Как да поставите маншет на барабана на пералня Indesit?

Как да поставите маншет на барабана на пералня IndesitКак да поставите еластична лента върху барабана на пералня Indesit със собствените си ръце? Всъщност маншетът е опънат над ръбовете на резервоара, а не върху самия барабан. Майстор, който вече е опитен, ще се справи с такава задача за няколко минути. Ако сваляте и монтирате ластика за първи път, ще трябва да го „бърникате“. Нека да разгледаме как протича процесът на премахване на старата уплътнителна яка и инсталиране на нова и ще дадем няколко съвета, които ще направят ремонта много по-лесен.

Описание на ремонта

Всъщност е напълно възможно да замените маншет за начинаещ у дома. Работата не изисква специални знания и умения. Всичко, от което се нуждаете от инструменти, са отрицателни и положителни отвертки, клещи, ще ви трябва и нов ластик и две скоби, за да го закрепите. Пръстените могат да бъдат метални или пластмасови, в зависимост от вашия SMA.

Ремонтният комплект трябва да бъде закупен за конкретен модел пералня Indesit.

Също така по време на работния процес ще ви трябва шкурка, чифт гъби, течен сапун и парцал. Това е необходимо, за да се подготви прилягането под маншета и да се улесни монтажа му. Първата стъпка е да премахнете деформираната гумена лента. За това:

 • отворете вратата на люка;
 • огънете ръба на маншета отдолу, докато намерите външната яка;
 • използвайте шлицова отвертка, за да повдигнете пружината му;отстранете външната скоба
 • движейки отвертката около периметъра, извадете скобата от мястото й;
 • пъхнете външната част на уплътнението вътре в барабана;
 • свалете горния капак на кутията, като развиете болтовете, които го закрепват;
 • като използвате положителна отвертка, разхлабете болта, закрепващ скобата, която закрепва маншета отвътре;
 • отстранете вътрешната скоба;
 • Отстранете гуменото уплътнение от шайбата.разхлабете вътрешната скоба и свалете маншета

Преди да поставите маншета върху резервоара, трябва да подготвите седалката. С помощта на шкурка отстранете всички образували се котлен камък или отлагания. След това измийте мястото със сапунена вода и гъба. Когато прилягането е готово, можете да затегнете маншета.

Внимателно проверете новото уплътнение. В долната част на ластика има дренажен отвор. В горната част на уплътнението има стрелка, която по време на монтажа трябва да се изравни с маркировката на люка. По-нататъшните действия ще бъдат както следва:

 • Смажете седалката с течен сапун, като обърнете специално внимание на ръбовете на дупката;
 • Също така третирайте жлебовете на гумения маншет със сапун и вода. Не трябва да смазвате цялото уплътнение със сапун, в противен случай по време на работа то просто ще се изплъзне от ръцете ви;
 • като наблюдавате горната и долната част, пъхнете уплътнението вътре в тялото на пералната машина;
 • издърпайте горната част на еластичната лента върху вътрешния ръб на резервоара;
 • пъхнете маншета с кръгови движения. Това е най-трудният етап от работата, тъй като „непокорният“ ластик обикновено не иска да се простира върху вътрешната издатина. Трябва да сте търпеливи. Ако е необходимо, допълнително смажете ръбовете на уплътнението с течен сапун;
 • монтирайте вътрешната скоба, закрепете я чрез затягане на закрепващия болт;
 • След това трябва да издърпате външната част на маншета върху тялото. Седалката може да се третира допълнително с течен сапун, което ще улесни работата;
 • монтирайте външния фиксиращ пръстен. Като държите пружината на скобата с пръст, вкарайте я в машината в кръг;
 • Поставете отново горния капак на корпуса.

Когато успеете да поставите маншета на резервоара, натиснете вратата на барабана. Не трябва да има нищо, което да пречи на люка да се затвори. Ако вратата не се затваря напълно, това означава, че е направена грешка при монтирането на уплътнението. Проверете монтажа и коригирайте елементите, ако е необходимо.

Как да разберете кога маншетът трябва да бъде сменен?

Ако откриете теч под люка или тялото на пералната машина Indesit, първо трябва да проверите уплътнителната яка. Ако има дефекти по външната му част, водата ще започне да се просмуква изпод вратата. Ако вътрешността на уплътнението е повредена, водата ще се събере под тялото на SMA.

По-добре е да не ремонтирате маншета, като му поставите лепенка, защото след няколко измивания течът ще се възобнови.

Може да има няколко причини за повреда на уплътнението:

 • износване. Гумената лента се трие в барабана по време на процеса на пране и също така е постоянно изложена на термични ефекти. След известно време маншетът може да се спука. Именно през тези пукнатини водата ще започне да изтича;маншетът може да се скъса
 • неправилна грижа. Ако не избършете уплътнението след всяко пране, с течение на времето ще се образува мухъл, който ще прояде горните слоеве на ластика. Такъв маншет вече няма да може да осигури херметичността на системата;
 • влияния отвън. Чужди предмети, попаднали в барабана (монети, кламери, пирони, забравени в джобовете) повреждат гуменото уплътнение по време на процеса на пране. Освен това състоянието на маншета може да се влоши поради пукащи звуци, когато люкът е затворен небрежно.

Ако правилно се грижите за ластика и избягвате механично натоварване върху него, маншетът ще издържи години. Но няма нищо сложно в подмяната на уплътнението, всъщност можете да го направите сами, у дома.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Това не е реално! По-лесно е да възстановите двигателя без инструменти! Как да поставите миризлива дъвка.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня