Поддръжка на пералня Indesit

Поддръжка на пералня IndesitГоворят за обслужване на пералната машина Indesit много често, но го правят много по-рядко. Но това е навременна профилактика и правилна поддръжка на скъпо оборудване, което може да удължи експлоатационния му живот. Има три вида превантивни мерки: физическо и химическо почистване, ежедневна профилактика и профилактичен преглед. Днес ще разгледаме и трите.

Ще се развали ли машината, ако се поддържа правилно?

Независимо от цената, всяко оборудване е обект на просто износване на елементи. Същото важи и за производствените дефекти, които могат да се случат с всяка марка. Без значение колко пълни и качествени са превантивните процедури, пералнята все пак може да се провали в даден момент. Това се дължи на следните фактори, които пречат на стабилната работа на домакинските уреди:

 • качество на водата;
 • характеристики на електрическата мрежа;
 • неспазване на правилата за работа;
 • фабрично сглобяване;
 • качество на частите;
 • различни форсмажорни събития.

Дори забравена ресто в джоба на панталона по време на пране може да повреди домашния помощник и значително да съкрати жизнения му цикъл.

Ето защо е толкова важно да следвате всички инструкции и правила за работа с автоматична пералня, а също така не забравяйте за превенцията и навременното отстраняване на неизправности. Тогава има шанс оборудването да работи не само през целия гаранционен период, но дори и много по-дълго. Но за да постигнете такъв резултат, ще трябва да работите упорито, като отделите време и усилия за това.Indesit IWUB 4085 ръководство

Идеалният сценарий е рутинна проверка на пералнята на всеки три години, по време на която е необходимо машината да се разглоби частично и да се прегледат основните й части.Не е необходимо да правите това сами, тъй като всеки сервизен център ще се радва да предостави такава услуга, чийто техник ще разглоби самостоятелно сложно оборудване, ще провери двигателя, тръбите и други ключови елементи на „домашния асистент“ за износване. Само навременната подмяна на тръбата може да спаси вашите съседи от наводнение и плащане на обезщетение за ремонт, така че не трябва да пренебрегвате превенцията.

Спазвайте основните правила за работа

Ако внимателно следите измиването си, редовно проверявате работата на машината и също така спазвате всички правила за употреба, тогава поддръжката ще се изисква много по-рядко. Но за да се защити надеждно пералната машина от повреда, трябва да се вземат превантивни мерки по време на всяко измиване. Сега няма да открием нищо ново, тъй като това са стандартни процедури, за които всеки трябва да знае. Някои хора обаче пренебрегват тези прости изисквания, затова ще ви ги припомним отново.

Поради факта, че обикновено се използва твърда чешмяна вода за измиване, всички минерали от тази вода остават върху барабана на машината, стените на тръбите, а също така проникват в помпите и маркучите. Цялото това богатство на руското водоснабдяване може да повреди крехкото оборудване Indesit, което не е адаптирано към вода с такова ниско качество. Често след повреда в машината се намират цели килограми воден камък, поради което техниката излиза от строя преди гаранционния срок.

За да предотвратите утаяването на водни камъни във вашите уреди, не забравяйте да омекотите водата преди всяко измиване, например с прах Calgon.

Всякакви омекотяващи прахове и гелове могат да „спасят живота на домашните помощници“, така че се препоръчва да се използва подобна химия по време на всеки цикъл. Ако желаете, можете да отидете още по-далеч в превантивните мерки и да закупите филтри за пречистване на водата. По-скъпи са от омекотяващите прахове, но издържат по-дълго и много по-добре пречистват водата. Работата с вода обаче не е единственото нещо, което може да помогне да се избегнат повреди.Трябва ли да добавя Calgon към моята пералня?

Една от най-важните точки при работа с пералня е простата грижа. Никога не забравяйте да проверите джобовете на дрехите си, защото дори и най-малката монета, ключове за пералня, клечка за зъби, пирон или друг малък остър предмет могат да повредят вашето оборудване. По същата причина трябва да перете отделно опасни предмети, които имат железни ключалки, катарами, големи копчета и др., които могат да заседнат в машината. Такива дрехи, като обувки, могат да се перат само в специална торба.

Обърнете специално внимание и на ограничението за максимално тегло на товара. Претоварването, както и неравномерното разпределение на дрехите, също могат да причинят щети. Също така проверете инструкциите на производителя за препоръки за температурата на пране. Перете във вода при 95 градуса по Целзий само когато е абсолютно необходимо, тъй като този режим ускорява износването на оборудването, точно както функцията за изваряване.твърде много пране е заредено в барабана

Не трябва да напускате къщата, докато пералнята работи, тъй като винаги трябва да сте готови да отстраните различни проблеми. Никой не отмени внезапни течове на вода и други извънредни ситуации. Освен това, като се грижите за машината, можете незабавно да чуете или видите признаци на повреда и незабавно да ги отстраните. Разбира се, не е нужно да стоите близо до домакински уреди за целия цикъл; препоръчително е просто да сте вкъщи, докато работят, и да ги проверявате поне веднъж на половин или час.

След като приключите работата, трябва незабавно да извадите измитите предмети, така че да не започнат да гният и черната плесен да не започне да се появява на машината поради влажност. Трябва също така да отворите широко люка, така че машината да се вентилира и цялата вода да е напълно суха, плюс да извадите и почистите контейнера за прах.

Не пренебрегвайте правилото да не изключвате устройството директно по време на работа, тъй като това може да доведе до неизправност на контролния модул, който ще трябва да бъде закупен с голяма цена.

Когато приключите с измиването, не забравяйте да почистите филтъра за миене и след това през същия филтър или през маркуча за аварийно източване отстранете цялата останала отпадъчна вода. Накрая използвайте суха кърпа, за да почистите гуменото уплътнение на люка, така че да не остава вода там, тъй като това може да доведе до разкъсване на гумата в бъдеще.

Дълбоко почистване на пералня

Използването на омекотители за вода е чудесно, но не е панацея за всички повреди на машината. Устройството все още трябва да се почиства поне веднъж на 2-3 години. Това важи за процедурата за механично почистване на домашен помощник със собствените си ръце. Химическото почистване трябва да се извършва поне веднъж на всеки 6 месеца.

Потребителите обикновено се плашат от термина „химическо почистване“, но в това няма нищо сложно, така че не е необходимо да се обаждате на професионалисти за тази процедура. Достатъчно е да добавите специален продукт към чекмеджето на пералнята, който се предлага широко на пазара. След това трябва да пуснете пералнята без пране за дълъг цикъл, като използвате висока температура на водата, така че почистващият препарат да премахне всички замърсявания от вътрешността на оборудването.

Това е евтин, но ефективен начин да запазите вашия домашен помощник непокътнат възможно най-дълго и отнема само малко време. С механичното почистване всичко е много по-сложно. За да направите това, трябва частично да разглобите машината.

 1. Отстранете горния капак на устройството, таблата и задната стена.
 2. Отстранете и тръбата и я почистете старателно.
 3. Отстранете помпата, която също трябва да бъде напълно промита.издърпайте помпата през дъното на машината
 4. Сега обърнете специално внимание на тръбата, която преминава от приемника за прах към резервоара.
 5. Издърпайте и измийте филтъра за боклук на машината.
 6. Накрая извадете и измийте маркучите за подаване и оттичане.

Както можете да видите, в процеса на механично почистване също няма нищо сложно, но процедурата се състои от 6 стъпки наведнъж, така че обикновено отнема цял ден.Но изразходваното време си заслужава, защото по този начин е възможно значително да се удължи живота на домакинските уреди. Най-важното нещо в тази процедура е да не прекалявате по време на разглобяването, да не повредите нищо и след това не забравяйте да инсталирате всичко сигурно на мястото му.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня