Неизправности на полуавтоматична пералня с центрофуга

неизправност на полуавтоматична машинаВ ерата на автоматичните перални машини всички някак са забравили за „доброто старо“ полуавтоматично оборудване и как работи. Спомняме си такива машини, като правило, само в дачата, решавайки ежедневните си проблеми с помощта на тези „трудещи се“. Започвате да оценявате истински една пералня, когато тя се повреди. Какво да направите в такава ситуация, да се обадите на специалист или да извършите ремонта сами? Всичко ще зависи от естеството на неизправността и много повече.

Описание на често срещаните повреди и техните причини

Полуавтоматична пералня има доста впечатляващ списък от повреди, които са свързани с неговия специфичен дизайн. Нека да ги разгледаме.

Когато центрофугата е активирана, двигателят не стартира - не работи. Сериозен проблем, който може да бъде причинен от изгорели контакти или скъсани захранващи проводници, отиващи към електрическия мотор. В този случай е необходим незабавен ремонт. Механичният таймер, температурният сензор или самият двигател също може да са повредени. Кондензаторът или релето, отговорни за стартирането на двигателя, не работят. Трансформаторът е изгорял или четките на двигателя са износени - трябва да разглобите и поправите двигателя.

Двигателят е стартирал, но барабанът на центрофугата не се върти. Този проблем възниква, когато в резервоара има твърде много мокри неща. Вторият вариант е, че спирачката не работи правилно, блокирайки въртенето на барабана. Освен това барабанът на центрофугата няма да се върти, ако в резервоара има твърде много вода и още повече, ако в него са попаднали големи чужди предмети, като например пране. Тук често не се изисква ремонт.

Когато двигателят на полуавтоматичната машина Slavda (или друга) работи, барабанът е блокиран и не се върти. Обикновено има две причини за тази неизправност:

 • Първо, прането в барабана се поставя от едната страна.Това води до факта, че под въздействието на центробежна сила роторът се люлее и силно удря ръбовете на резервоара - въртенето е невъзможно и машината не работи.
 • второ, ако полуавтоматична машина с центрофуга вече се използва известно време, нейните втулки може да са счупени. При счупени втулки нормалното въртене на ротора също е невъзможно. Ако втулките са счупени, е необходим ремонт.

неизправност на полуавтоматична машинаПо време на цикъла на въртене водата тече от полуавтоматична машина с центрофуга. В този случай има доста възможни причини за неизправност, нека ги изброим.

 • Резервоарът тече и изпуска вода.
 • Свързващите елементи и връзките между маркучите и центрофужните модули са счупени или разхлабени. Най-често връзката между маркуча и помпата или резервоара.
 • Диафрагмата или нейните закопчалки са счупени.
 • Маншетите на изпускателния клапан са износени и не задържат вода.
 • Дренажната помпа има повреда в корпуса.
 • Изпускателният вентил е повреден - механизмът за отваряне/затваряне не работи.
 • Една от тръбите или маркуча е изтекла.
 • Гумените уплътнения на капака на дренажната помпа са износени и не задържат вода.

Дренажната помпа не източва или не източва добре отпадъчната вода от резервоара на центрофугата; като цяло не работи нормално. Причината за това може да е сериозно запушване на дренажната помпа или маркуча на полуавтоматичната пералня Slavda (или друга). Или лопатките на работното колело са се счупили, което е накарало помпата да се включи и да работи, но водата ще се оттича изключително бавно. Лошо оттичане може да възникне и ако прането попадне в дренажния отвор на центрофугата или дренажният маркуч бъде случайно притиснат.

Водата тече от резервоар в резервоар. Ако водата от резервоара на пералнята се опита да изтече в резервоара на центрофугата, това може да означава само едно - проблем с байпасния отвор. По-точно проблемът е в клапана; ако гуменото му уплътнение се е износило и вече не задържа вода, оттам идва проблема.Необходим е ремонт.

Ами ако полуавтоматична машина с центрофуга изобщо не се включи? Причината може да е дефектен захранващ проводник, щепсел или реле. В допълнение, подобен „симптом“ може да възникне, когато електрическият мотор изгори. Необходим е ремонт на електричество.

Ако двигателят работи, но барабанът отказва да се върти. В този случай има само един проблем - задвижващият ремък. Тя може да излезе или да се разкъса, а задвижването естествено не е осигурено. Необходим е ремонт.

Забележка! В допълнение към горните неизправности, често могат да възникнат други проблеми с полуавтоматични машини, които не могат да се нарекат неизправност в буквалния смисъл на думата. Например, проблемите със сензора за ниво на водата могат да бъдат решени чрез изправяне на дренажния маркуч.

Какви инструменти и материали са необходими за ремонтни дейности?

Доста трудно е да се идентифицира пълният набор от инструменти и материали, които ще са необходими за извършване на ремонтни дейности на перална машина с центрофуга. Всичко ще зависи от естеството на повредата и модела на полуавтоматичната пералня, но като цяло може да се отбележи следният списък:

 1. клещи;
 2. плоски и кръстати отвертки;
 3. автомобилен уплътнител или студено заваряване;
 4. мултиметър, клещи;
 5. комплект глави и гаечни ключове (от 6 до 24 мм);
 6. кондензатор, реле от подходящ тип;
 7. четки за колекторен двигател, трансформатор;
 8. пералня и резервоар за центрофуга;
 9. подходящи скоби, маркучи, тръби;
 10. мембрани, маншети, диафрагми, клапани, втулки.

Забележка! Не е необходимо да купувате всички горепосочени компоненти; започнете от конкретна разбивка и изберете части въз основа на нея, като същевременно изучавате структурата на вашата пералня.

Намиране и отстраняване на проблема сами: процедура

Както казахме по-горе, броят на типичните неизправности на полуавтоматична пералня Slavda (или друга) не може да се нарече малък.Но ако класифицираме тези неизправности и предложим процедура за отстраняването им, се оказва, че не всичко е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. И така, като първа точка на класификация ще посочим проблеми с електричеството на полуавтоматична пералня. Предлагаме ви процедура за тяхното откриване, идентифициране и премахване.

 • Проверете захранващия кабел и щепсела за повреди.
 • Отваряме таблото на пералнята (процедурата за разглобяване на панела зависи от модела на пералнята).
 • Взимаме мултиметър и проверяваме всички контакти за прекъсвания или много ниско напрежение.
 • Намираме и проверяваме кондензатори и релета с мултицет. Ако открием дефектна част, я сменяме - няма смисъл да я ремонтираме.
 • След това проверяваме понижаващия трансформатор и по същия начин, ако се открие проблем, го заменяме с подобен.
 • Проверяваме всички контакти за изгаряния, едва след това се качваме в електрическия мотор и проверяваме четките за износване и, ако е необходимо, ги сменете.

Втората точка от класификацията ще наречем както следва: проблеми с наводнения, изтичане и оттичане на вода. Ето процедура за отстраняване на такива проблеми.неизправност на полуавтоматична машина

 1. Първо, проверяваме със собствените си ръце всички маркучи и тръби, до които можем да стигнем, без да разглобяваме пералната машина за течове.
 2. Отваряме тялото на машината Slavda или всяка друга и стигаме до дренажната помпа.
 3. Проверяваме помпата за видими повреди, след това я изключваме от корпуса, почистваме я и след това я завиваме отново.
 4. Проверяваме уплътненията, мембраните и диафрагмата; ако открием и най-малкия дефект, го заменяме.
 5. Отстраняваме резервоара на пералнята с центрофуга и го проверяваме за дупки и пукнатини. Използвайте автомобилен уплътнител или апарат за студено заваряване, за да запечатате дупката. Оставете уплътнителя да изсъхне, преди да сглобите отново пералнята.

И накрая, ще обозначим третата точка от класификацията като: проблеми с движещите се елементи на пералнята Slavda (или всяка друга). Движещите се елементи на машината включват двигателя и задвижващите елементи, които въртят барабана. И така, процедурата за намиране и отстраняване на такива неизправности.

важно! Преди да търсите такива неизправности, обърнете внимание как разпределяте прането в барабана на центрофугата. В крайна сметка, ако подредите прането неравномерно, можете да създадете дисбаланс, който пречи на работата на уреда.

Първо проверяваме барабана за взаимодействие със спирачната система. Ако барабанът захване спирачките по време на въртене, това му пречи да изпълнява нормално функциите си; всъщност не работи правилно. След това трябва да извадите центрофужния барабан и да проверите резервоара за наличие на чужди предмети; ако бъдат открити такива, те трябва да бъдат премахнати. В същото време проверяваме втулките на полуавтоматичната пералня Slavda (или всяка друга), ако върху тях се появят признаци на износване, те трябва да бъдат сменени.

Следващата стъпка е проверка на състоянието на задвижващия ремък. Тя трябва да бъде опъната плътно и да осигурява нормално предаване на оборотите на двигателя. Ако ремъкът е скъсан или напукан, не е необходим ремонт, трябва да се смени - не се допускат връзки или усуквания!

Обобщавайки, отбелязваме, че съвременната полуавтоматична пералня не може да се нарече просто устройство, но няма големи трудности и във вътрешната й структура. Ако действате в съответствие с предложените съвети от експерти, отделете време и предприемете стъпки стъпка по стъпка, е напълно възможно да ремонтирате такава полуавтоматична машина със собствените си ръце. Късмет!

   

21 читателски коментара

 1. Gravatar Xef Xef:

  Центрофугата не работи, капакът на центрофугата е счупен и затова не работи. Как да го оправя?

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Спинърът се върти без барабан, но не се върти с барабан, полуавтоматичен Assol

  • Граватар Александър Александър:

   Погледнете кондензатора на началната намотка.

 3. Граватар Саня Саня:

  Моля, кажете ми какво може да е, ако двигателят на центрофугата бръмчи, но не се върти? Завъртам го с ръка - движението е лесно, пробвах да сваля ремъка, но хрянът само бръмчи. Машината е стар Сатурн полуавтомат.

  • Граватар Юрий Юрий:

   Проверете кондензатора

  • Граватар Василий босилек:

   Едната от двете намотки на мотора е изгоряла.

 4. Граватар Алина Алина:

  Моля, кажете ми: полуавтоматична Renova, центрофугата много изведнъж започна да скърца ужасно при въртене. Спирачката е наред. И още нещо: не можем да я разглобим както трябва, просто развихме капачката отзад.

 5. Граватар Татяна Татяна:

  Единственият проблем, който имам с центрофугата е, че двигателят работи, но барабанът не се върти. Понякога започва да се върти, само набира необходимата скорост и след това губи скорост, но двигателят продължава да работи. Какъв е проблемът?

 6. Граватар Анонимен Анонимен:

  Центрофугата не работи, капакът на центрофугата е счупен и затова не работи. Как да го оправя?

 7. Граватар Таня Таня:

  Трябва ми капак за центрофугата, този който се слага отгоре на прането, машина на Satyrn. Не мога да го намеря, може би се нарича различно, помощ?

 8. Граватар Елизабет Елизабет:

  Добър ден. Казвам. Центрофугата не работи. При въртене острието (разположено в долната част) се върти с висока скорост, но барабанът не. В същото време водата се източва. Какво да правя?

 9. Граватар Юрий Юрий:

  Моторът на центрофугата трепва, но не стартира.

 10. Граватар Александър Александър:

  Къде да купя центрофуга за Renova 70?

 11. Граватар Владислав Владислав:

  Моторът и валът се въртят, но барабанът не. Кажи ми каква е причината?

 12. Граватар Алла Алла:

  Пералня Чайка. Нов, не е използван. Когато таймерът за пране е включен, двигателят не работи. Възможни причини?

 13. Граватар Сергей Сергей:

  В полуавтоматичната пералня Krista kr-70 двигателят на центрофугата работи и валът се върти (лесно на ръка). Барабанът прави същото, но не набира обороти при пране, дори когато е празен, двигателят се загрява. Проблемът е стар. Понякога все пак работеше. Какви проблеми може да има?

 14. Граватар Алекс Алекс:

  Възможно ли е директно свързване на центрофуга без таймер и как?

 15. Граватар Георгий Георгий:

  Центрофугата работи на празен ход и не се върти при зареждане.

 16. Граватар Алексей Алексей:

  Здравейте, моля, кажете ми как да поправя полуавтоматична центрофуга?

 17. Граватар Вера вяра:

  Машината е полуавтоматична. Центрофугата не изпомпва вода. Каква е причината?

 18. Граватар Ирина Ирина:

  Здравейте, машината е полуавтоматична, използвана е по-малко от месец, таймерът работи, но барабанът не върти или шуми при стартиране, източването и центрофугата работят, възможни причини?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня