Люкът на пералната машина Indesit не се затваря

Люкът на пералната машина Indesit не се затваряЗа да започнете прането, трябва поне да затворите плътно машината. Междувременно вратата на пералнята Indesit не се затваря много често - не щраква, докато не щракне или не се заключва. В резултат на това барабанът остава спукан, а оборудването не позволява прането да започне или заплашва да изтече. Няма нужда да се примирявате с отворена врата - можете да се справите с ключалката и заключването, без да се свързвате със сервиз. Ще ви кажем какво да правите и как в подробни инструкции.

Механизмът е повреден

Люкът може да не се затваря по различни начини. Понякога говорим за липса на електронна брава, но по-често вратата просто не се заключва в жлебовете - ключалката не се заключва, барабанът се отваря обратно. Често сякаш нещо пречи на машината да се затвори с трясък: заключващият механизъм опира в тялото, но не хваща, а се избутва назад. Има няколко причини за това поведение на технологията.

 • Разминаване на вратата. С течение на времето пантите на вратите увисват, особено ако пералнята е била използвана дълго време. Небрежната работа с внезапно затръшване и надвисване също оказва негативно влияние върху люка. В резултат на това ключалката пада по-ниско и не влиза в жлеба на тялото. Проблемът може да бъде решен просто: просто регулирайте позицията на „стъклото“ и затегнете страничните закопчалки.пантата на вратата е изкривена
 • Счупен език. Това е металният прът в ключалката, който държи вратата затворена. Ако изпадне или провисне, фиксацията е нарушена. За да поправите ключалката, трябва да разглобите люка и да върнете пръта в първоначалното му положение.
 • Друг проблем с ключалката. В допълнение към езика, други важни компоненти могат да се счупят, например куката.По правило е невъзможно да ги смените или ремонтирате - просто инсталирайте нова врата.

Най-често ключалката на вратата се счупва поради невнимателна работа на пералнята.

Често водачът, пластмасовата пластина в заключващия механизъм, се проваля. Когато барабанът хлопне, той попада в специален жлеб, щрака и заключва системата. Но при продължителна употреба частта се износва или се счупва, поради което вратата не се заключва в затворено положение и постоянно се отваря. Дори не се чува характерното щракване от ключалката, когато е активирана.

Лесно е да проверите състоянието на ръководството:

 • използвайте звездообразна отвертка, за да разхлабите закрепването, свързващо вратата със страничната панта;
 • свалете вратата от пантите;
 • Развийте болтовете, разположени около периметъра на вътрешната страна на вратата;
 • издърпайте вътрешната страна на вратата с плоска отвертка;ремонт на врата на машина Indesit
 • „разполовете“ вратата;
 • проверете заключващия механизъм;
 • намери повреда.

Не винаги е възможно да ремонтирате вратата сами. По-често е трудно да се намери резервен водач или кука: те не се продават в магазините. По правило можете да върнете само паднала пружина, плоча или прът със собствените си ръце. Ако частта е повредена, тогава има само един изход - сменете ключалката, дръжката или цялата врата.

Когато решавате да ремонтирате врата, трябва да сте изключително внимателни. Такива механизми съдържат много малки детайли и неподготвен човек може само да влоши ситуацията.

Без фиксиране на куката

Пералнята няма да се затвори, дори ако има проблеми с електронното заключване. Потребителят ще затръшне вратата, тя ще се заключи и ще щракне, но пералнята няма да стартира. Освен това машината ще нулира програмата и ще покаже код за грешка, показващ проблеми с UBL.

UBL действа като допълнителна защита за пералнята от случайно отваряне на вратата по време на пране. Когато цикълът започне, към него се подава напрежение, той се задейства и блокира люка. Ако устройството е дефектно, платката не може да провери дали барабанът е запечатан и отменя програмата.куката на вратата не влиза в жлеба

Понякога UBL не се счупи, а просто се запушва. Прах, тъканни влакна или други малки отпадъци попадат вътре, което пречи на нормалното разпределение на входящия ток. Решаването на проблема е лесно: просто почистете устройството.

Силно не се препоръчва сами да тествате и ремонтирате контролната платка - има голяма вероятност да влошите повредата!

Блокерът не се активира дори ако контролната платка е счупена - командата от модула просто не достига до устройството. Самият електронен блок или неговите свързващи елементи, шини или триаци са повредени. Във всеки случай ще трябва да се обадите на техник и да поискате цялостна диагностика на частта. Може да се наложи повторно флашване или пълна подмяна.

Не се препоръчва сами да ремонтирате „мозъците“ на пералнята - има голяма вероятност да влошите ситуацията, дори да доведете до смърт. Цената на нова платка е доста висока, особено за най-новите модели машини.

Уверете се, че ключалката е счупена

Ако подозирате повреда на UBL, не бързайте. Преди да разглобите устройството или да купите ново, трябва да се уверите, че то е дефектно. За да направите това, ще трябва да демонтирате блокера и да го тествате с мултицет.

Преди всякакви ремонти е необходимо да изключите пералнята от комуникациите: захранване и водоснабдяване!

Инструкциите какво да направите са следните:

 • изключете захранването на пералнята;
 • отворете люка;
 • разхлабете скобата, затегната на маншета, с помощта на клещи или отвертка;
 • издърпайте маншета от барабана;
 • намерете UBL, който се намира зад корпуса на пералната машина срещу дръжката на вратата;премахнете UBL, за да проверите
 • развийте болтовете, държащи блокера;
 • изключете кабелите, свързани към устройството;
 • отстранете UBL през отвора между уплътнението и тялото на машината.

Следващата стъпка е внимателно да проучите фабричните инструкции или по-скоро раздела с електрическата схема на UBL. Повечето блокировки имат подобен дизайн, но някои производители леко променят местоположението и предназначението на релето. Междувременно е необходимо да се знае точно къде се намират фазата, нулата и общите контакти. В противен случай тестването ще бъде неубедително.

След като се справихме с контактите, пристъпваме към диагностика на заключващото устройство:

 • включете мултиметъра;
 • изберете режима за измерване на съпротивлението;
 • закачаме скобите на сондата към „нула“ и „фаза“;
 • погледнете дисплея - на него трябва да се появи трицифрено число (ако не е така, тогава UBL е дефектен);
 • променете позицията на сондите на общ контакт и „нула“;
 • Оценяваме резултата (индикаторите „0“ или „1“ ще показват повреда на устройството).настройте мултиметъра за измерване на съпротивлението

Ако диагностиката потвърди, че UBL е дефектен, той ще трябва да бъде заменен. Ремонтът на устройството е непрактичен - по-евтино и по-бързо е да закупите нов. Основното е да изберете правилния аналог, като предварително посочите серийния номер на съществуващата перална машина и информирате продавача за това. TМожете също да донесете старо копие в магазина и да ги помолите да намерят заместител въз основа на пробата.

Новият UBL се избира според серийния номер на пералнята.

Можете сами да инсталирате нов блокер. Просто трябва да следвате инструкциите, описани по-рано, в обратен ред. След това пускаме пералнята на тестов цикъл. Прането започна ли? Тогава всичко е направено правилно.Ако блокирането не работи, тогава проблемът е в контролния панел и не можете да правите без обслужване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня