перални машини са много чувствителни към различни видове неизправности, дори незначителни. В такова оборудване има много сензори, които при най-малкото отклонение от нормата могат да спрат въртенето на барабана на „домашен асистент“. Ако дисплеят на пералня Samsung не показва нищо и барабанът не се върти, трябва да направите следното.

 • Изваждаме по-голямата част от прането от барабана на пералня Samsung и рестартираме програмата за пране. Може би просто сте претоварили пералнята с неща. Ако барабанът все още стои неподвижен, преминете към следващото действие.
 • Изключваме захранването на пералнята Samsung и се опитваме да отворим люка. Ако люкът не се отвори, погледнете вътре. Ако видите вода вътре, 95% от проблема е запушване.

В около 5% от случаите проблемът може да е в дефектен превключвател за налягане, но ако превключвателят за налягане е дефектен, най-често барабанът се върти поне бавно.

 • чужд предмет в резервоараАко барабанът на машината не се върти дори преди да се напълни водата и съответно програмата за пране спира, докато люкът може да се отвори, може би причината е чужд предмет, който е влязъл в резервоара. За да проверите дали барабанът е задръстен или не, просто го завъртете на ръка и всичко веднага ще стане ясно.

Ако срещнете запушена дренажна система, първото нещо, което трябва да направите, е да източите водата от резервоара. Това може да стане чрез филтъра за боклук, който се намира в долния десен ъгъл на корпуса на пералня Samsung. Поставете колкото се може повече парцали, така че водата да не наводни всичко наоколо и бавно развийте филтъра.

След като успеете да източите резервоара, направете следното:

 1. Развийте напълно филтъра за боклук и отстранете всички замърсявания и чужди предмети от отвора;
 2. ако това не реши проблема, изключете пералнята от комуникациите и я спуснете от лявата страна;
 3. След това ще се интересуваме от частта от пералнята Samsung, която оградихме в червено на фигурата по-долу - това е помпата и дренажната тръба. Трябва да развием и разкачим и двете, за да измием и почистим тези части;
  Пералня Samsung
 4. Точно отдолу имаме възможност да изключим дренажния маркуч от дренажната помпа, за да го почистим отново от запушвания. След тази процедура машината трябва да работи както обикновено.

Ако чужд предмет попадне в резервоара на пералнята и барабанът задръсти, което го кара да не се върти, считайте се за късметлия. Нещата можеха да бъдат много по-лоши.

Поради недоглеждане на потребителите, в резервоарите на пералните машини се озовават много малки и дори не много малки предмети, които могат просто да лежат на дъното на резервоара, без да пречат на никого. Но може и да е различно. Натиснете голям железен или метален бутон в резервоара тел за сутиен, който е по-голям като размер от пространството между стената на резервоара и стената на барабана и от тук започват проблемите.

Чужд предмет просто задръства барабана, не му позволява да се върти, а в най-лошия случай (ако е остра кост на сутиен), такъв предмет поврежда стената на резервоара. Резервоарът започва да тече и всичко това в крайна сметка води до скъпи и отнемащи време ремонти.

Ако забележим, че барабанът е задръстен и се усъмним, че не се върти именно заради чуждо тяло, трябва незабавно да спрем всички опити да завъртим барабана или да включим пералнята.След това трябва да спуснете пералнята от лявата й страна, да извадите дренажната тръба от резервоара на пералната машина и през отвора в дренажната тръба, който между другото е доста голям, опитайте да издърпате чуждия предмет от резервоара с пръсти.

В повечето случаи е възможно да извадите чужд предмет през отвора в дренажната тръба; ако не, ще трябва да премахнете предния панел, да издърпате нагревателния елемент (нагревателния елемент) и през образувалия се голям отвор да издърпате излишното от резервоара.

чужд предмет в резервоара

Всичко е в колана

По-старите и модерни перални Samsung с ремъчна предавка и колекторен двигател са истинско наказание. Както самият колекторен мотор, така и ремъкът са слабите места на пералнята. А знаем, че обикновено „където е слабо, там се чупи” и в нашия случай тази поговорка може да се приеме буквално.смяна на задвижващия ремък

Първата ситуация, която ще разгледаме, е счупен задвижващ ремък. Ремъкът се скъсва или ако е бил опънат твърде много във фабриката, или ако се е износил с времето. И в двата случая ремъкът трябва да се смени. Трябва да закупите или поръчате оригинална резервна част и да започнете да я подменяте.

Тук няма нищо сложно. Взимаме кръстата отвертка, развиваме винтовете, които се намират на гърба на сервизния люк, премахваме сервизния люк, премахваме остатъците от стария задвижващ ремък от корпуса и първо поставяме новия ремък малка ролка на двигателя, след това върху голямата барабанна шайба.

Ако след отваряне на люка установите, че коланът не е скъсан, проверете дали не е опънат; може би затова барабанът не се върти. Хващаме колана от единия ръб и го люлеем от една страна на друга, след което се опитваме да го завъртим. Ако приплъзването е очевидно, трябва да премахнете опънатия колан и да поставите нов.

Ремъкът може да е непокътнат, просто е паднал от шайбата. В този случай също е по-добре да го смените, тъй като задвижващите ремъци не просто излитат, или са разтегнати, или протрити.Ако всичко е наред с колана, но той все още пада, проверете състоянието на барабанната ролка.

Да погледнем двигателя

Ако проблемът не е нито в ремъка, нито в запушване, нито в чужд предмет, тогава може да е причината барабанът да не се върти в двигателя на пералнята. Трябва да започнете да проверявате колекторния двигател с неговите четки и намотка. За да направим това, правим следното.

смяна на четки в двигателя на пералнята

 • Поставяме пералнята отстрани, за предпочитане отляво.
 • Изваждаме двигателя през дъното на пералната машина, като развием няколко болта и изключим кабелите.
 • С помощта на омметър измерваме съпротивлението на намотката. Ако бобината изгори, трябва да се смени.
 • Развийте малките винтове и извадете четките. Ако поне една четка е много износена, тогава трябва незабавно да смените чифта.

Ако намотката и четките са непокътнати, тогава може би причината, поради която барабанът на пералнята Samsung не се върти, е в по-сериозни неизправности на двигателя - повредени ламели или счупена намотка. За да се уверите, че моторът наистина не работи, свържете го отделно и го тествайте. Относно, как да свържете двигателя от пералня можете да разберете в едноименната статия.

Е, двигателят е свързан и не работи - най-лошите страхове се потвърдиха. След това трябва да решите какво да правите. Можете да изпратите двигателя за пробиване на ламели или пренавиване, в зависимост от неизправността. Всичко това е скъпо и не гарантира резултати, така че за съжаление е по-разумно да закупите нов двигател и да го инсталирате вместо изгорелия стар.

В заключение ще отбележим, че някои експерти твърдят, че барабанът изобщо не се върти, когато възникнат проблеми с електрониката на пералнята. По-конкретно, поради неизправности на контролния модул. Не можем да се съгласим с това твърдение, тъй като в този случай въртенето на барабана се поддържа в тестов режим, тоест стои за минута, след това прави един оборот и отново стои.

В този случай би било по-правилно да се каже, че не се върти стабилно. В нашата статия разгледахме случаите, когато барабанът изобщо не се върти, а за нестабилното въртене на барабана ще говорим в отделна публикация, тъй като има напълно различни повреди и причините за тях.

   

7 читателски коментара

 1. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  С голяма надежда за отговор. Барабанът се върти, но не дълго, 5-7 оборота, след което изскърцва и барабанът спира. Почисти канализацията. Върти се на ръка без скърцане.
  Благодаря ви за статията

 2. Граватар Екатерина Катрин:

  Върти барабана за 5 минути.
  След това точно 10 мизерни опита за завъртане на макарата и програмата спира.
  На дисплея обаче няма нищо.
  Ще проверя запушването, въпреки че не е по време на изплакване или центрофугиране, а по време на самото пране...

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря ви за статията!

 4. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Просто се опитвам да го завъртя. Тогава той спира.

 5. Граватар Надя Надя:

  Ремъкът е на мястото си, но барабанът трепери.

 6. Граватар Олга Олга:

  Барабанът не се върти ръчно и в него има твърди парчета.

 7. Граватар Алексей Алексей:

  Благодаря, смених четките и всичко е наред. Пералнята е на 10 години.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня