Вратата на пералнята Gorenje не се отваря

Вратата на пералнята Gorenje не се отваряИзвестно време след края на измиването машината Gorenje остава затворена - електронното заключване се отстранява само след 2-3 минути. UBL трябва да работи или по-точно биметалната пластина, която се намира в него, трябва да изстине. Само тогава потребителят може да отвори вратата на барабана и да извади предмети. Ако вратата на пералнята Gorenje не се отвори дори след 15-30 минути след края на програмата, това означава, че е възникнала неизправност. Ще трябва да потърсите причината за проблема, като проверите дренажната система на машината, както и ключалката на вратата, UBL и контролната платка.

Как да вземете неща от машината?

При заключен барабан, пълен с мокри предмети, не може да се извърши диагностика и ремонт. Първо трябва да изпразните пералнята. Ако са изминали 15-30 минути след приключване на измиването и дръжката на вратата не помръдва, тогава ще трябва да действате в авариен режим.

Тактиката зависи от ситуацията. Ако Gorenje е спряло с пълен резервоар, тогава преди да отворите люка, отпадъчната вода трябва да се изпомпва в канализацията. Най-вероятно платката не активира UBL поради наличието на течност в машината. Първо, опитваме се да стартираме подходящите програми: „Изплакване“, „Източване“ или „Центрофуга“.

Пералнята Gorenje няма да се отвори, ако в резервоара е останала вода след пране.

Ако пералнята се опитва да източи водата, бръмчи, но не може, трябва да проверите дренажната система. Помпата може да се е повредила или да се е запушила вътрешно. Необходимо е внимателно да се провери дренажният маркуч, който често е запушен с отломки или притиснат от тежък предмет. В първия случай ще трябва да почистите гофрирането със специални средства, във втория - да освободите гумата от „плен“.

По-лошо е, ако пералнята Gorenje не реагира на нови потребителски команди и не стартира режим на източване. Ще трябва да се откажете от автоматизацията и да изпразните резервоара ръчно. Инструкциите са както следва:

 • покрийте околното пространство с мушама или парцали;
 • подгответе контейнер за събиране на вода;
 • изключете машината от захранването;
 • извадете техническия люк с отвертка (той се намира в долния десен ъгъл на кутията);
 • намерете дренажен филтър - черен или син щепсел;
 • хванете изпъкналата част на филтъра;
 • развийте дюзата, като бавно я извадите от мястото й;
 • съберете водата в подготвен съд.източете водата през филтър за боклук

Празната пералня може да се отвори. За да отворите принудително люка, ще ви трябва дълго тънко въже и нож. Кабелът трябва да се постави в пролуката между вратата и корпуса на машината, като се натисне с върха на ножа. След това връвта се издърпва в двете посоки, докато се чуе характерно щракане от активираното заключване. След това остава само да натиснете дръжката на вратата и да отворите барабана.

За да изпразните пералнята в автоматичен режим, трябва да стартирате програмите „Източване“ или „Центофуга“.

Ако методът с въже и нож не помогне, има друг вариант - да стигнете до ключалката през горната част на шайбата. Необходимо е да изключите захранването на машината и да развиете винтовете, държащи горния капак. След това корпусът на машината се накланя назад, карайки барабана да се „отлепи“ от предната стена. През получената празнина можете да достигнете UBL с ръка, да напипате фиксатора и да го преместите в изключено положение. В крайна сметка вратата ще се отвори.

Защо се случи това?

Водата, останала след измиване, не е единствената причина, поради която люкът на пералната машина е затворен. Също така е невъзможно да отключите машината, ако възникнат редица други проблеми.Говорим за следните ситуации:

 • механична повреда на вратата (дръжката на вратата или пантите са счупени, ключалката е неизправна);счупен механизъм на вратата
 • неизправност на UBL (естествено износване на биметалната плоча или блокиране на устройството);
 • повреда в електрониката (може би превключвателят за налягане не работи правилно, което показва, че резервоарът е пълен, когато в действителност е празен);
 • повреда на контролната платка („мозъците на Gorenje“ не дават на UBL сигнал за отваряне на вратата).

Силно не се препоръчва сами да тествате и ремонтирате контролната платка - това е твърде трудно и рисковано!

За да определите причината за заключената ключалка, е необходимо да проверите всички възможни проблеми един по един. Диагностиката започва с проверка на вратата и завършва с "диагностика" на контролното табло. Ако не можете сами да тествате машината, препоръчително е да се свържете със сервизен център. Особено ако има съмнение за повреда във фърмуера на контролния модул.

Вероятно проблем с ключалката?

В повечето случаи проблемите със затварянето на вратата се причиняват от UBL. Частите на устройството се износват с времето и престават да реагират на електрически ток, което се отразява на работата на цялата машина. За да проверите изправността на ключалката, първо трябва да я извадите от корпуса. Продължаваме така:

 • изключете Gorenje от комуникациите;
 • отворете люка;
 • разхлабете външната скоба на маншета;отстранете скобата от маншета на люка
 • поставете гумената лента в барабана;
 • обърнете внимание на пролуката между предния панел и барабана - там ще се вижда UBL;
 • развийте болтовете, държащи блокера;
 • изключете свързаното окабеляване;премахнете UBL машината Gorenje
 • Разхлабете ключалките и извадете UBL.

За да проверите устройството, по-точно неговата термодвойка, ще ви трябва мултиметър и електрическа верига на ключалката.Включваме тестера в режим „Съпротивление“, докосваме фазовите и неутралните сонди и след това гледаме дисплея. Ако се покаже трицифрено число, всичко е наред. След това преместваме една скоба от фазата към общото реле и повтаряме измерването. Цифрите “0” и “1” показват неизправност на устройството.проверка на UBL с помощта на тестер

Безполезно е да ремонтирате UBL - по-лесно е да закупите и инсталирате нов блокер. Работно устройство се фиксира в „гнездото“, свързано към окабеляването, след което маншетът със скоба се връща и започва пробно измиване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня