Дренажната помпа в пералнята не работи

Дренажната помпа в пералнята не работиМожете да подозирате, че помпата в пералната машина не работи въз основа на няколко очевидни „симптома“. Понякога проблемът се ограничава до мокри неща в барабана, а понякога машината внезапно спира с пълен резервоар с вода. Във всеки случай качеството на измиване страда и оборудването заплашва напълно да се провали. Често помпата, която трябва да се ремонтира или смени, е виновна за трудното оттичане, но първо ние диагностицираме отводняването и изясняваме причината за повредата.

Как се проявява неизправност на помпата?

Машината спира да източва по много причини и повредата на помпата е само една от тях. Неразумно е незабавно да "обвините" помпата и да започнете да я ремонтирате; по-добре е да се извърши цялостна диагностика на дренажа и да се изключат проблеми на трети страни. На първо място, отбелязваме съществуващите „симптоми“. Следните признаци показват проблеми с дренажа:

 • показва се съответният код за грешка (системата за самодиагностика на машината показва код, след декодиране на който ще стане ясно кой е виновен, помпата или друг дренажен елемент);
 • Машината пере в стандартен режим, но спира преди центрофугиране;
 • помпата изобщо не се включва, машината не бръмчи;
 • помпата работи нон-стоп, постоянно бръмчи;
 • водата се източва бавно (вместо 2-3 минути - 10-15 минути);
 • Машината източва периодично, всеки друг път.работното колело е счупено или запушено

Диагностиката се усложнява от подобни „симптоми“ - повредата или запушването на всеки дренажен елемент се проявява по същия начин. За да определите причината за повредата, ще трябва последователно да проверите дренажната система, преминавайки от проста към сложна. Процедурата е следната:

 • погледнете таблото и се уверете, че режимът „центрофугиране“ е включен (някои програми, деликатни, вълнени или ръчни, не включват центрофугиране);
 • проверете зададения брой обороти (може би режимът на източване е деактивиран по погрешка);
 • опитайте да „нулирате“ грешката: включете цикъла на центрофугиране и стартирайте цикъла;
 • оценете състоянието на дренажния маркуч (маркучът трябва да бъде разположен под нивото на резервоара и да не е притиснат или огънат);
 • проверете гофрирането, за да се уверите, че не е запушено;
 • изключете дренажния маркуч от канализацията, включете дренажа и спуснете свободния край на гофрирането в мивка или тоалетна (възможно е проблемът да е в общия щранг).

Следващата стъпка е да проверите филтъра за боклук. Отворете вратата на техническия люк, развийте дюзата и я почистете от отломки и котлен камък. Веднага проверяваме седалката на „кофата за боклук“ и също използваме фенерче, за да осветим помпата и работното колело. Остриетата на последния често са блокирани от навити косми или конци.

Без да сглобяваме машината, стартираме цикъла на въртене, връщаме се към дренажната система и оценяваме работата на работното колело. Ако остриетата останат неподвижни след стартиране на цикъла, това означава, че помпата е счупена. В този случай е необходимо да демонтирате помпата и „пръстена“.

Помпата трудно ли е достъпна?

За да проверите работоспособността на помпата, трябва да я намерите. Можете да видите помпата през филтъра за боклук, но не можете да я докоснете и внимателно да я разгледате. За да направите това, ще трябва да се доближите до нея. Инструкциите какво да направите зависят от производителя на пералнята. На игрални автомати от Samsung бонбони, Аристон, Индезит, Беко, Whirlpool и LG можете да стигнете до помпата през дъното. Алгоритъмът е следният:

 • изключете пералнята от комуникациите;
 • източете водата, като развиете филтъра за боклук;
 • издърпайте контейнера за прах и източете водата от него;
 • поставете одеяло или килим до машината;
 • Поставете шайбата настрани.

Преди ремонт пералната машина трябва да бъде изключена и изключена от комуникациите!

При пералните Zanussi и Electrolux достъпът до помпата е през задния панел. Изключена от мрежата и водоснабдяването, пералнята се разгъва и се освобождава от „гърба“. Остава само да намеря помпата - под ваната за пране.как да получите достъп до помпата

По-трудно е за потребителите на Bosch, Siemens и AEG - тук помпата е скрита от предната стена. Ще трябва частично да разглобите тялото на машината: свалете горния капак, резервоара за прах и инструменталния панел, поставете маншета в барабана и изключете UBL. След това краят се отстранява и достъпът до помпата се освобождава.

Теч в корпуса на помпата или спиралата

Ако по време на диагностиката се окаже, че машината тече отдолу, тогава помпата е повредена. Трябва да стигнете до помпата и да започнете ремонта. На първо място, дренажната тръба се проверява за повреди, надеждност на фиксиране и запушвания. Понякога е достатъчно да почистите маркуча, но по-често е необходима подмяна. След това продължаваме така:

 • изключете кабелите, свързани към помпата;
 • разхлабете крепежните елементи;
 • извадете помпата от машината;
 • Проверяваме работното колело.помпата тече

Повечето помпи са разглобяеми: капакът може да се свали чрез развиване на задържащите болтове. След това охлювът се отстранява, а самото устройство се проверява за течове. Не забравяйте да проверите помпата с мултицет в режим на омметър.

Помпата помпа през цялото време

Друг е въпросът дали помпата работи постоянно или изобщо не се включва. В този случай често е виновен контролният панел, който не дава на помпата команда за изключване или стартиране. В резултат на това машината е „безшумна“ или безкрайно изпомпва вода. Проверката и смяната на модула сами е рисковано - по-добре е да се свържете със сервизен център.

Помпата не спира или изобщо не стартира дори ако превключвателят за налягане се повреди. Дефектен сензор за ниво неправилно предава информация към модула, подценява или надценява показанията.В резултат на това помпата или „не знае“, че резервоарът е пълен, или работи на празен ход. Можете сами да проверите превключвателя за налягане. Достатъчно е да свалите горния капак, да намерите устройството, да изключите тръбата, да я прегледате и почистите. Ако има очевидна повреда, ние го заменяме.

Удължете живота на вашата помпа

Смяната на изгоряла помпа е лесна, но още по-лесно и по-евтино е да я предотвратите от счупване. Помпата рядко се поврежда, особено ако използвате машината правилно. Говорим за следните препоръки:твърде много пране

 • спазвайте скоростта на зареждане (ако е претоварена, пералната машина се износва, включително помпата);
 • проверете джобовете преди измиване (забравеният боклук попада в канала и го запушва);
 • Почиствайте редовно пералнята (на всеки 1-4 месеца);
 • организирайте система за филтриране (твърдата и мръсна вода съкращава живота на машината).

Можете сами да почистите или смените помпата. Основното е да се уверите, че е дефектен и да не се отклонявате от инструкциите.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня