Неизправности на перални Hotpoint Ariston

Неизправности на перални Hotpoint AristonМарката Hotpoint Ariston произвежда перални машини, които се отличават със стилен дизайн, функционалност, добро качество на изработка и ергономичност. Освен това оборудването има високи експлоатационни характеристики. Но дори и най-надеждното оборудване не е имунизирано от повреди. Нека да разгледаме типичните неизправности на пералните машини Hotpoint Ariston и да видим как повредата може да бъде поправена.

Научете се да „комуникирате“ с вашата машина

Честите повреди не са характерни за пералните машини Ariston. В повечето случаи автоматична машина, чийто експлоатационен живот не надвишава пет години, ще работи безупречно, ако потребителят осигури подходяща грижа за нея. Що се отнася до типичните неизправности, най-често домакините се оплакват от запушена дренажна система. Косми, отломки, нишки, които попадат в тръбите, помпата и филтрите, образуват запушвания. В резултат на това машината не може да отстрани водата от резервоара след измиване. В отделни случаи уредът започва да издава много шум по време на работа, не започва да изтегля течност или изобщо отказва да се измие.

Почти всички модели Ariston SMA са оборудвани със система за самодиагностика на неизправности. Самата автоматична машина информира потребителя за открита повреда, като показва код за грешка. След това остава само да дешифрирате обозначението и да разберете причината за възникналата повреда.

Тълкуването на кодовете трябва да се намери в ръководството за потребителя; тази информация също е свободно достъпна в Интернет.

След като се установи кой елемент е повреден, се взема решение за възможността да го поправите сами или необходимостта от повикване на специалист.Нека си представим декодирането на символите, издадени от системата за самодиагностика.

 • F1 Показва неизправност в задвижванията на двигателя. Можете да ремонтирате оборудването, като смените контролерите.
 • F2 Информира, че основният контролен модул не получава сигнал. По-добре е да поверите ремонта на специалист, тъй като двигателят ще трябва да бъде сменен. Въпреки това, преди драстични действия, е необходимо да се провери надеждността на закрепването на всички елементи във веригата на електрическия мотор-контролер.
 • F3 Показва неизправност на температурния сензор. Може да се наложи смяна на термостата.
 • F4 Появява се, когато сензорът, който измерва нивото на водата в системата, не работи правилно. Често такъв код се показва на дисплея, когато връзката между контролерите и превключвателя за налягане е лоша.
 • F05 Показва, че дренажната помпа е неизправна. Може би проблемът е, че помпата е запушена, тогава почистването на елемента ще помогне да се коригира ситуацията. Също така причината може да е късо съединение или прекъсване на намотката, това може да се провери с мултицет.
 • F06 Показва, че бутоните на контролния панел не функционират. В такава ситуация ще трябва да преинсталирате панела.
 • F07 Информира, че нагревателният елемент на пералнята не е покрит с вода. По време на процеса на ремонт ще трябва да проверите връзката между нагревателния елемент, главния модул и превключвателя за налягане. Може да се наложи подмяна на части.
 • F08 Показва заседнало реле на нагревателен елемент или проблеми с контролерите. Трябва да се доставят нови части, за да заменят неработещите.
 • F09 Показва повреда, причинена от енергонезависимостта на SMA паметта. В тази ситуация мигането на микросхемите ще помогне.
 • F10 Показва неправилна работа на контролера, отговорен за нивото на водата в резервоара. Елементът ще трябва да бъде заменен.
 • F11 Показва се на дисплея, когато помпата спре да изпраща сигнали за своята работа.
 • F12 Показва отворена верига между сензора и дисплейния модул.
 • F13 Светва, когато режимът на сушене е нарушен.
 • F14 Информира за невъзможността за сушене след избор на определена програма за пране.
 • F15 Показва, че сушенето не спира автоматично.
 • F16 Показва, че вратата на люка не е плътно затворена. Заключващото устройство може да е неуспешно. Трябва да проверим ключалката.
 • F18 Показва сериозен проблем - проблеми с микропроцесора.
 • F20 Появява се на дисплея няколко минути след началото на цикъла. Показва, че е невъзможно да се изтегли вода в резервоара. Проблемът може да е повреда на контролния блок, липса на вода във водоснабдяването, недостатъчно налягане или повреда на клапаните.грешки на машини без дисплей

След като установихме причината за неизправността, става ясно как да продължим. Можете сами да се справите с определени повреди; понякога ще трябва да се свържете със сервизен център за помощ.

Ако екранът липсва

Автоматичните машини Ariston, които не са оборудвани с дисплей, сигнализират за неизправности, открити от системата за самодиагностика чрез мигане на дисплея на контролния панел. Повечето модели перални машини имат само два индикатора - символ, потвърждаващ, че люкът е заключен, и индикатор за захранване. Светодиодът за заключване на вратата обикновено е под формата на ключалка или ключ и винаги свети. Когато избирате желания режим на пране, копчето за избор се върти в кръг, докато щрака леко.

Някои модели Hotpoint Ariston показват повреда чрез мигане на „заключването“, светлината „Центрофуга“ и светодиода „Край на програмата“.Можете да намерите автоматични машини без дисплей, които ви съобщават за грешка, като показват температурните индикатори при 30°C и 50°C. В същото време светодиодът ще светне, за да покаже пране в хладка вода и индикатори 1, 2 и 4 ще мигат.

Отказва да се включи

Причината машината да не иска да се включи най-често е скъсан захранващ кабел, счупен контакт или повреден контролен модул. Първо трябва да проверите дали електричеството в къщата е прекъснато. Ако не, уверете се, че контактът работи правилно, като включите друго устройство в него. След това захранващият кабел се проверява - дефектите по него се виждат с просто око. Ремонтът на главния блок за управление може да се извърши само от опитен техник, не си струва да се задълбочавате сами в електрониката на SMA без необходимите познания.

Пералнята Hotpoint Ariston може да не стартира, ако:ремонт на модула

 • Маркучът за подаване на вода е запушен или клапанът за подаване на вода е счупен. Поради невъзможност за събиране на вода за измиване, оборудването няма да може да работи;
 • двигателят е дефектен. В този случай цикълът също не може да бъде стартиран.

За да разберете причината, поради която пералнята отказва да работи, ще трябва да извършите диагностика на оборудването. Ако проблемът е в захранващия кабел, можете да го смените сами. Ако има проблем с контролния блок, по-добре е да не започвате да го ремонтирате сами.

Коланът не държи, няма въртене

Потребителите на перална машина Ariston могат да срещнат проблеми с повреда на двигателя (барабанът няма да се върти), повреда на сензора на Хол (устройство, което регулира броя на оборотите на ротора) или счупване на задвижващия ремък. В резултат на поне една от тези неизправности нормалната работа на машината ще бъде невъзможна.

За да проверите работата на двигателя и целостта на колана, трябва да свалите задния капак на корпуса на шайбата.

След като имате достъп до елементите, можете да започнете да ги диагностицирате. Ако причината е в счупен тахометър, препоръчително е да поканите специалист, който да извърши ремонт.излитаме от задвижващия ремък

Задвижващият ремък се разтяга и пада след използване на Ariston в продължение на няколко години. Повредата на елемента може да настъпи по-рано, ако еластичната лента първоначално е била с лошо качество. Това също води до постоянно претоварване на машината, което води до въртене на барабана и изхвърляне на лентата. В допълнение, гумената лента може да се счупи, ако шайбата се разхлаби. Ако задвижващият ремък е много опънат или има видими дефекти, по-добре е незабавно да закупите и инсталирате нов, подходящ за вашия модел Аристон.

Машината може да не започне да върти поради запушване на дренажната система. Отпадъчните води не се изхвърлят в канализационната система, като по този начин се забавя работата на оборудването. По-добре е да започнете отстраняването на неизправности, като измиете филтъра за отломки, след което трябва да почистите и проверите помпата.

За да диагностицирате двигателя, ще ви е необходим мултицет. Тестерът измерва съпротивлението на намотката на двигателя. Ако липсва, двигателят трябва да бъде сменен.

Барабанът спря, няма вода

Барабанът на пералня Ariston може да не се движи по няколко причини. Първо, поради паднал задвижващ ремък. В случай на такава неизправност, програмата за пране ще започне, моторът на машината ще бръмчи нормално, но барабанът ще замръзне на място. Проблемът се решава със смяна на ластика.четките се нуждаят от смяна

Ако пералнята не набира скорост в режим на центрофуга или изобщо не се върти, тя може да е износена. електрически четки на двигателя, те трябва да бъдат сменени бързо.Също така е вероятно тахометърът, който контролира скоростта на въртене на барабана, да е повреден. Сензорът на Хол ще трябва да се смени. Възможно е автоматичната машина първоначално да трака и да издава шум по време на работа, а след това да спре да се върти. В този случай проблемът може да е в счупени лагери. Решението на проблема е да ги смените.

Много рядко такъв симптом може да показва повреда на електронния модул. Също така е възможно сигналът в окабеляването или контактите на елементите да бъде прекъснат. За да разрешите проблема, по-добре е да поканите опитен специалист. Машината не пълни най-често поради запушен маркуч за подаване, повреден клапан за пълнене или счупен пресостат. В този случай диагностиката и ремонтът „направи си сам“ са допустими. Много по-рядко проблемът е в счупен блок за управление.

Проблеми с вратата, студена вода

Един ден потребителят може да открие, че люкът не се затваря. Възможно е да има механична повреда (като деформирани пластмасови ключалки) или повреда в електрониката, която е причина вратата да не се заключва. При продължителна употреба на пералнята пантите, на които е окачена вратата, също могат да увиснат.

Честа повреда може да се счита за повреда на нагревателния елемент. Ако машината не загрява водата, струва си да проверите елемента. В повечето случаи ще трябва да бъде заменен. Нагревателят се покрива с котлен камък, което провокира неговото изгаряне.нагревателният елемент трябва да бъде сменен

Неизправности, които се случват рядко

Всъщност отказът на главния контролен модул е ​​изключително рядък. Диагностичната система разпознава неизправността и уведомява потребителя за нея. Също така, „проблеми с шума“, които са ситуации, при които пералнята издава много шум или шум от смилане, не се появяват често. Тук най-вероятно масленото уплътнение и лагерите ще трябва да бъдат сменени.Може би проблемът е в разхлабените противотежести, които също карат оборудването да работи твърде шумно.

Ако автоматичната машина тече, по-добре е да поканите техник да извърши диагностика, за да избегнете повреда на електрическата изолация на устройството.

Какви други „симптоми“ на неизправност може да произведе пералня Ariston?проверете противотежестите

 • Спрете да плакнете дрехите. Тук първо трябва да проверите нагревателния елемент. Когато елементът не може да загрее водата, следващият цикъл на пране не започва. Ако нагревателят работи правилно, ще трябва да проверите термостата.
 • Не измивайте праха от дозатора. В такава ситуация почистването на филтрите ще помогне. Рядко механизмът за подаване на вода се нарушава, тогава детергентите също остават в кюветата.

Каквато и да е неизправността на пералната машина Ariston, трябва да диагностицирате проблема възможно най-скоро. Въз основа на получената информация си струва да определите дали е препоръчително да го ремонтирате сами или е по-добре да се свържете със специалисти. Отстраняването на незначителни дефекти може да се извърши у дома, но е по-добре да не се занимавате с електроника SMA без опит и умения.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Ула Ула:

  Пералнята (F 11) се развали, извиках майстор. Техникът започна да сменя нагревателния елемент без диагностика (между другото, той взе оригиналния нагревателен елемент) стр. След това смених помпата, след пробно свързване машината не тръгна. Този път вече имаше (F 01). Не източих и водата.В процеса на смяна на помпата в гумената тръба, която отиваше към помпата, майсторът извади и изхвърли частта - топка, малко по-голяма от топка за тенис. В резултат на това, без да правя машината, поисках да платя 4500 рубли. Оставам с впечатлението, че съм измамен. Не поисках да сменя нагревателния елемент и новата помпа също не донесе никаква полза ... в резултат на това няма пари, машината не работи.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня