Вратата на пералня Indesit не се затваря

SM Indesit врата не се затваряМного често потребителите се сблъскват с проблема със затварянето на люка в машината Indesit. В този случай не се паникьосвайте: като стандарт такива проблеми се решават бързо и сами и как да направите това ще бъде обсъдено в тази статия. Заслужава да се отбележи, че обикновено има два вида горен проблем: когато вратата на пералнята не се затваря и когато вратата не се заключва. За ваше удобство ще разгледаме тези случаи поотделно, тъй като най-често те не са свързани помежду си.

Повреда на самата врата

В този случай ключалката на вратата на машината Indesit всъщност не се затваря. В такава ситуация, когато вратата е затворена, люкът няма да остане в затворено положение (не можете да чуете характерно щракване, след което вратата се счита за затворена) или просто ще се отвори. Възможна е и следната опция: при затваряне на люка ще ви се струва, че нещо му пречи да се затвори, сякаш се е появило препятствие, на което люкът се опира. Причините за това поведение на вратата са различни.

 1. Вратата ви е изкривена. Вратите на пералната машина са склонни да се изкривяват с времето при интензивна употреба; това е абсолютно нормално. Затова проверете дали всичко е наред с него, дали куката влиза в специалния отвор. Ако откриете проблем, вратата може да се регулира с помощта на монтажните болтове.
 2. Езикът, устройството, което директно държи вратата затворена, се е счупил. Тя от своя страна се държи на място от специален метален прът, който лесно може да изпадне. С проблема, описан по-горе, всичко, което е необходимо, е да разглобите вратата и да върнете пръта в първоначалното му положение.
 3. В самата врата може да се е счупила друга част - кука например. В този случай единственото решение е да смените дръжката на вратата на вашето устройство.

врата SMАко ключалката не се заключва в затворено положение или вратата просто се отваря при освобождаване, проблемът най-вероятно е в пластмасовия водач. Тази част е вградена в някои модели перални и има тенденция да се износва. Вашата врата може да се изкриви много леко, това няма да повлияе по никакъв начин на работата на пералнята, но рано или късно ще се сблъскате с проблема с износването на пластмасовия водач. Накъде води? Куката вече няма да остане в жлеба и люкът просто няма да се затвори, докато не щракне. Какво да направите в този случай?

 • развийте крепежните елементи, свързващи вратата с пантата, като използвате отвертка torx;
 • развийте винтовете, разположени от вътрешната страна на вратата в кръг, като първо сте я извадили от пантата;
 • издърпайте половинките на вратата с нещо остро и я разглобете;
 • проверете механизма за отваряне, за да откриете проблема.

За съжаление, механизмите рядко се продават отделно, така че най-вероятно ще трябва да се смени цялата врата. Но ако повредата не е толкова сериозна (изпаднала е пружина или е изскочил прътът), можете да ремонтирате механизма сами.

Бъдете внимателни, когато извършвате подобни операции, за да не повредите някоя друга част от пералнята. В редки случаи такива манипулации могат да доведат до още по-големи последствия, ако се пренебрегне елементарна предпазливост. Бъдете изключително внимателни!

Когато люкът се затваря, но не се заключва

За да разберете същността на този проблем, представете си следната картина: затваряте вратата на люка, тя послушно се заключва, но шайбата ви насочва към отворения люк и отказва да започне да мие. Какъв е проблемът? Най-вероятно устройството за заключване на люка (съкратено като UBL) се е повредило или контролният модул е ​​повреден.Перални UBL

И така, UBL е дефектен, което означава, че вратата не се заключва и прането не започва. Устройството за заключване на люка работи по следния начин: захранва се и заключва люка. Съответно UBL е дефектен - няма измиване!

В допълнение към повредата, има вероятност UBL просто да е запушен. Освен това може да се задръсти с всичко, особено ако в къщата има малки деца. Този проблем може да бъде решен почти моментално: просто проверете ключалката и я почистете, ако е необходимо.

Но дисфункцията на електронния модул е ​​по-сериозна причина за безпокойство. Модулът е проектиран да изпраща съответен сигнал към устройството за блокиране на люка, но в случай на повреда това не се случва. Ето защо вратата ви не е заключена. Модулът може да изгори от скок на напрежението или неговият софтуер може внезапно да се срине - във всеки случай трябва да се обадите на сервиз. Той или ще смени модула, или ще инсталира отново софтуера, в зависимост от вида на повредата.

Тестване на UBL

За да проверите работата на ключалката, има специален тестер (най-подходящият вариант е мултиметър с голям диапазон). Въпреки това, за да използвате такова устройство, вратата на люка трябва да бъде премахната.

 • Разхлабете скобата, която държи маншета на предната стена на място.В зависимост от скобата (и те са различни), използвайте или кръгли клещи, отвертка или клещи.
 • За да намерите UBL, трябва да премахнете маншета от предната стена.
 • Отстранете двата винта (които държат ключалката в позиция) от външната страна, където куката на ключалката влиза в контакт със заключващото устройство.
 • Изключете кабелите и извадете UBL (вече не е закрепен) през отвора между маншета и тялото на машината.

За да продължите по-нататък, е необходимо да проучите специалната схема на заключване на люка. По правило такова устройство се намира в почти всяка кола, но всяка компания го инсталира по свой начин (контактите са различни) и трябва да знаем целта на всеки контакт предварително, в противен случай нищо няма да работи. Намерете такава диаграма в интернет и разберете къде са фазата, нулата и общите контакти. Едва след това е възможно да проверите блокирането с тестер.

 • Превключвателят на устройството трябва да бъде превключен в режим на тест за съпротивление.
 • Поставете сондата върху нулевите и фазовите контакти на ключалката.
 • След това устройството трябва да покаже трицифрено число.
 • След това сондите трябва да бъдат инсталирани на общите и неутралните контакти.
 • Ако видите 0 или 1 на устройството, това означава неизправност на устройството.

Както се вижда от нашата история, някои дефекти във вашата машина могат да бъдат отстранени с малко усилия и почти мигновено, докато някои ще изискват определено количество усилия и време. Във всеки случай обаче тези проблеми могат да бъдат решени както самостоятелно, така и с помощта на специалист.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня