Какво да търсите, когато купувате автоматична пералня?

Какво да търсите, когато купувате автоматична пералняКупуването на пералня е скъп бизнес, така че без предварително проучване и планиране можете да се объркате и да купите грешното нещо. Повечето хора предпочитат да се съсредоточат само върху цената и външния вид, въпреки че в допълнение към това трябва да обърнете внимание на по-важни параметри. Така че правилно избраната мощност, размери, тип контрол или местоположение на люка ще ви позволи да изберете най-добрия модел и да не плащате надплащане за безполезни функции. Всички подробности са в статията.

Размер на корпуса и местоположение на люка

На първо място, трябва предварително да намерите място за поставяне на машината и да оцените наличното пространство. В зависимост от броя на свободните квадратни метри, трябва да решите коя пералня е подходяща за разпределените Люкът на машината може да бъде отгоре или в предната част помещения: с хоризонтално или вертикално натоварване. С прости думи, разглеждаме къде е по-желателно да бъде разположен товарният люк - отгоре или отпред. Ако често отварящата се врата ще пречи на ежедневието, тогава хоризонталните машини ще бъдат по-подходящи.

След това разглеждаме размерите. В зависимост от размера, пералните се предлагат в три вида:

 • в пълен размер - 85-90 см височина, 45-60 см дълбочина, 60 см ширина;
 • тясна – дълбочина под 45 см;
 • компактен - височина, дълбочина и ширина съответно по-малко от 85, 45 и 60 см.

Компактните и тесни модели са по-уязвими и се чупят по-бързо.

Веднага обръщаме внимание дали машината ще е за вграждане. Ако планирате да поставите машината в кухненски модул или под мивка, тогава трябва да потърсите модули с подвижен горен капак или специални вградени модели. Те струват повече, но могат значително да спестят място и да създадат допълнителни работни повърхности в стаята.

Капацитет на барабана

Следващата точка е допустимият обем на натоварване.Всяка машина е обозначена с нейния капацитет, което ясно показва колко килограма сухо пране могат да се изперат за един цикъл. Достатъчната стойност се изчислява въз основа на броя хора, които планират да използват машината. Приблизителните числа са както следва:

 • за 1-2 души е достатъчна пералня с капацитет до 4 кг;
 • за 3-5 жители – необходими са поне 5-6 кг.;
 • за семейства от 5 души - ще са необходими поне 7-9 кг.

Вземаме предвид и честотата на пране - ако предпочитате да перете често и малко по малко, тогава можете да се ограничите до 4 кг.

Някои смятат, че е по-изгодно да се вземе резерв и веднага да се закупи машина с максимално натоварване от 8-9 кг. Но това не е най-добрият вариант, тъй като вместимите машини се характеризират с висока цена, големи размери и впечатляваща консумация на енергия и консумация на вода. В идеалния случай трябва да изчислите нуждите си и да изберете пералня строго за броя на жителите.

Възможности на машината

Всяка пералня може да пере, изплаква и центрофугира. Но някои модели могат да предложат на собственика си допълнителни възможности. Някои от тях наистина могат да опростят и ускорят процеса на измиване, но много само увеличават цената на оборудването, оставайки безполезни в ежедневието. За да не губим пари напразно, разбираме функциите, предлагани от производителя.

 1. Защита от течове. Пълна защита ще бъде застраховка в случай на проблеми с течове и автоматично ще изключи системата, ако водата стигне до дъното на машината.функция за пране с пара
 2. Специални режими. Помага ви да спестите време и пари, като предлага специални програми за специфични тъкани и видове дрехи. По този начин „Детски режим“, „Спорт“, „Бързо пране“, „Обувки“, „Обемни предмети“ и „Икономично пране“ се считат за полезни.
 3. Деликатно пране. Ще ви бъде полезно, ако имате в гардероба си дантелено бельо, както и коприна, органза или други леки и крехки материи.Това е специална програма с обилно подаване на вода, без загряване на вода и бавно центрофугиране, което гарантира нежна грижа.
 4. Тихо измиване. Моделите с инверторен двигател и директно задвижване могат да се похвалят с липсата на силни вибрации и работещ двигател. Те правят много по-малко шум, така че са подходящи за нощно пране или малки апартаменти.
 5. Пране с пара. Предлага подобрено почистване чрез подаване на горещ въздух. По правило това е доста универсална програма, която помага да се отървете от неприятните миризми на всякакъв вид тъкан.
 6. Сушене. Много скъп вариант, но ви позволява да изсушите нещата веднага след приключване на прането. Ако това е предвидено на машината, тогава изпраните дрехи не трябва да се окачват, а могат веднага да се приберат в килера.

Оборудването може също така да има таймер за отложен старт, осветление на барабана, защита от деца и много други допълнителни функции. Задачата на купувача е внимателно да проучи таблото на уреда при закупуване на автоматична пералня и трезво да оцени полезността на вградените опции.

Характеристики на контролния модул

Сред основните характеристики на пералнята е видът на управление. Зависи колко удобно е да използвате машината. Има две по-често срещани опции:

 • При механичен модул за управление параметрите на измиване трябва да се регулират ръчно чрез завъртане на специални контроли или натискане на бутони. По правило те са оборудвани със стари и евтини модели, които предлагат доста ниска функционалност.
 • При електронно управление потребителят трябва само да избере режим, след което системата за пране сама ще зададе температурата, силата на въртене и продължителността на цикъла.

Машините с електронен модул са по-удобни за използване, но се развалят по-често от механичните машини.

Статистиката показва, че сложните електронни системи често се провалят. Факт е, че механичното управление е ограничено до по-малко части, които издържат 50-60% по-дълго.Въпреки това, производителите практически са спрели да пускат на пазара „прости“ перални машини с ниски цени, тъй като търсенето им сред купувачите е намаляло значително.

Как да оценим ефективността на машината?

SM класове на енергопотребление Малко хора знаят, че можете да оцените ефективността на прането на машината, качеството на цикъла на центрофугиране и степента на консумация дори преди закупуването и пускането на оборудването в експлоатация. За целта отдавна е разработена класова система, според която производителите фабрично тестват конкретни модели и им присвояват определени нива. Всички изброени параметри са обозначени с латински букви - от A до G.

Следователно изборът на добро оборудване е лесен: просто обърнете внимание на класа на консумация на енергия, ефективността на пране и центрофуга. Най-добрите машини ще имат най-високи нива от A до A+++, а неикономичните и некачествени перални ще имат от D до Ж.

За да не дразни шумът

Нивото на шум винаги е посочено на етикета на пералната машина. Тази характеристика е посочена в dB и ви позволява незабавно да оцените средния обем на машината. Като правило приемливата и недразнеща стойност варира от 47-68 dB.

Шумът на пералнята зависи преди всичко от резервоара за пране. Ако той е от неръждаема стомана, уредът ще бъде по-шумен, отколкото с пластмасов барабан. Инсталираният двигател също влияе върху нивото на шума. Инверторните двигатели и автоматиците с директно задвижване са много по-тихи.

Някои машини предлагат намаляване на обема на работа с помощта на функцията „Тихо пране“.

Много зависи от размерите на пералнята. По този начин тежките агрегати са по-малко мобилни, поради което практически не вибрират и не създават допълнителен шум. Значително е и качеството на монтаж - монтажът върху твърда и равна повърхност гарантира намалени децибели.

Чести неизправности и защита срещу тях

Производителите обещават 5-7 години безпроблемна работа, но машините често се развалят много по-рано. За да предотвратите тъжен резултат, е необходимо внимателно да проучите предлаганите модели на етапа на покупка и да изберете най-стабилния дизайн. За да направите това, си струва да имате предвид най-честите причини за повреда на пералната машина:

 • повреда на нагревателния елемент;изберете оборудване с функция за сушене
 • изгаряне на контролния модул;
 • приплъзване на задвижващия ремък;
 • повреда на двигателя;
 • износване на лагерния възел;
 • повреда на резервоара;
 • износване на амортисьори;
 • счупена дръжка на вратата на люка;
 • ненадеждна помпа.

Най-често изброените елементи на пералнята се „провалят“ при неправилна работа, но можете да се предпазите от много неща в магазина. Например, препоръчително е да се доверите на восъчено табло, което е по-запечатано и издръжливо, или да избягвате пластмасови резервоари, които са крехки и често се повреждат. Също така, преди да закупите, трябва правилно да изчислите необходимия обем на натоварване, така че впоследствие да не надвишите максимално допустимото тегло.

Не си струва да спестявате. Ако е много важно изпраните дрехи да са сухи, тогава е по-добре да закупите машина с възможност за сушене. В противен случай спестяванията ще ви принудят да включите скоростта на центрофугиране до максималната стойност, поради което устройството ще работи с повишена мощност, изчерпвайки техническия си потенциал.

Как да закупите и инсталирате?

Избраната машина трябва да бъде внимателно инспектирана. Не трябва да има вдлъбнатини, драскотини или чипове по тялото и вътрешните части - всичко това показва неправилно транспортиране и бъдещи проблеми. Не забравяйте да завъртите барабана, да проверите съдържанието и да отворите вратичката и контейнера за прах няколко пъти.

По-добре е да поверите по-нататъшното инсталиране и свързване на професионалисти. Не забравяйте, че ако бъде открит проблем, техникът ще издаде специален сертификат за подмяна на оборудването. Ако действате сами, ще трябва да докажете на магазина, че повредата не е по ваша вина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня