Защо пералнята Indesit не стартира?

Защо пералнята Indesit не стартираКакво да направите, ако машина, която вчера е работила правилно, просто не иска да се включи днес? Необходимо е да проверите пералната машина и да се опитате да откриете причината за повредата на оборудването. Нека да разберем какво може да причини прането да не започне в пералната машина Indesit. Ще опишем основните „симптоми“ на повреда, върху които трябва да се съсредоточите.

Симптоми: от какво трябва да внимавате?

След като сте открили, че пералнята не иска да стартира, трябва да оцените ситуацията. Важно е да се анализира на какъв етап спира работата на оборудването. Трябва да се отбележи какви признаци на повреда са налице, например:

 • машината не реагира на натискане на бутона Старт;
 • включване на захранващия кабел в контакта, като всички индикатори на контролния панел мигат;
 • пералнята замръзва след избор на желаната програма;
 • Към оборудването изобщо не се подава захранване.

Може да има много причини, поради които SMA не започва да работи. Между тях:

 • Захранването на оборудването е прекъснато. Може да има дефект в захранващия кабел, неизправност на контакта или липса на електричество в стаята;
 • Захранващият филтър е повреден. Може би филтърът за шум е изгорял или кабелите, които го захранват, са били повредени;
 • контактите на бутона за стартиране са се разхлабили;мрежовият кабел е повреден
 • устройството за заключване на вратата на люка е неуспешно;
 • програмистът е счупен - елементът, отговорен за работата на клавишите на контролния панел;
 • окабеляването, водещо до главния блок за управление, е износено;
 • Основната платка е изгоряла (това се случва при прекъсване на захранването).

Можете да опитате сами да разрешите проблема, без да прибягвате до помощта на специалист. Освен това не винаги говорим за сериозна повреда.Възможно е да е имало краткотрайна повреда, която можете да поправите сами, като просто рестартирате оборудването.

Първоначални действия

Няма място за паника, когато установите, че нито една от програмите за пране не се включва. Трябва да се стегнете и да оцените спокойно ситуацията. Първо се уверете, че машината е правилно свързана към контакта. След това проверете дали в стаята има електричество, вероятно проблемът е липсата на „светлина“. Проверете захранващия кабел; може да е повреден или прищипан от чужд предмет.

Ако има дефект на захранващия кабел, не трябва да ремонтирате кабела с електрическа лента; трябва напълно да смените повредения проводник.

Ако визуалната проверка не ви доближи до откриването на причината за повредата, ще трябва да „копаете“ по-дълбоко. Нека да разгледаме най-типичните неизправности на пералните машини Indesit, които водят до това, че машината просто отказва да работи.

Обстоятелства на неуспех

Необходимо е да се оценят обстоятелствата, при които Indesit ACS се провали. Важно е какво е предхождало машината да не стартира, може би повредата е „излязла“ веднага след закупуването и инсталирането на оборудването, пренапрежение на тока или преместване. Не трябва да пренебрегвате такава информация, тъй като тя до голяма степен засяга естеството на щетите.

Ако нов SMA, който току-що беше закупен и инсталиран, не работи, по-добре е да не се опитвате да коригирате ситуацията сами. Би било по-правилно да се свържете със сервиз в гаранция. Може би това е производствен дефект.

Машината може да спре да се включва след скок на тока. Основният удар в този случай се поема от мрежовия филтър, предназначен да предпазва контролната платка от изгаряне. Понякога след такова излагане филтърът за смущения спира да пропуска електрически ток.За да проверите елемент, трябва:Филтърът за шум е повреден

 • свалете горния капак на пералната машина;
 • намерете и проверете защитата от пренапрежение, разположена на страничния панел, проверете дали кабелите, които го захранват, са повредени. При такава проверка може да забележите изгорели части на филтъра или неговото подуване.

Ако предпазителят от пренапрежение визуално изглежда непокътнат, трябва да проверите контактите му с помощта на мултицет. За да направите това, елементът трябва да бъде изваден от пералнята. Не подлежи на ремонт, необходима е пълна подмяна на частта.

Моля, обърнете внимание, че кабелите на филтъра водят или към бутона за стартиране, или към главния модул (всичко зависи от модела Indesit). Поради пренапрежение на захранването, окабеляването може да изгори. След това трябва да проверите дали бутонът за стартиране, когато е включен, преминава през ток. За да направите това, към неговите контакти се прилагат мултицетни сонди. Ако тестерът показва съпротивление, тогава бутонът работи. В противен случай ще трябва да го смените.

Също така се случва ключът за стартиране да заседне поради попадане на препарати под него. В този случай трябва да почистите слота и да поставите бутона на първоначалното му място.

За да сведете до минимум риска от повреда на пералната машина поради пренапрежения на напрежението, се препоръчва да я свържете чрез електрически генератор.

Машината може да се счупи след транспортиране. След това е препоръчително да проверите контролния модул, тъй като водата, която винаги остава в системата, може да попадне върху платката по време на разклащане. За да проверите контролния блок, трябва да изключите захранването на машината, да свалите горния капак и да премахнете контейнера за прах. След като премахнете контролния панел, изключете захранването (след като направите снимка на схемата на свързване) и, освобождавайки ключалките, издърпайте основната платка.Ако визуално изглежда непокътнат, по-добре е да прехвърлите модула в сервизен център за пълна диагностика.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня