Защо съдомиялната машина не работи?

Защо съдомиялната машина не работи?Ако съдомиялната внезапно спре цикъл или изобщо откаже да се включи, не се отчайвайте и не се тревожете. Има голяма вероятност съдомиялната машина да не работи поради разхлабена врата, запушване или друг незначителен проблем. Но не бива да гадаете - по-добре е да се опитате сами да разберете проблема. Нашите подробни инструкции ще помогнат за точна и бърза диагностика.

Какво е счупено?

Когато оборудването служи вярно в продължение на 5 или повече години, причините за неизправността се крият в баналното износване на резервни части. Като всяко устройство, съдомиялната машина има свой собствен срок на годност и по-старите модели всяка година стават по-уязвими поради износване. В този случай е по-добре да поверите ремонта на професионалист. Но първо трябва да изчислите какво ще бъде по-изгодно: ремонт на съществуващата машина или закупуване на нова единица.

Средният експлоатационен живот на съдомиялните машини е 5 години.

Ако машината е закупена наскоро, но все още отказва да работи, тогава трябва да разберете причините. Най-вероятно възниква един от следните проблеми.

 1. Производствен дефект. Това включва и некачествен монтаж. Вероятно машината не е функционирала правилно от самото начало, особено ако моделът е евтин и е произведен от малко известна марка.
 2. Запушен филтър. Ако собствениците „грешат“, като зареждат твърде мръсни съдове в камерата, тогава трябва да очаквате последствия под формата на неадекватен дренаж. Остатъците от храна, измити от чиниите, се утаяват в „кошчето за боклук“ и причиняват системен блок.
 3. Електрически проблеми. Може би цялата къща е без ток, контактът е повреден или захранващият кабел е скъсан.
 4. Неправилен монтаж. Когато новоинсталираните модели откажат да работят, може да се предположи, че връзката с комуникациите не е възникнала според правилата.Например, често маркучът за подаване на вода е лошо фиксиран към водоснабдяването, а дренажният маркуч е толкова дълъг, че пречи на правилното оттичане.
 5. Некачествен перилен препарат. Спестяването на таблетки и гелове често води до лоша работа на съдомиялната машина.
 6. Вратата не е плътно затворена. Механизмът е подобен на пералните машини: докато заключването на вратата не бъде активирано и уплътнението не е запечатано, системата няма да започне цикъла на пране. По-често самият собственик забравяше да притисне люка към тялото. Но е възможен и производствен дефект, когато поради дефект на производителя крилото хлътне и не се затваря напълно.
 7. Неправилно зареждане на съдове. Ако получите мръсни съдове след двучасов цикъл, може да подозирате, че съдомиялната машина е счупена. Но първо проверете дали плочите са заредени правилно в камерата. Не забравяйте, че според инструкциите горните рафтове са предназначени за малки прибори, чаши, чинийки, супници, а върху долните подредете големи тигани или тенджери. Обръщаме специално внимание на чашите и чашите, които винаги трябва да са обърнати.

Но е възможно съдомиялната да има повреда в системата и да се наложи по-скъпа и професионална подмяна на контролната платка или мотора. Затова първо установяваме източника на неизправността. Всеки проблем има свои собствени „симптоми“, по които е лесно да се изчисли колко сериозен е проблемът.

Не може да се стартира пералнята

Най-честата ситуация е, когато собственикът на съдомиялната машина включи машината, светлините започнаха да мигат, чу се звук от изсмукване на вода, стените на съдомиялната машина се нагреха, но цикълът не стартира. Това означава, че системата е готова да започне прането, но нещо блокира старта. Това „нещо“ може да е всичко.почистване на филтъра за отпадъци и инжекторите

 • Филтърът е запушен. Филтърът за боклук се намира в самото дъно на работната камера на съдомиялната машина. Първо го проверяваме: внимателно го развийте, извадете го, почистете го, изплакнете го и го поставете обратно.
 • Запушени инжектори. Разпръсквачите също се запушват лесно, поради което водата не започва да “работи” и машината не стартира програмата. Проблемът може да се реши бързо: вземете тънка клечка за зъби и прецизно почистете дупките на инжекторите. Очевиден „симптом“ на този проблем са съдовете, които не могат да се мият, тъй като ниското налягане не позволява висококачествено измиване.
 • Повреда на циркулационната помпа. Друга причина водата да не навлезе в камерата се крие в счупена помпа. Тук ще бъде по-трудно да извършите ремонт сами, тъй като е необходимо да смените резервната част с нова. За да направите това, намираме частта в долната част на тялото, развиваме всички тръби и скоби, демонтираме повредената помпа и инсталираме работеща.

Ако след изтегляне на вода не се чува шумът, характерен за началото на цикъла, тогава кръговата помпа е повредена.

Друга пречка за спиране на цикъла в самото начало е повреда на електродвигателя или неговата намотка. За да потвърдите или опровергаете предположението, ще трябва да "звъните" на двигателя с мултицет. Ако възникне късо съединение или прекъсване на веригата, ще трябва да смените двигателя или да се свържете с опитен техник.

Вътре има излишна вода

Честа причина, поради която машината не работи, е наличието на излишна вода в камерата. Картината е следната: автоматичното набиране вече е завършено, но вместо да започне цикъла, съдомиялната не спира. Най-вероятно сензорът за ниво е повреден.

Сензорът за ниво следи потока на водата и ако възникнат проблеми с недостатъчен или преливащ, трябва да се смени. За да направим това, търсим устройството в долната част на кутията, като първо сме обърнали машината на пода. След това демонтираме неизправното устройство и инсталираме работещо.

Често ситуацията не спира дори след като машината е изключена от захранването - устройството продължава да се „захранва“ от водоснабдяването.Тогава електромагнитният клапан е „виновен“, който е отговорен за навременното спиране. Устройството се намира на кръстопътя на маркуча за подаване и входа. За да направите подмяна, достатъчно е да изключите машината от комуникациите, да премахнете счупената и да инсталирате нова част.

Неправилна температура на водата

Друга повреда, която пречи на съдомиялната машина да изпълнява задълженията си, са проблемите с нагряването на водата. Има две възможности: слабо нагряване или, напротив, прекомерна работа на нагревателния елемент. В последния случай проблемът е дефектен температурен сензор. Ако отоплението е недостатъчно, проверете:Термостатът PMM е повреден

 • термостат;
 • водно налягане в системата;
 • целостта на нагревателния елемент.

Диагностиката може лесно да се извърши без участието на специалисти. Необходимо е да проверите възможните причини една по една и накрая да "звъните" на нагревателния елемент с мултицет.

Пералнята е пълна с мръсна вода

Наличието на голямо количество мръсна вода в съдомиялната машина ясно показва проблем. Ситуацията е ясна: дренажът не функционира правилно, поради което отпадъчната течност не напуска камерата, а остава вътре. Проблемът се решава съвсем просто.

 1. Ние диагностицираме дренажната помпа. Първо, почистваме отломките и измерваме броя на омите в намотката. Често дренажът се запушва от ниско налягане.
 2. Ако помпата не е повредена, обърнете внимание на дренажния маркуч и сифона. Полученото запушване не позволява на отпадъчните води да излизат. Затова изключваме компонентите и изплакваме обилно под крана.Съдомиялната е пълна с мръсна вода

В някои случаи ремонтът изобщо не е необходим. Когато маркучът се повдигне над нивото, посочено във фабричните инструкции, съдомиялната машина не може да източи водата, тъй като няма достатъчно налягане и налягане. Понякога слаби закрепвания или притискане на тръби се провалят.

Шокиран при допир

Ако съдомиялната машина явно дава токов удар - когато я докоснете, усещате изтръпване или истински удар, тогава моделът на действие е различен. Няма нужда да мислите какво да правите - незабавно изключете машината от захранването. След това ще се занимаваме с нагревателния елемент, тъй като в 100% от случаите късото съединение е причинено от счупен нагревател. Има няколко причини:

 • водата е твърде твърда;
 • счупено стартово реле на нагревателя;
 • производствени дефекти.

Използването на съдомиялна машина, която произвежда електрически ток, е строго забранено - животозастрашаващо е!

Веднага след като устройството бъде изключено от мрежата, изваждаме нагревателния елемент и го проверяваме. Ако има пукнатини, чипове или други дефекти на повърхността, елементът ще трябва да бъде заменен. Силно не се препоръчва да се забавя ремонта; необходима е бърза диагностика и подмяна.

Почиства без продукт

Една от най-незначителните причини за безпокойство е непълно разтвореният перилен препарат. Това е следствие от запушени дюзи или недостатъчно налягане в маркучите, тъй като водата не достига до контейнера, пълен с прах. Решението на проблема е премахване и почистване на пръскачките.

За да почистите правилно инжекторите, трябва да накиснете частите за 30-40 минути в стандартен сапунен разтвор.

Друга причина за неизправност е неправилно функциониращ механизъм на дозатора. Вентилът не започва да изтегля вода навреме и таблетката няма време да се разтвори напълно. Следователно устройството трябва да се регулира или замени с ново.таблетката не се разтваря в PMM

Няма захранване

Често потребителите се сблъскват с факта, че когато натиснат клавиша "Старт", нищо не се случва. Тоест не е възможно да включите оборудване, което вече е напълнено с ястия. Има няколко причини, поради които това се случва:

 • електрическият контакт не работи;
 • ключалките на вратите не работят;
 • вратата не е затворена плътно;
 • мрежовият ключ „изпадна“;
 • Мрежовият филтър е повреден.

Последователен тест с мултицет ще помогне да се определи основната причина. Чрез изключване на обслужваеми връзки във веригата не е трудно да се стигне до източника на неизправността. Друг е въпросът, ако оборудването не завърши цикъла и не реагира на превключване на режима на пране. След това трябва да проверите таблото за управление и селектора на скоростите. Не трябва да експериментирате с най-новите подробности - по-безопасно е веднага да се обърнете към професионалисти.

Тялото тече

Сред възможните неизправности на съдомиялните машини са течовете. Но това не означава, че водата ще започне да изтича изпод корпуса - машината ще „разкаже“ за повредата, като внезапно прекрати цикъла и игнорира командите, дадени от потребителя. Дисплеят ще покаже съответния код за грешка.

Рестартирането няма да коригира ситуацията. Оборудването ще спре в авариен режим. Обяснението е просто - поради теч се задейства защитата на системата Aquastop. Така че в тавата на съдомиялната машина е монтиран специален поплавък. Когато водата удари дъното, тя изплува нагоре и при достигане на определено ниво предизвиква затваряне на контакта. Изпраща се авариен сигнал към таблото за управление и за да се избегне наводняване и изтичане на ток, устройството спира. За да продължите миенето, ще трябва да идентифицирате основната причина за аварията.се е образувал теч

 • Нестабилност на съдомиялната машина. Когато машината не е монтирана хоризонтално и на равна повърхност, възниква дисбаланс. В резултат на това водата се излива над ръба на контейнера.
 • Неправилно използване на почистващи препарати. Първо, потребителите избират неподходящи прахове за съдомиялни машини. Второ, хората често превишават препоръчителната доза, което увеличава образуването на пяна и води до изтичане.
 • Претъпкана машина. Логично е, че прекомерният поток вода в устройството със сигурност ще доведе до теч. Ето защо е важно да реагирате незабавно на повреден сензор за ниво.
 • Загуба на уплътнение на камерата. Слабото място на съдомиялната е гуменото уплътнение.Ако маншетът е повреден, водата ще започне да изтича: на пода или под плота ще се появи конденз. Друг „симптом“ ще бъде парата, която се появява по време на работа на машината. Дефектът се отстранява чрез подмяна на уплътнението или регулиране на вратата.
 • Неправилна работа на поплавъка. Възможно е защитата срещу течове да дава фалшив сигнал. Достатъчно е да проверите наличието на вода в тигана. Ако работи, тогава се опитваме да спуснем сензора със собствените си ръце, като разхлабим възвратната пружина. В противен случай сменяме устройството.

Понякога възникват локални течове поради спукан маркуч или тръба. Затова се препоръчва да се уверите, че всички компоненти на машината са стегнати. Отстранете задния панел и проверете елементите за сухота.

Знаейки защо съдомиялната машина отказва да работи, можете бързо и без ненужни разходи да я върнете към „живот“. Основното нещо е да запомните предпазните мерки и да следвате стриктно инструкциите.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня