Долното работно колело не се върти в съдомиялна машина

Долното работно колело не се върти в съдомиялна машинаРазпръскващите рамена на съдомиялната машина не се задвижват от двигатели, а се въртят от водно налягане. Циркулационната помпа създава необходимото налягане, след което силата действа върху работните колела и дюзите започват да почистват съдовете. Ако след стартиране на машината водата не започне да тече в камерата, вероятно долното работно колело в съдомиялната машина не се върти. По-долу ще опишем подробно какво да правим в такава ситуация.

Предварителни действия

Има няколко причини, поради които кобилицата не се върти: от сериозна повреда до просто запушване или проблеми с циркулацията на водата. За да определите точно източника на проблема, ще трябва да се „изкачите“ вътре в машината и да извършите точна диагностика. Можете да направите това сами, но за работата ще ви трябва скромен набор от инструменти:

 • отвертки Phillips и шлицови (с тяхна помощ се развиват панели и болтове, задържащи части);
 • клещи (необходими за разхлабване на фиксиращите скоби);
 • мултиметър (те „обаждат“ частите на съдомиялната машина, за да проверят тяхната функционалност).

След като всички инструменти са намерени, е време да започнете да подготвяте самата съдомиялна машина. Трябва да предприемете няколко прости стъпки.

 1. Изключете оборудването от захранването.
 2. Изключваме машината от останалите комуникации (свалете маркучите за източване и пълнене, изключете захранването с вода).

Бъдете готови за изтичане на останалата вода след разкачане на маркучите.

 1. Преместваме машината в центъра на стаята, осигурявайки си свободен достъп до всички страни на устройството.подготовка на машината за ремонт

Сега съдомиялната е готова за преглед и диагностика. Можете да започнете отстраняване на неизправности.По правило два проблема най-често пречат на работните колела да се въртят напълно: запушвания или недостатъчна циркулация на водата. Нека разгледаме всеки проблем по-подробно.

Натрупала се е мръсотия

По-често долното разпръскващо рамо в съдомиялната машина не се върти поради просто запушване. Отломките блокират дренажа на отпадъчните течности и не позволяват на помпата да ускори до пълния си потенциал. Ето защо трябва да обърнете внимание на работното колело на помпата, което страда от натрупани остатъци от храна.

Необходимо е да почистите канализацията внимателно и с защитни ръкавици, тъй като е възможно запушването да е образувано от фрагменти от счупени съдове.

Алгоритъмът на работа е доста прост.

 • Уверете се, че в работната камера няма останала вода. Ако течността не е напълно отстранена, отстранете я през дренажния маркуч.
 • Изваждаме всички компоненти, кошници, контейнери, тави и държачи от резервоара.
 • Развиваме филтъра за боклук, който се намира в долната част на машината. Ако върху пластмасата има мръсотия, измийте дюзата със сапун.
 • След това премахнете защитната мрежа. Препоръчително е да го изплакнете под чешмата.
 • Избършете излишната вода с гъба.
 • Отстранете специалния капак, като го издърпате към себе си.почистете филтъра за боклук

Работното колело на помпата вече е достъпно и почистването може да започне. Внимателно спуснете ръката си в освободения отвор и внимателно отстранете всички натрупани отпадъци. Инжекторите, които се намират тук също проверяваме и при необходимост ги почистваме. Не забравяйте да проверите качеството на работа, като завъртите работното колело с пръст.

Проблеми с циркулацията на водата

Ако почистването на дюзата и работното колело не помогне, продължете. Най-вероятно има проблем с правилната циркулация на водата, поради което последната не влиза в работната камера. Ще трябва да проверите работата на помпата, отговорна за налягането и налягането, и дренажната помпа.Първо обръщаме внимание на дренажната помпа:

 • намираме пръскачката и я премахваме;
 • вземете отвертка и развийте всички болтове по периметъра на дъното;
 • разпръснете ненужни парцали наблизо и обърнете машината настрани;
 • отстранете дъното на машината;
 • ако съдомиялната машина има пълна защита срещу течове, тогава не забравяйте да премахнете сензора за поплавък, прикрепен към тавата;
 • Изваждаме контактите от проводниците, водещи към електрическия мотор.

Това е мястото, където се намира дренажната помпа. Достатъчно е да го извадите от фиксатора и да почистите седалката от натрупаната мръсотия. След това прикрепяме сондите на мултиметъра към контактите на помпата и „звъним“ на устройството, за да видим дали работи. Ако тестерът покаже дефектна част, тя трябва да бъде заменена с подобна. Сглобяването се извършва в обратен ред.

Ако всичко е наред с помпата, тогава циркулационната помпа е повредена. В такава ситуация след стартиране електродвигателят бръмчи, цикълът не тръгва, перките не се въртят и пръскачките не се въртят. Въпреки очевидния мащаб, всеки може да се справи с ремонта. Основното нещо е да следвате прости инструкции.ремонт на циркулационна помпа

 1. Първо разхлабете скобите на тръбите, свързани към помпата.
 2. Изключете всички кабели, свързани към частта.
 3. Отключете ключалките.
 4. Разхлабете винта, който държи устройството.
 5. Пускаме други тръби.
 6. Изваждаме двигателя от седалката и го тестваме с мултицетни сонди.
 7. Заменяме дефектния двигател, като не забравяме да осигурим точното прилягане на всички втулки.

Не е трудно да се ремонтират спринклери, които не се въртят - сервизните техници класифицират такава работа като умерено трудна. Но е по-добре да не създавате проблеми с работните колела, да почиствате маркучите навреме и да не претоварвате съдомиялната машина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня